Veelgestelde vragen over rechtsbijstandverzekering

Veelgestelde vragen over rechtsbijstandverzekering

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Maar neem natuurlijk gerust contact met ons op als jouw vraag er niet tussen staat. Je kunt ons bereiken per e-mail (info@hoyhoy.nl), maar bellen kan ook. Op werkdagen tot 18:00 uur: 088-2266912.

 1. 1. Wat is een rechtsbijstandverzekering?
 2. 2. Waarom heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?
 3. 3. Wordt een bestaand conflict vergoed?
 4. 4. Welke kosten worden gedekt door een rechtsbijstandsverzekering?
 5. 5. Wie zijn er allemaal meeverzekerd?
 6. 6. Wanneer heb ik recht op gesubsidieerde rechtshulp?
 7. 7. Wat is een voorlopige dekking?
 8. 8. Hoe is een rechtsbijstandverzekering opgebouwd?
 9. 9. Wie beslist of er geprocedeerd wordt?

1. Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Hiermee verzeker je jezelf voor juridische bijstand bij een conflict. Het wordt ook wel rechtshulp genoemd. Bijvoorbeeld bij problemen op je werk na een ontslag. Of bij problemen met je huisbaas of een uitkeringsinstantie.

2. Waarom heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Dus het is je eigen keus. Het is wel slim. Een advocaat kost al gauw per uur wat een rechtsbijstandverzekering per jaar kost. Een meningsverschil met een leverancier, werkgever of je buren loopt zo uit op een duur juridisch conflict.

3. Wordt een bestaand conflict vergoed?

Nee. Conflicten van voordat je de verzekering afsloot worden niet vergoed. In de wachttijd kan dit ook niet. Wachttijd betekent dat je in de eerste maanden (vaak drie tot zes) nog geen gebruik kunt maken van de verzekering. Dit voorkomt dat men pas een verzekering afsluit als er al dingen spelen. Je kunt immers ook geen brandend huis verzekeren. De wachttijd geldt niet wanneer je overstapt van de ene rechtsbijstandverzekeraar naar de andere.

4. Welke kosten worden gedekt voor een rechtsbijstandverzekering?

Alle kosten die je verzekeraar zélf maakt. Aan externe kosten zit meestal een maximum. Bijvoorbeeld proceskosten, kosten voor een externe advocaat of een schade-expert, etc.

5. Wie zijn er allemaal meeverzekerd?

 • Uiteraard jijzelf
 • Echtgenoot/partner
 • Minderjarige kinderen
 • Meerderjarige ongehuwde kinderen die inwonen of voor hun studie uitwonend zijn
 • Inwonende (schoon)ouders

6. Wanneer heb ik recht op gesubsidieerde rechtshulp?

Je hebt geen verzekering, wel een conflict en kunt geen rechtsbijstand betalen. Dan heb je recht op hulp. Je kunt je melden bij de Raad voor Rechtsbijstand. Zij stellen uiteraard wel verschillende voorwaarden aan je inkomen, vermogen en de reden van je aanvraag.

7. Wat is een voorlopige dekking?

Na je aanvraag krijg je doorgaans een voorlopige dekking. Dit is een tijdelijke verzekering. De verzekeringsmaatschappij zal tijdens deze periode beslissen of de verzekering geaccepteerd wordt. Je ontvangt bericht van de verzekeraar of je definitief geaccepteerd bent.

8. Hoe is een rechtsbijstandverzekering opgebouwd?

De verzekering bestaat uit verschillende modules. Zoals wonen, werk en verkeer. Je kiest voor een totaalpakket of voor bepaalde onderdelen. Je stelt dus zelf je ideale pakket samen. En dat is handig. Want anders zou er overlap kunnen zitten tussen je rechtsbijstandverzekering en die van je auto bijvoorbeeld.

9. Wie beslist of er geprocedeerd wordt?

De verzekeraar beslist of een conflict behandeld wordt of niet. De kosten voor de advocaten van de verzekeraar worden gedekt. Als er een rechter aan te pas moet komen wordt de zaak uitbesteed. Er is dan specialistische kennis nodig. Het kan zijn dat een externe advocaat de zaak overneemt. De kosten worden dan meestal niet volledig gedekt.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes