Onderverzekering

Wat is onderverzekering?

Wanneer het verzekerde bedrag van je huis lager ligt dan de herbouwwaarde, ben je onderverzekerd. Stel dat je huis zou tot de grond toe afbrandt, dan is het bedrag dat je uitgekeerd krijgt door de opstalverzekeraar niet genoeg om je huis weer op dezelfde plek en op dezelfde manier op te bouwen. Der herbouwwaarde van je huis is dus belangrijk als je een opstalverzekering afsluit.

Wat gebeurt er als je onderverzekerd bent?

Als je onderverzekerd bent, krijgt je bij schade slechts een evenredig deel van de schade vergoed. Wanneer bijvoorbeeld de herbouwwaarde 5 procent hoger ligt dan het verzekerde bedrag, krijg je bij schade maar 95 procent van de herbouwwaarde. Ook bij een kleine schade is dit het geval.

Onderverzekering voorkomen

Als je gebruik maakt van de herbouwwaardewaardemeter, garandeert de opstalverzekeraar dat je de komende vijf jaar niet onderverzekerd raakt. Je kunt ook je woonhuis laten taxeren en het bedrag laten opnemen in de polis. Dit komt dan in de zogenoemde indexclausule gezet. Het verzekerde bedrag wordt dan jaarlijks aan de welvaartsstijging aangepast. Bij schade wordt eerst het verzekerde bedrag verhoogd met de stijging van de bouwkosten vanaf de datum waarop het verzekerde bedrag voor het laatst is aangepast (op de premievervaldatum = hoofd-premiebetaaldatum). Je bent dan ook tot dit bedrag verzekerd tegen onderverzekering.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes