Herbouwwaarde

Wat is herbouwwaarde en hoe bereken je deze?

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig zou zijn om jouw huis op dezelfde plek en op dezelfde manier op te bouwen, in het geval het verwoest wordt door bijvoorbeeld brand of storm. Hieronder lees je waarom de herbouwwaarde belangrijk is en hoe je deze kunt berekenen. Herbouwwaarde

Waarom is de herbouwwaarde belangrijk?

De herbouwwaarde is van belang, omdat je opstalverzekeraar dit – onder andere – gebruikt om jouw verzekeringspremie te berekenen. De herbouwwaarde kun je laten vaststellen door een taxateur. De kosten van de taxateur komen dan wel voor jouw rekening. Je kunt de herbouwwaarde ook inschatten met behulp van de herbouwwaardemeter

Wat is de herbouwwaardemeter?

De herbouwwaardemeter komt van het Verbond van Verzekeraars. Met deze meter kun je globaal de herbouwwaarde berekenen op basis van het aantal kubieke meters van jouw woning en de afwerking. Door gebruik te maken van de herbouwwaardemeter ben je vaak verzekerd tegen onderverzekering. Sommige inboedelverzekeraars vragen hier dan ook expliciet om.

Hoe werkt de herbouwwaardemeter?

Met de herbouwwaardemeter kun je snel en simpel inschatten wat de herbouwwaarde van het te verzekeren woonhuis is. De meting gebeurt in twee stappen:
  • Het type woning. De meting kent vijf typen woningen. Uit de keuze leidt een prijsstelling per m³.
  • Kwaliteitsniveau. Als de kwaliteit van de woning afwijkt van de standaarduitvoering, wordt de prijs verhoogd of verlaagd.
Met de herbouwwaardemeter ben je verzekerd tegen onderverzekering. Download hier de herbouwwaardemeter.

Risico herbouwwaardemeter

Met de herbouwwaardemeter loop je wel het risico dat de herbouwwaarde van je huis te hoog wordt ingeschat, waardoor je een te hoge premie moet betalen. Met een taxatie wordt de waarde exact vastgesteld, maar komen de taxatiekosten voor jouw rekening. Laat je de verzekerde waarde in de polis van je opstalverzekering opnemen, dan ben je ook in dit geval verzekerd tegen onderverzekering.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes