Onderverzekering

onderverzekering

Onderverzekering?

Wat is onderverzekering? Als het bedrag waarvoor je inboedel verzekerd is met je inboedelverzekering lager ligt dan de werkelijke nieuwwaarde van je inboedel, ben je onderverzekerd. Hierdoor kan je bij schade of verlies soms niet alles vergoed krijgen.

Wat gebeurt er als ik onderverzekerd ben?

Wanneer je onderverzekerd bent, krijg je bij schade slechts een evenredig deel van de schade vergoed. Wanneer de werkelijke nieuwwaarde 5% hoger ligt dan het verzekerde bedrag, krijg je bij schade maar 95% van de nieuwwaarde. Ook bij een kleine schade is dit het geval.

Hoe voorkom ik dat ik te laag verzekerd ben?

Allereerst door de waarde van de inboedel nauwkeurig in te schatten (kan via een inboedellijst). Daarnaast door de indexclausule in de polis op te laten nemen. Het verzekerde bedrag wordt dan jaarlijks aan de welvaartsstijging aangepast. Bij schade wordt eerst het verzekerd bedrag met 25% verhoogd om daarna vast te stellen of je voldoende bent verzekerd. Een andere methode is het invullen van een inboedelwaardemeter. Via de inboedelwaardemeter (puntensysteem) kun je een garantie tegen onderverzekering krijgen. Je kunt ook een verzekering nemen die jouw inboedel standaard tot € 100.000,- verzekert. Je bent dan ook tot dit bedrag verzekerd tegen onderverzekering.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes