Tips

Inboedelverzekering tips

Dezelfde verzekeraar

Sluit je opstalverzekering en je inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar. Dat voorkomt eventuele narigheid bij het vaststellen onder welke verzekering iets valt. Je wordt dan niet van de ene naar de andere verzekeraar gestuurd. Bovendien hoef je slechts bij 1 verzekeraar de schade te melden.

Vastleggen van inboedel

Als er schade is moet je zelf de schade melden. Vaak valt het niet meer goed te beschrijven wat nu precies is beschadigd. Denk bijvoorbeeld aan een staande klok. Daarvan zijn er vele in allerlei maten en soorten. Neem daarom een foto of loop eens met een videocamera door je woning. Sla het beeldmateriaal bij voorkeur buiten je eigen huis op. Anders heb je er bij brand nog weinig aan.

Expert

De verzekeraar zal een expert sturen als de schade boven een bepaald bedrag uitkomt (bijvoorbeeld 1.000 euro) of als de verzekerde de grootte van de schade niet kan inschatten. Als je het niet eens bent met de schadevaststelling door de expert kan je op kosten van de verzekeraar (gemaximeerd) een eigen expert opdracht geven de schade vast te stellen (overleg hierover met je verzekeraar). Een derde expert bepaalt de uiteindelijke schade (schadebedrag tussen de twee experts in).

Inboedelwaardemeter

Om onderverzekering te voorkomen kun je een  inboedelwaardemeter invullen. Voor dure inboedels is dat een prima oplossing. Soms komt de waarde echter veel te hoog uit. Gebruik in dat geval een inboedellijst en stuur een kopie ervan desnoods op naar de verzekeraar. Vergeet niet de indexclausule op de polis te laten plaatsen. In geval van schade wordt voor de beoordeling of je al dan niet bent onderverzekerd 25% bij de verzekerde som geteld.

Inboedellijst

Een  inboedellijst  wordt gebruikt om allerlei inboedelzaken op een rij te zetten en te voorzien van de nieuwwaarde (en in sommige gevallen de dagwaarde). Een degelijke lijst vergemakkelijkt het doen van een schademelding.

Nieuwwaarde

Je bent verzekerd tegen nieuwwaarde. Daar zijn de premies op gebaseerd en dat betekent ook dat je recht hebt op een uitkering op basis van nieuwwaarde. Laat je niet afschepen met minder. Bij diefstal van een fiets uit een schuur met een dagwaarde van minimaal 40% van een nieuwe fiets, heb je dus recht op een nieuwe fiets!

Bijzondere voorwerpen

Als je bijzondere voorwerpen bezit doe je er verstandig aan dit goed vast te leggen door de voorwerpen te omschrijven. Ook kan een taxatierapport van bijzondere spullen goed van pas komen in geval van schade. Je moet tenslotte zelf aannemelijk maken wat de waarde was van hetgeen verloren is gegaan of is gestolen.

Speciale verzekeringen

Voor een aantal zaken kan een speciale verzekering worden gesloten: kunst, sieraden, verzamelingen e.d. Je sluit dan een kostbaarhedenverzekering. Deze verzekering biedt een veel ruimere dekking, ook buiten jouw woonadres. Je hoeft de op de kostbaarhedenverzekerde zaken niet voor de inboedelverzekering mee te tellen. Meldt aan de inboedelverzekeraar het bestaan van een speciale verzekering in geval van schade.

Taxatie

Als je een kostbare inboedel bezit doe je er verstandig aan de inboedel te taxeren. Dat kan op twee manieren: partijentaxatie (afspraak over de waarde door verzekeraar en verzekerde) en deskundigentaxatie (waardevaststelling door een deskundige). Het verzekerd bedrag op de polis geeft dan de waarde aan.

Onweer? Leg alvast je fototoestel klaar!

Door onweer kan er namelijk flinke schade ontstaan aan je inboedel. Bijvoorbeeld als onweer inslaat in je woning kan elektrische apparatuur beschadigd raken. Tip: doe niets aan de plaats waar de schade is ontstaan en bewaar beschadigde apparatuur. Het is slim om daarvan foto’s te nemen om later aan de verzekeraar te kunnen tonen.

Regenbui? Sluit alle deuren en ramen!

Een fikse hoosbui kan leiden tot flinke waterschade, zoals lekkages en ondergelopen ruimtes. Als je dan per ongeluk een raam of deur open hebt laten staan, wordt de schade meestal niet vergoed. Bij waterschade is het verstandig de beschadigde spullen te bewaren. Ook hier is het maken van een foto van de situatie een goede zaak.    Inboedelverzekering vergelijken  
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes