Eigen risico inboedelverzekering

eigen risico inboedelverzekering

Eigen risico inboedelverzekering

Soms rekent een inboedelverzekeraar een verplicht eigen risico. Dit betekent dat je een deel van de rekening zelf moet betalen. Je kunt dit eigen risico afkopen, een inboedelverzekering afsluiten zonder eigen risico of juist kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Naast dit standaard eigen risico, kan een eigen risico ook gelden voor speciale schadekosten. Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden met het eigen risico van de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering zonder eigen risico

Sluit je een inboedelverzekering af zonder eigen risico, dan heeft dit invloed op de premie die je betaalt. Door een eigen risico te kiezen, betaal je een lagere premie. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Sluit je een inboedelverzekering af zonder eigen risico? Dan hoef je bij het claimen van schade geen eigen risico te betalen. Je krijgt dan alle kosten vergoed. Wel kan het zo zijn dat je de rekening eerst zelf moet betalen. Veel verzekeraars gaan pas over tot een volledige vergoeding zodra de schade volledig is gerepareerd. Na de reparatie betaalt de inboedelverzekeraar de schadekosten. Rekent een verzekeraar een eigen risico, dan bestaat de mogelijkheid dit bedrag af te kopen. Hier staat dan een hogere premie tegenover.

Verplicht eigen risico

Sommige inboedelverzekeraars stellen een verplicht eigen risico in. Het gaat daarbij vaak om een bedrag onder de € 100,-. Op die manier probeert de verzekeraar te voorkomen dat je voor elke kleine schade (ook wel bagatel- of kruimelschade) een beroep doet op de verzekering. Het behandelen van de schades kost namelijk veel tijd en geld. Betaal je een eigen risico bij het claimen van schade, dan gaat de verzekeraar ervan uit dat je ook zuiniger met je spullen omgaat, waardoor je minder vaak schade hoeft te claimen.

Vrijwillig eigen risico

Ook kun je vaak kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Dit bedrag betaal je bij elke schadeclaim zelf, voordat je daadwerkelijk iets vergoed krijgt. De premie van de inboedelverzekering daalt als je een hoger eigen risico instelt. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie die je betaalt. Om deze reden kan een vrijwillig eigen risico interessant zijn.

Eigen risico bij storm, diefstal, inbraak en allrisk

Naast het standaard eigen risico, kan er ook een eigen risico gelden voor speciale schadekosten. Dat is zo bij stormschade, kosten door diefstal en inbraak en claimen van schade als je een allriskverzekering hebt. Je betaalt nooit dubbel aan eigen risico, maar je betaalt het hoogste eigen risico. In geval van diefstal en inbraak geldt vaak standaard een eigen risico. De hoogte van het bedrag verschilt bij die schade per gebeurtenis. Het eigen risico kan ook hoger zijn als je in een van de grote steden woont; het risico op diefstal of inbraak is daar hoger en daarmee vorm je een groter risico voor de verzekeraar. Ook bij stormschade rekent de verzekeraar vaak een hoger eigen risico. Met een allriskverzekering geldt meestal een eigen risico voor de schades die onder de allriskdekking vallen.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes