Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering
Rechtsbijstandverzekering
Check de beste deals

Rechtsbijstandverzekering

Een meningsverschil met een leverancier, je werkgever of de buren kan zomaar een duur, juridisch conflict worden. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de kosten van deze juridische hulp. Bij ons kun je makkelijk rechtsbijstandverzekeringen vergelijken en de rechtsbijstandverzekering kiezen die het beste bij je past. Je kunt de rechtsbijstandverzekering via ons ook meteen afsluiten. Soms geldt er een wachttijd, maar daarover vertellen we je meer op deze pagina. rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstand

Rechtsbijstand betekent letterlijk dat je hulp krijgt bij het opkomen voor je rechten. Deze rechtsbijstand varieert van het geven van juridisch advies tot en met het voeren van een rechtszaak. In het geval van een proces verlenen advocaten en andere deskundigen rechtsbijstand. In de meeste gevallen komt het echter niet tot een proces. Vaak lukt het de juristen je probleem op te lossen door het geven van advies en/of door bemiddeling met de tegenpartij. De rechtsbijstandverzekering dekt dus in diensten en niet in geld.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de kosten van juridische hulp bij conflicten. Heb jij bijvoorbeeld problemen met je werkgever en komen jullie hier zelf niet uit? Dan moet je het conflict juridisch oplossen. In de rechtszaal heb je een advocaat nodig en deze is vaak erg duur. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor de kosten voor deze juridische bijstand. Een advocaat kost al snel meer dan € 175,- per uur. Voor ongeveer hetzelfde bedrag heb je een jaar lang een rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Heb jij een rechtsbijstandverzekering nodig? Om de goedkoopste rechtsbijstandverzekering te vinden, kun je de rechtsbijstandverzekering vergelijken. Dat is bij ons heel makkelijk. Vul in de rechtsbijstandvergelijker je gezinssituatie, postcode en je geboortedatum in. Geef ook aan voor welke conflicten jij je wilt verzekeren. Kijk op basis van je persoonlijke situatie goed welke verzekering je wel en niet nodig hebt. De rechtsbijstandverzekering vergelijken loont. Zo vind je makkelijk een verzekering met een goede dekking en een scherpe prijs.

Rechtsbijstand vergelijken

Ga jij bij ons rechtsbijstand vergelijken? Dan moet je het volgende weten: wij vergelijken bijna alle rechtsbijstandverzekeraars in Nederland. Jammer genoeg niet allemaal, omdat een aantal verzekeraars de premies van hun rechtsbijstandverzekeringen niet wensen aan te leveren.

Beste rechtsbijstandverzekering

Wat voor jou de beste rechtsbijstandverzekering is, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een rechtsbijstandverzekering kun je namelijk helemaal zelf samenstellen. Je hebt keuze uit een aantal modules. Maak voor jezelf een checklist. Voor welke risico’s wil jij graag verzekerd zijn voor rechtsbijstand? Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld juridische hulp bij inkomensconflicten of verkeersongevallen. In onze rechtsbijstandvergelijker kun je precies aangeven welke modules je wilt en nodig hebt. Zo vind jij tussen onze deals voor jou de beste rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd

Voor sommige modules van de rechtsbijstandverzekering geldt een wachttijd. Dit betekent dat je eerst minimaal 3 en maximaal 9 maanden moet wachten voordat je om rechtsbijstand kunt vragen. Wachttijd komt vaak voor bij de module inkomensconflicten. Denk daarbij aan juridische bijstand in het geval van een bedrijfsreorganisatie of ontslagprocedure. Ook voor geschillen over erfrecht en studiefinanciering geldt vaak een wachttijd. Goed om te weten: de conflicten die zich voordoen in de wachttijd worden niet vergoed. De wachttijd is per rechtsbijstandverzekeraar verschillend. Zoek jij een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd? In onze vergelijker kun je filteren op “Geen wachttijd”. Je kunt dan de rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd vergelijken. Ook zie je voor welke modules sommige rechtsbijstandverzekeraars wel een wachttijd hanteren. Je kunt ook in de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandverzekeraar lezen voor welke modules een wachttijd geldt. De wachttijd geldt niet als je van rechtsbijstandverzekeraar wisselt.

