Opstalverzekering

Opstalverzekering vergelijken
Opstalverzekering vergelijken
Check de beste deals

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, verzeker je alle zaken die aan het huis vastzitten tegen schade. Onder de opstal vallen bijvoorbeeld een vastgespijkerde houten vloer, de schutting in je tuin en je dak. Een opstalverzekering dekt onvoorziene schade aan je huis, veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, bliksem of storm. Bij ons kun je makkelijk je opstalverzekering vergelijken op prijs én kwaliteit. We hebben alle informatie over de opstalverzekering voor je op een rijtje gezet.

Woonhuisverzekering

Om verwarring te voorkomen: de opstalverzekering wordt ook vaak de woonhuisverzekering genoemd. De woonhuisverzekering moet je niet verwarren met de woonverzekering. Onder deze woonverzekering vallen de woonhuisverzekering (opstalverzekering), de inboedelverzekering en meestal ook de aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Bij veel verzekeraars kun je ook een rechtsbijstand meenemen in de woonverzekering. Soms geldt dat ook voor een ongevallenverzekering. Je kunt deze verschillende verzekeringen dus in één woonpakket afsluiten. Met de woonhuisverzekering, dus opstalverzekering, ben je verzekerd voor schade aan zaken die vastzitten aan je huis, zoals het dak, maar ook de schuur in je tuin. Je kunt alleen een woonhuisverzekering afsluiten als je een koophuis hebt. Heb je een huis gekocht en wil je een woonhuisverzekering afsluiten? Bij ons kun je makkelijk de woonhuisverzekering vergelijken op dekking én prijs. Kies een woonhuisverzekering die past bij de opstal van jouw woning.

Opstalverzekering vergelijken

Ben je van plan om een huis te kopen en moet je een opstalverzekering afsluiten? Bij ons kun je makkelijk de opstalverzekering vergelijken op prijs en dekking. Zo vind jij snel en eenvoudig een opstalverzekering die past bij jouw opstal. Vul in de vergelijker in of je een huur- of koopwoning hebt. Vul ook je postcode, huisnummer en geboortedatum in. Je krijgt nu de keuze om ook de inboedelverzekering ook mee te nemen in de vergelijking. Kies of je dit wilt of niet en vul je gegevens en voorkeuren verder in. Om een opstalverzekering te vinden die past bij jouw huis, moeten we weten wat de staat van je huis is én of je je opstal aanvullend wilt verzekeren. Onder het kopje ‘Je woning’ vul je in wat voor type woning je hebt, wat de bouwaard van de muren is, hoeveel kamers je woning heeft, of je woning beveiligd is, wat de oppervlakte van je woning is én wat het bouwjaar van je woning is. Onder het kopje ‘Opstalverzekering’ vul je informatie in over het meeverzekeren van je fundering, de inhoud van je huis (m3), de gevel en de kwaliteit van de keuken, de badkamer en de woonkamer. Heb je dit allemaal ingevuld? Dan kunnen wij voor jou de opstalverzekering vergelijken op dekking en prijs.

Opstal

Onder de opstal valt alles wat nagelvast aan de woning zit. En alles wat je niet kunt verplaatsen zonder dat het schade aanricht. Met de opstal worden dus ook het tuinhuisje, de garage, de schutting en een ingebouwde kast in je slaapkamer bedoeld. De spullen die je wel kunt verplaatsen, vallen niet onder de opstal. Soms is het niet duidelijk of spullen onder de opstal of inboedel vallen. Zoals bijvoorbeeld de vloer. Deze kan nagelvast bevestigd zijn, doordat deze is vastgelijmd. In dat geval is de vloer opstal. Heb je kliklaminaat dat je mee kunt nemen bij een verhuizing? Dan valt de vloer onder de inboedel.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is de verzekering waarmee je jouw woning verzekert tegen onvoorziene schade, zoals brand-, water-, en stormschade (vanaf windkracht 7). Het gaat hierbij om schade aan alles wat nagelvast zit aan de woning.

Opstalverzekering VvE

Woon je in een appartement? Een opstalverzekering afsluiten is dan niet altijd nodig. De Vereniging van Eigenaren (VvE) sluit meestal een VvE-opstalverzekering af voor het hele gebouw en de daar bijbehorende appartementen. De opstalverzekering dekt in dit geval schade aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals de muren, vloeren en gevels. Heb je appartement net verbouwd en bijvoorbeeld een nieuwe keuken aangeschaft? Dan kun je ervoor kiezen om deze extra te verzekeren met een aanvullende verzekering. In de polisvoorwaarden van de opstalverzekering van de VvE wordt namelijk niet uitgegaan van dit soort woningverbeteringen. Controleer bij jouw VvE altijd voor de zekerheid of er een opstalverzekering is afgesloten.

Herbouwwaarde

Wil je een opstalverzekering afsluiten? Dan is de herbouwwaarde van je huis van belang. De herbouwwaarde van je huis is het bedrag dat nodig is om je huis op dezelfde plek, op dezelfde manier te herbouwen. Door de herbouwwaarde weet jouw verzekeraar voor welk bedrag jouw opstal verzekerd moet worden. Mede aan de hand van de herbouwwaarde van je opstal wordt de premie voor de opstalverzekering berekend. De herbouwwaarde wordt gemeten aan de hand van de vragen die je invult in de vergelijker onder het kopje “Je woning”. Met de herbouwwaardemeter die verwerkt is in onze vergelijker wordt de herbouwwaarde van je huis berekend. Deze voorkomt dat je onderverzekerd bent. En daardoor ben je zelfs verzekerd tegen onderverzekering. Heb je een huis met een groot woonoppervlak en bijvoorbeeld een rieten dak? In speciale gevallen is het verstandig om de herbouwwaarde te laten opmeten door een taxateur.

Opstalverzekering dekking

Stel je voor dat er brand uitbreekt en je woning daarbij in ernstige mate beschadigd wordt. Misschien is je dak wel kapot of raken alle muren beschadigd. Je wilt alles zo snel mogelijk weer intact krijgen, maar dat gaat wat kosten. Heb je een opstalverzekering? Dan vergoedt de opstalverzekeraar de beschadigingen aan je opstal. Een opstalverzekeraar vergoedt geen schade door slecht onderhoud en schade die met opzet is aangebracht aan de opstal. Als je een verzekering afsluit voor je opstal, heb je de keuze uit 3 soorten dekkingen:

Uitgebreide dekking

De basisverzekering van de opstalverzekering is de uitgebreide dekking. Bij deze dekking vergoedt je verzekeraar schade opgelopen door brand, ontploffing, neerstortende vliegtuigen, storm (vanaf windkracht 7), onvoorziene waterschade, diefstal en (poging tot) inbraak, vandalisme, olie, rook, roet, aanrijding, omvallen van bomen en schade door scherven van ruiten en spiegels.

Extra uitgebreide dekking

Een extra uitgebreide opstalverzekering heeft de dekking van de uitbreiding dekking met als uitbreiding: schroei-, zeng- en smeltschade, schade door neerslag die binnenstroomt en schade door hak- en breekwerk dat moet worden uitgevoerd om een defect te vinden in een waterleiding.

Allrisk

De meest uitgebreide dekking van de opstalverzekering wordt ook wel allrisk genoemd. Neem je deze dekking? Dan ben je verzekerd tegen elk soort schade aan jouw opstal, behalve de schade ontstaan door: aardbevingen, overstromingen, oorlog, atoomkernreacties, slechte fundering en glasschade.

Expert langs

De verzekeraar zal een expert sturen als de schade boven een bepaald bedrag uitkomt (bijvoorbeeld € 1.000,-) of als de verzekerde grootte van de schade niet kan inschatten. Als je het niet eens bent met de schadevaststelling door de expert kun je op kosten van de verzekeraar een eigen expert opdracht geven de schade vast te stellen. Overleg hierover met de verzekeraar.

Glasverzekering

Glasschade is niet automatisch volledig meeverzekerd in de opstalverzekering ofwel woonhuisverzekering. In vrijwel elke opstalverzekering zit een basisdekking voor glasschade. Of glasschade wordt vergoed, ligt aan de manier waarop het glas gebroken is. Is het glas gebroken door een ontploffing? Dan krijg je de onkosten terug van de opstalverzekeraar. Is het glas echter gebroken door een bal die je zelf per ongeluk door de ruit hebt gegooid? Dan ben je alleen verzekerd als je het glas extra meeverzekerd hebt.
Gooit je buurjongen een bal door jouw ruit, waardoor het glas breekt? Dan kun je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van je buurjongen. In de vergelijker kun je aangeven of je het risico op glasbreuk wel of niet wilt meeverzekeren. Met glas wordt vensterglas in ramen en deuren bedoeld die dienen om licht door te laten. Kijk in de polisvoorwaarden van je opstalverzekering of glas is meeverzekerd in de allriskdekking. Is dat het geval? Dan hoef je geen extra glasverzekering af te sluiten.

Kosten opstalverzekering

Wat kost een opstalverzekering? De kosten van je opstalverzekering hangen af van een aantal factoren. De opstalverzekeraar bepaalt de premie aan de hand van een aantal factoren:

  • Waar je woont
  • De herbouwwaarde van je woning
  • De dekking
  • Je schadeverleden

Bij sommige verzekeraars spelen ook eventuele preventiemaatregelen, zoals rookmelders, mee in de berekening van de premie van jouw opstalverzekering.

Goedkoopste opstalverzekering

Je opstalverzekering vergelijken helpt je al om de goedkoopste opstalverzekering die wij aanbieden te vinden. Na het invullen van jouw gegevens in de vergelijker krijg je direct te zien welke opstalverzekeraar de goedkoopste opstalverzekering aanbiedt via ons. Maar ook naast het vergelijken van je opstalverzekering zijn er al een aantal factoren die je kunnen helpen om een goedkope opstalverzekering af te sluiten. Verzeker voordelig je opstal. Onderstaande tips helpen je snel op weg.

Dezelfde verzekeraar als inboedelverzekering

Wil jij naast een opstalverzekering ook een verzekering afsluiten voor je inboedel? Verzeker deze dan bij dezelfde verzekeraar. Je voorkomt dan ook gedoe en narigheid bij het vaststellen onder welke verzekering de schade valt, aangezien er maar een aanspreekpunt is. Daarnaast krijg je hierdoor vaak een voordelige premie, omdat je beide verzekeringen in één pakket verzekerd.

Voorkom onderverzekering

Zorg ervoor dat je jouw opstal voor het juiste bedrag verzekert. Als je onderverzekerd bent, krijg je namelijk niet het complete schadebedrag vergoed. Zoek daarom een opstalverzekering met herbouwwaardegarantie. De herbouwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om jouw huis op dezelfde plek en op dezelfde manier te bouwen.

Korting

Veel opstalverzekeraars geven korting op je premie wanneer jouw huis is beveiligd. In onze vergelijking kun je aangeven of je een Politiekeurmerk Veilig Wonen of Borg-certificaat hebt. Opstalverzekeraars schatten de kans op schade aan de opstal dan kleiner. Ben je in het bezit van een Politiekeurmerk Veilig Wonen of het Borg-certificaat? Dan geven de meeste opstalverzekeraars je 10% korting.

Opstalverzekering verplicht

In een opstalverzekering verplicht? Nee, het is wettelijk niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je een koophuis of ben je je van een huis te kopen, en heb je dus een hypotheek lopen of nodig? Dan verplicht de hypotheekverstrekker je vaak wel om een opstalverzekering af te sluiten. Zo is de hypotheekverstrekker er tenminste zeker van dat je je hypotheek nog kunt terugbetalen in het geval je opstal enorme schade oploopt. Je opstal heeft namelijk een grote waarde, en al dat geld kunnen de meeste mensen niet zomaar ophoesten. Als je een opstalverzekering hebt, wordt de geleden schade vergoed door je opstalverzekeraar. De meeste hypotheekverstrekkers willen daarom dat de opstalverzekering ingaat op de dag dat de woning wordt opgeleverd.

Opstalverzekering huurhuis

Huur jij een huis van je huisbaas? Dan is een opstalverzekering afsluiten niet nodig. Als er schade ontstaat aan de opstal door brand, storm of bijvoorbeeld inbraak, dan zijn de kosten van de opgelopen schade voor de eigenaar van de woning. Het is daarom belangrijk dat de huiseigenaar zelf een opstalverzekering afsluit, maar daar hoef jij je als huurder geen zorgen over te maken. De losliggende spullen in je huis dien je wel zelf te verzekeren met een inboedelverzekering.

Beste opstalverzekering

Ben je op zoek naar de beste opstalverzekering? Door bij ons de opstalverzekering te vergelijken, vind je snel een verzekering voor je opstal die bij jou past. Vul je eigen gegevens en de gegeven over jouw woning in de vergelijker. Je ziet dan direct wat voor jou situatie via ons de goedkoopste en beste opstalverzekering is.

Opstalverzekering afsluiten

Bij ons kun je makkelijk en snel een opstalverzekering afsluiten.Vergis je niet: een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Vul je je gegevens in in de vergelijker en wij laten zien wat voor jou via ons de beste en goedkoopste opstalverzekering is. Een opstalverzekering afsluiten is zo gebeurd. Heb je al een opstalverzekering? Dan dien je die zelf op te zeggen.

Opstalverzekering opzeggen

Ga je bijvoorbeeld verhuizen en wil je jouw opstalverzekering (woonhuisverzekering) opzeggen? Dan kun je dit makkelijk doen door een e-mail te sturen naar jouw opstalverzekeraar. Meestal kun je je opstalverzekering ook online opzeggen op de website van je verzekeraar. Bij sommige opstalverzekeraars kun je je opstalverzekering pas maandelijks opzeggen na de eerste contracttermijn van één jaar. Als je opstalverzekeraar de voorwaarden wijzigt in jouw nadeel, kun je de opstalverzekering eerder opzeggen. Je hebt dan bijvoorbeeld te maken met een premieverhoging. Tegenwoordig zijn veel verzekeraars flexibel en is het vaak mogelijk je opstalverzekering eerder op te zeggen.

Opstalverzekering opzeggen door verhuizen

Ga je binnenkort verhuizen of ben je net verhuisd naar een ander postcodegebied? Vergeet dan niet te opnieuw te kijken naar je opstalverzekering. Misschien ga je wel veel groter wonen en heb je een ander soort dak en nu ook een tuinhuisje. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de premie van je opstalverzekering verandert, omdat de herbouwwaarde van je huis verandert. Het is van belang dat je alle wijzigingen zo snel mogelijk doorgeeft aan je opstalverzekeraar. Zo ben jij geen moment onderverzekerd. Verhuis je van een koophuis naar een appartement? Dan heb je vaak geen opstalverzekering meer nodig. Vaak wordt deze dan afgesloten door de VvE. Het is verstandig om de opstalverzekering net zo lang aan te houden, totdat je geen eigenaar meer bent van de woning. In geval van schade aan de opstal ben jij dan nog steeds verzekerd.

Verbouwen

Ga je ook verbouwen in de nieuwe woning? Denk eraan dat je niet helemaal verzekerd bent wanneer de woning niet water- en winddicht is. Ook een verbouwing geef je daarom door aan je opstalverzekeraar. Staat je huis langere tijd leeg, omdat je nog moet verbouwen? Ook dan geldt er een andere dekking.

Meer weten over de opstalverzekering?

Heb je een vraag over je de opstalverzekering/woonhuisverzekering? Misschien staat het antwoord tussen de veelgestelde vragen. Ook staat onze klantenservice voor je klaar om vragen over de opstal en de opstalverzekering te beantwoorden.

 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes