Tips

Opstalverzekering tips

Dezelfde verzekeraar

Sluit uw opstalverzekering en uw inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar. Dat voorkomt eventuele narigheid bij het vaststellen onder welke verzekering iets valt. U wordt niet van de ene naar de andere verzekeraar gestuurd. Bovendien hoeft slechts bij 1 verzekeraar de schade worden gemeld.

Fundamenten

Verzeker uw fundamenten in ieder geval mee als u beschikt over een kelderruimte waarin de Centrale Verwarmingsketel staat. Ontploffing ervan kan de fundamenten doen scheuren en/of ontzetten. Reparatie hiervan is erg kostbaar.

Glasverzekering

U kunt op de opstalverzekering ook glasschade meeverzekeren. Vraag met name bij woningen met een hoge herbouwwaarde de premie van meeverzekeren van het glas op de opstalverzekering en die van een aparte glasverzekering. Bij hoge herbouwwaarden kan een aparte glasverzekering soms voordeliger uitpakken.

Expert

De verzekeraar zal een expert sturen als de schade boven een bepaald bedrag uitkomt (bijvoorbeeld 1.000 euro) of als de verzekerde grootte van de schade niet kan inschatten. Als u het niet eens bent met de schadevaststelling door de expert kunt u op kosten van de verzekeraar (gemaximeerd) een eigen expert opdracht geven de schade vast te stellen (overleg hierover met uw verzekeraar). Een derde expert bepaalt de uiteindelijke schade (schadebedrag tussen de twee experts in). 

Herbouwwaardemeter

Om onderverzekering te voorkomen kunt u een  herbouwwaardemeter invullen of de woning (door de verzekeraar) laten taxeren. Vraag of het mogelijk is een herbouwwaardegarantie te krijgen, zodat de verzekeraar bij schade geen beroep doet op eventuele onderverzekering.

Stormschade

Veelal geldt bij stormschade een eigen risico (vaak 2 promille met een minimum en een maximumbedrag). Vraag of dit van toepassing is en zo ja, hoe hoog deze is.

Inductie

Vraag of inductie op de polis is meeverzekerd. Hierin kunnen zich verschillen tussen de verzekeraars voordoen. Deze dekking is zeker aan te raden als u veel of dure elektrische apparatuur bezit.

Garage/volkstuinhuisje

Als u een garage bezit op een ander adres kan deze veelal op de polis worden meeverzekerd. U dient dit echter wel te melden, want de opstalverzekering geldt normaliter uitsluitend voor het op de polis vermelde adres.

Stormschade? To claim or not to claim…

Bij stormschade kun je denken – of eigenlijk liever niet – aan een boom die tijdens de storm op het huis of de garage valt. Of dakpannen die van je woning af waaien. Schade door storm wordt vaak alleen vergoed bij windkracht 7 of hoger. Daarbij geldt vaak dat bij schade door storm een hoger eigen risico geldt dan bij andere schades. Als je een hoog eigen risico hebt en weinig schade dan kun je overwegen de schade niet te claimen.  

Donder en bliksem? Zet je mobieltje in de foto stand! 

Ook door onweer kan er flinke schade ontstaan aan je woning, bijvoorbeeld brand of scheuren in de muren. Of allerlei andere ellende. Tip: verander zo min mogelijk aan de plaats waar de schade is ontstaan en maak foto’s om later aan de verzekeraar te kunnen tonen. Ruim de boel op of repareer de schade daarna wel natuurlijk!  

Gaat het plenzen? Sluit alle ramen en deuren!

Een hevige plensbui kan het begin zijn voor waterschade, zoals lekkages en ruimtes die blank komen te staan. Als je dan per ongeluk een raam of deur open hebt laten staan, wordt de schade meestal niet vergoed. Bij waterschade is het verstandig de beschadigde spullen te bewaren. Ook hier is het nemen van een foto van de situatie een goed idee. Pak daarna gerust een dweil of zeem!   Vergelijk nu uw verzekering
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes