Overstappen energie

Overstappen naar een nieuw energiecontract is binnen een paar minuten geregeld. Energieleveranciers in Nederland hebben vaak scherpe aanbiedingen, waardoor je ook nog flink wat geld kunt besparen. Toch zijn er een aantal dingen waar je bij het overstappen van energie en of het overstappen van energieleverancier rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat je écht voordelig uit bent als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier of ander contract. overstappen energie  
Energie overstappenOpzegboete energie
Overstappen energieleverancierOverstappen energie zonder boete
Overstappen energie met cadeauEnergiecontract opzeggen
Wanneer overstappen energie?Overstappen stroom
Hoe lang van te voren overstappen energie14 dagen bedenktijd
Overstap energie boeteHoelang duurt overstappen van energieleverancier?

Energie overstappen

In 2004 is de energiemarkt in Nederland geliberaliseerd. Door deze liberalisering is er concurrentie ontstaan op de energiemarkt, met scherpe energieprijzen als gevolg. Als consument kun je nu zelf kiezen van welke leverancier jij energie wilt ontvangen. Dit betekent ook dat je, mits je contract dit toelaat, elk jaar kunt overstappen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stimuleert het overstappen naar een andere energieleverancier zelfs. Dit zorgt namelijk voor meer concurrentie, met nog scherpere prijzen als gevolg.

Kan ik tijdens de overstap zonder energie komen te zitten?

Geen zorgen, dit zal niet gebeuren. Je oude energieleverancier stopt pas met leveren zodra je nieuwe energieleverancier je overstap heeft afgerond. Het is slechts een administratieve handeling. Je komt dus niet zonder energie te zitten.

Overstappen energieleverancier

Als je besluit om over te stappen naar een ander energiecontract, heb je de keuze uit twee opties. Overstappen naar een andere energieleverancier en daar een contract afsluiten is de eerste optie. De tweede optie: overstappen naar een ander contract bij je huidige leverancier. In onze energievergelijker kun je makkelijk zien bij welke leverancier en met welk contract je kunt besparen. Overstappen van energieleverancier of ander energiecontract is binnen enkele minuten geregeld.

Overstappen energie met cadeau

Je wilt overstappen naar de goedkoopste energieleverancier. Dan is het goed om te weten dat veel leveranciers een welkomstkorting bieden als je besluit om over te stappen en een contract bij hen afsluit. Daarnaast bieden sommige leveranciers ook een cadeau, zoals een iPad of cadeaubon. Overstappen en een cadeau ontvangen klinkt aantrekkelijk, maar in de meeste gevallen ben je met zo’n ‘fysiek’ cadeau niet voordeliger uit. De cadeaus worden meestal aangeboden bij meerjarige contracten, waarbij je dus niet tussentijds kunt overstappen.

Overstappen energie met welkomstkorting

Wil je echt besparen? Kies dan voor een 1-jarig contract met een welkomstkorting. Dit is een korting die leveranciers vaak aanbieden bij contracten van een bepaalde duur. Energie vergelijken helpt je om een voordelig contract voor jou te vinden. En besluit je om een 1-jarig contract af te sluiten? Dan kun je volgend jaar weer overstappen en opnieuw gebruikmaken van een welkomstkorting.

Wanneer overstappen energie?

Je hebt energie vergeleken en je wilt graag overstappen naar een goedkoper contract. Maar wanneer kun je overstappen? Je huidige energieleverancier controleert altijd de einddatum van je huidige contract. Als je te vroeg een ander energiecontract aanvraagt, riskeer je een opzegboete. Het is daarom verstandig om eerst te checken tot wanneer je huidige energiecontract loopt.

Einddatum binnen 2 maanden

Loopt je contract af binnen 2 maanden? Dan kun je zonder problemen overstappen naar een andere leverancier. Je nieuwe contract start dan automatisch zodra je huidige contract afloopt. Om een opzegboete te voorkomen geef je bij je overstap aan wanneer je huidige contract afloopt. Vergeet niet dat er een opzegtermijn is van maximaal 30 dagen.