Goedkoopste rechtsbijstandverzekering

Wat voor jou de goedkoopste rechtsbijstandverzekering is, hangt af van je persoonlijke situatie en het aantal modules dat je meeverzekert. Niet alleen de premies die rechtsbijstandverzekeraars hanteren verschillen flink, ook de kosten van de modules verschillen. Bij het kiezen van de modules, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je voor sommige conflicten wellicht al recht hebt op juridische bijstand. Bijvoorbeeld via de vakbond of de autoverzekering. Je kunt dan premie besparen door deze onderdelen niet mee te verzekeren in je nieuwe rechtsbijstandverzekering. Hoe minder modules je verzekert, hoe goedkoper je rechtsbijstandverzekering is. Vergelijk de rechtsbijstandverzekering en vind tussen onze deals voor jou de goedkoopste rechtsbijstandverzekering.

Kosten rechtsbijstandverzekering

De kosten van een rechtsbijstandverzekering verschillen niet alleen per verzekeraar, maar ook per module. De premies lopen erg uiteen. Door je rechtsbijstandverzekering worden de kosten die de verzekeraar zelf maakt altijd en onbeperkt vergoed. De vergoeding van de externe kosten is vaak gebonden aan een maximum. Onder externe kosten vallen: de proceskosten, de kosten van een advocaat of andere deskundige (bijv. schade-experts). Als de kosten niet opwegen tegen de baten, dan kan de verzekeraar besluiten ermee te stoppen. De verzekeraar zal dan de gemaakte kosten dan vergoeden.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Een rechtsbijstandverzekering afsluiten is niet moeilijk. Vul de vergelijker in en vergelijk een groot aantal rechtsbijstandverzekeringen op prijs en dekking. Bedenk voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit goed voor welke modules je verzekerd wilt zijn. De rechtsbijstandverzekering geldt niet voor conflicten die al bestonden. Weet je al voor welke modules je verzekerd wilt zijn? Dan kun je meteen een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Je kunt er vaak ook voor kiezen om je rechtsbijstandverzekering in een pakket af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld samen met een aansprakelijkheidsverzekering, een woonverzekering en/of een autoverzekering. In onze vergelijker is dit nog niet mogelijk.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?

Rechtsbijstandverzekeringen bestaan uit verschillende modules en bieden daardoor verschillende dekkingen. Zo stel je de dekking van de rechtsbijstandverzekering helemaal naar jouw eigen wensen samen. Bij een rechtsbijstandverzekering heb je de keuze uit de volgende modules:

Consumentenzaken

Hiermee ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten die je als consument kunt krijgen. Bijvoorbeeld bij een bestelling op internet, bij de aankoop van een tv, bankstel of motorrijtuig of wanneer je onenigheid hebt met bijvoorbeeld je telefoonprovider.

Inkomensconflicten

Hiermee ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten over werk en inkomen. Bijvoorbeeld rondom je arbeidsovereenkomst, ontslag, uitkering en pensioen.

Fiscale- en vermogensconflicten

Hiermee ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten over bijvoorbeeld beleggingen, aandelen, belastingaanslagen en een tweede woning.

Woonconflicten

Hiermee ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten over de verkoop, aankoop of verbouwing van je woning. Bijvoorbeeld rondom de oplevering van je woning, gemeentevergunningen en onenigheid met je aannemer.

Verkeersconflicten

Hiermee ben je verzekerd voor rechtshulp bij conflicten die ontstaan als gevolg van je verkeersdeelname. Het maakt hierbij niet uit of je bestuurder bent van een auto of motor, op de fiets zit of voetganger bent.

Mediation bij echtscheiding

Hiermee ben je verzekerd voor begeleiding bij een echtscheiding door een onafhankelijke bemiddelaar (mediator).

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering niet?

  • Als je zelf de afhandeling van de zaak hindert, bijvoorbeeld als je een geschil te laat meldt.
  • Zaken die al speelden of waarvan je op het moment van sluiten van de verzekering wist dat ze zouden gaan spelen.
  • Problemen met belastingen, vermogensbeheer en exploitatie van onroerend goed.
  • Problemen met de overheid over algemeen geldende regels.
  • Echtscheiding (alleen bij mediation echtscheiding).

Rechtsbijstandverzekering auto

Rechtsbijstand bij de autoverzekering is een aanvullende verzekering. Deze rechtsbijstandverzekering is niet noodzakelijk, maar kan wel heel handig zijn. Deze verzekering verleent juridische hulp bij het verhalen van schade. Wanneer een tegenpartij schade aan jouw auto veroorzaakt, dan moet deze partij aansprakelijk gesteld worden. Een rechtsbijstandverzekering kan je hierin bijstaan of zelfs deze taak volledig overnemen. Als je al een rechtsbijstandverzekering hebt met dekking voor de auto, hoef je niet bij je autoverzekering ook nog een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Dan zou je dubbel verzekerd zijn. Kijk daarom altijd eerst de dekking van je verzekeringen na, voordat je een dekking kiest.

Gebruik rechtsbijstandverzekering

Omtrent het gebruik van de rechtsbijstandverzekering zijn er een aantal punten waarop je moet letten. Zo kun je niet onbeperkt gebruikmaken van de rechtsbijstandverzekering, geldt er een wachttijd en is er geen dekking voor bestaande conflicten.

Geen onbeperkt gebruik

Als je te vaak een beroep doet op de rechtsbijstandverzekering krijg je een waarschuwing. De verzekeraar kan vervolgens een hogere premie vragen, de dekking beperken of de verzekering opzeggen. Als de verzekeraar de verzekering opzegt, wordt het lastig om bij een andere verzekeraar een verzekering te sluiten.

Wachttijd

Voor nieuw verzekerden geldt vaak een wachttijd van drie maanden. Deze wachttijd geldt niet als je van rechtsbijstandverzekeraar wisselt.

Geen dekking voor bestaande conflicten

Als (de oorzaak van) het probleem al bestond tijdens het afsluiten van de verzekering, verlenen verzekeraars geen bijstand. Dat geldt ook voor conflicten die nog niet bestaan, maar die je had kunnen zien aankomen.

Zo schakelt je de rechtsbijstandverzekering in

Als je een juridisch geschil hebt is het een fijne gedachte dat je daarvoor je rechtsbijstandverzekering kunt inschakelen. Maar hoe gaat dit nu in de praktijk in zijn werk? We zetten de stappen op een rij die je bij de meeste verzekeraars doorloopt.

Intakegesprek

Het aanmelden van een juridisch geschil begint bij contact opnemen met je rechtsbijstandverzekeraar. Het kan ook zijn dat je je bij een externe partij moet melden, die alle juridische geschillen afhandelen namens de verzekeraar. Vaak kun je via telefoon, e-mail of fax je geschil melden. Houd daarbij je polisgegevens bij de hand, leg de omstandigheden van je geschil uit en communiceer je persoonlijke gegevens. Vaak zijn dit de onderdelen die nodig zijn voor het intakegesprek.

Juiste informatie

Tijdens het intakegesprek vraagt de medewerker of je de situatie kort wilt samenvatten en of je eventuele stukken over het geschil kunt toesturen per post of e-mail. De verzekeraar of juridische dienstverlener kan immers pas het juiste advies geven wanneer de juiste informatie beschikbaar is. Per situatie wordt er gekeken wat nodig is en dit neemt de medewerker met je door. Na bestudering van de stukken hoor je of het geschil onder de dekking van je verzekering valt. Zo ja, dan wordt je zaak overgedragen aan een jurist of advocaat, die samen met je zoekt naar de beste oplossing.

Rechtsbijstandverzekering opzeggen

Wanneer je je rechtsbijstandverzerkering kunt opzeggen, verschilt per verzekeraar. Soms kun je de verzekering pas opzeggen na 1 jaar, en in sommige gevallen dagelijks. Er geldt vaak wel een opzegtermijn van één maand. Soms kun je je rechtsbijstandverzekering ook zonder opzegtermijn opzeggen. Weten hoe dit bij jouw rechtsbijstandverzekeraar zit? Kijk dan in de polisvoorwaarden van je verzekering. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan.

Hulp rechtsbijstandverzekering nodig?

Heb je een rechtsbijstandverzekering nodig, maar ook hulp bij het kiezen van een rechtsbijstandverzekering? Of heb je vragen over verschillende modules? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of neem contact op met een van onze adiviseurs. We helpen je graag.
4.05 avg. rating (80% score) - 935 votes