Einddatum langer dan 2 maanden

Heb je een contract dat nog langer dan 2 maanden loopt? Je kunt dan een boete krijgen van je huidige leverancier voor het maken van een overstap. Of je een opzegboete krijgt, is afhankelijk van de nieuwe leverancier en de einddatum van je huidige contract. Sommige leveranciers willen langer dan 2 maanden op je wachten, en je toch dezelfde voordelige prijzen bieden. Je krijgt dan ook geen boete omdat je je contract vroegtijdig beëindigd. In de vergelijker kun je precies zien of en hoelang de energieleverancier wil wachten.

Verhuizen en overstappen energie

Ga je binnenkort verhuizen? In dat geval heb je twee opties. Je kunt ervoor kiezen je huidige energiecontract mee te nemen naar de nieuwe woning. Geef dit wel op tijd door aan je leverancier. Ook kun je ervoor kiezen een nieuw energiecontract af te sluiten. Het is belangrijk dat je in het geval van een verhuizing zelf je contract bij je huidige leverancier opzegt. Bij een overstap of verhuizing gaat je energie gewoon door. Je komt dus niet zonder stroom en/of gas te zitten.

Hoe lang van te voren overstappen energie

Vanaf 8 weken voor het einde van je huidige contract kun je kosteloos overstappen naar elke leverancier. Hoe lang je van tevoren kunt overstappen, ligt dus aan de einddatum van je contract. Bij elke leverancier kun je kiezen voor verschillende contracten op basis van vaste of variabele tarieven. Vaste contracten hebben een duur van 1, 3 of 5 jaar. Ben je al eens overgestapt? Dan heb je waarschijnlijk een vast contract. Dat betekent dat je contract minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar is. Check in dat geval wat de einddatum van je huidige contract is. Zo voorkom je dat je te vroeg overstapt en een opzegboete moet betalen. Ben je nog nooit overgestapt? Dan heb je waarschijnlijk ondertussen een energiecontract voor onbepaalde tijd. Na het verlopen van je oude contract, ontvang je namelijk automatisch variabele energietarieven van je leverancier. Is je contract verlopen of heb je een variabel contract? Dan is het enige waar je rekening mee moet houden de opzegtermijn van maximaal 30 dagen en het doorgeven van de einddatum van je huidige contract. Door via ons energie te vergelijken en af te sluiten bespaar je gemiddeld € 282,04!

Overstap energie boete

Heb jij het idee dat je te veel betaalt en zit je nog aan een contract vast? Tussentijds je energiecontract opzeggen kan wel, maar vaak betaal je dan een opzegvergoeding – eigenlijk een opzegboete – aan je huidige energieleverancier. Toch is het soms nog steeds voordeliger om over te stappen. Bespaar je meer geld met je overstap dan dat de boete bedraagt? Dan is het slim om over te stappen. Is de boete hoger dan de besparing, dan kun je beter je huidige contract behouden en een voordeliger contract zoeken op het moment dat je kunt overstappen van energie.

Resterende looptijd en welkomstkorting

De hoogte van de boete die je betaalt als je besluit om voor de einddatum van je energiecontract over te stappen, is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract en de producten die jij afneemt. Naast de opzegvergoeding, loop je bij het vroegtijdig opzeggen van je contract ook de kans dat de welkomstkorting niet meer geldig is. Je krijgt deze welkomstkorting pas aan het einde van je contract uitgekeerd. Dus besluit jij voor die tijd over te stappen naar een ander energiecontract of naar een andere leverancier, dan loop je deze korting mis. Neem dus altijd eerst contact op met ons of je leverancier vóórdat je je contract opzegt. Zo weet je waar je aan toe bent als je overstapt. Let op: je nieuwe energieleverancier heeft geen inzage in wanneer je huidige contract afloopt. Geef daarom bij je overstap de einddatum van je huidige contract door. Vul je geen einddatum in? Dan gaat je nieuwe contract direct in en riskeer je een opzegboete als de looptijd nog niet verstreken is.

Opzegboete energie

Besluit jij voordat je contract afloopt over te stappen naar een andere leverancier? Dan kan het zijn dat je een opzegboete moet betalen. Heb je een contract voor zowel gas als stroom, dan betaal je voor beide producten een boete. De maximale boetes voor particulieren zijn vastgesteld door de ACM en zijn voor iedereen hetzelfde. De kosten van deze maximale opzegboete energie vind je in de onderstaande tabel. De cijfers zijn afkomstig van de ACM en zijn up-to-date.
Resterende looptijd contractStroomGasStroom + gas
< 2 maanden€ 0€ 0€ 0
< 1.5 jaar€ 50€ 50€ 100
1.5 – 2 jaar€ 75€ 75€ 150
2 – 2.5 jaar€ 100€ 100€ 200
> 2.5 jaar€ 125€ 125€ 250
Bron: ACM

Overstappen energie zonder boete

Overstappen naar een ander energiecontract hoeft niet altijd te betekenen dat je een boete krijgt. Een contract voor onbepaalde tijd kun je per direct opzeggen. Als je contract binnen 2 maanden afloopt, kun je ook zonder problemen overstappen. Je nieuwe energiecontract start dan automatisch zodra je huidige energiecontract is afgelopen. In beide gevallen is er een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. In deze gevallen kun je dus overstappen zonder dat je een boete riskeert.

Energiecontract opzeggen

Voordat je je energiecontract opzegt, is het belangrijk dat je kijkt naar de opzegtermijn en de einddatum van je huidige contract. Elk energiecontract heeft een maximale opzegtermijn van 30 dagen. Hoe zit dan met het oude energiecontract opzeggen? Je nieuwe leverancier zegt het contract bij je huidige leverancier op. Het nieuwe contract gaat van start op de datum die jij bij je overstap doorgeeft. Zorg dat deze datum overeenkomt met de einddatum van je contract. Houd ook in de gaten of je van je huidige leverancier een bevestiging krijgt dat het contract is beëindigd. Controleer ook of alle gegevens op de eindafrekening kloppen, zodat je zeker weet dat je niet uiteindelijk niet te veel hebt betaald. Zo weet je zeker dat jouw overstap vlekkeloos verloopt. Ga je verhuizen en besluit je over te stappen? Dan moet je zelf je energiecontract opzeggen.

Overstappen stroom

Je kunt er ook voor kiezen om je stroom en gas een andere leverancier te kiezen. Overstappen van alleen gas of alleen stroom is meestal niet voordelig, omdat de kortingen vaak gelden in combinatie van gas en stroom. In sommige gevallen kun je alleen overstappen naar andere stroom. Bijvoorbeeld als jouw woning is aangesloten op stadsverwarming.

Hoe zit het met stadsverwarming en overstappen?

Stadsverwarming is een manier van verwarmen in steden. Omdat steden zo compact gebouwd zijn, kan er met één aansluiting een heel blok met huizen – of appartementen – verwarmd worden. Het is een efficiënte manier om te verwarmen, maar wel een dure investering om het systeem aan te leggen. Daarom heeft het bedrijf dat de stadsverwarming aanlegt, monopolie op de levering. Je kunt in het geval van stadsverwarming dus niet zelf je leverancier kiezen. Als je bent aangesloten op stadsverwarming, heb je geen mogelijkheid om over te stappen naar een andere energieleverancier voor gas. Wel heb je de mogelijkheid om over te stappen naar andere stroom. Het overstapproces is dan gewoon hetzelfde als het overstappen energie.

14 dagen bedenktijd

Maak je de overstap, dan heb je 14 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in op het moment dat je de bevestiging van de aanvraag ontvangt van je nieuwe leverancier. Dit betekent dat je de aanvraag binnen deze periode kosteloos kunt annuleren bij de leverancier.

Hoelang duurt overstappen van energieleverancier?

Stap je per direct over dan duurt een overstap naar een andere energieleverancier ongeveer 4 tot 6 weken. Hoelang een overstap duurt, ligt ook aan je huidige contract. De opzegtermijn van je huidig energiecontract is maximaal 30 dagen. Zodra je aanvraag is gedaan, heb je ook 14 dagen bedenktijd. In deze periode kun je je aanvraag nog annuleren.

Meer weten over overstappen energie?

Kom je er niet uit of heb je vragen over de overstap? Onze klantenservice helpt je graag. Of stuur een mailtje naar info@hoyhoy.nl. Wij doen ons best om je mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes