Annuleringsverzekering

annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering

Op het moment dat je een vakantie boekt, ga je er niet vanuit dat je de trip moet annuleren. Je vakantie vooraf of tijdens de vakantie annuleren is al vervelend genoeg zonder onkosten. Met een annuleringsverzekering zorg je ervoor dat je, in bepaalde gevallen, niet opdraait voor de (resterende) kosten van de vakantie die je niet hebt gemaakt. Hoe sluit je een annuleringsverzekering af, welke kun je kiezen, wat zijn de kosten, wat dekt de verzekering en wanneer mag je annuleren? Wij vertellen het je allemaal.

Reis- en annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering is een opzichzelfstaande verzekering, die je een hoop geld kan schelen als je een vakantie moet annuleren. Bij ons kun je de annuleringsverzekering alleen afsluiten in combinatie met de reisverzekering. Kies in de vergelijker dan voor de dekking ‘Annuleren’. De annuleringsverzekering kun je inzetten als je een reis niet kunt maken. En als je een reis moet afbreken. In dat laatste geval krijg je soms een afbrekingsvergoeding voor de gemiste vakantiedagen. De verzekeraar vergoedt dan de kosten van de dagen die je niet hebt kunnen benutten.

Doorlopende annuleringsverzekering

Net als bij de reisverzekering, kun je kiezen voor twee verschillende annuleringsverzekeringen. De doorlopende annuleringsverzekering en de kortlopende annuleringsverzekering. De doorlopende variant gaat in op het moment dat je deze afsluit. En stopt pas als je de verzekering opzegt. Ga je vaker dan eens op vakantie in het jaar. Of een keer voor een langere periode? Dan is het al snel het voordeligst om voor de doorlopende annuleringsverzekering te kiezen. Bij veel verzekeraars moet een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten worden binnen zeven dagen na het boeken van je vakantie.

Kortlopende annuleringsverzekering

De kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voor een specifieke periode. Vaak gebeurt dat in combinatie met een kortlopende reisverzekering. Beide zijn via ons niet af te sluiten. Sluit je de kortlopende annuleringsverzekering af, dan geef je vooraf op wat de kosten voor en de duur van de reis zijn.

Annuleringsverzekering vergelijken

Bij ons kun je alleen een doorlopende reisverzekering vergelijken. Daarbij sluit je dan ook een doorlopende annuleringsverzekering af. De goedkoopste annuleringsverzekering afsluiten doe je door te vergelijken. Bij het invoeren van jouw gegevens in de reisvergelijker kun je meteen aangeven dat je een annuleringsverzekering wilt. In het vergelijkingsoverzicht kun je deze dekking vervolgens uit- en aanklikken. Zo zie je het verschil in premiekosten met en zonder annulering.

Wat kost een annuleringsverzekering?

Voor een annuleringsverzekering betaal je vaak maar een paar euro per maand. Bij ons heb je vanaf minimaal € 2,95 per maand een doorlopende annuleringsverzekering.

Goedkoopste annuleringsverzekering

Wat voor jou de goedkoopste annuleringsverzekering is, hangt niet alleen af van de premie. Ook is het belangrijk om te kijken naar voorwaarden van de verzekering. Net als de looptijd en je gezinssituatie. Eenmaal een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten is voor jou waarschijnlijk het goedkoopst als je in het jaar maar een keer op vakantie gaat.

Wat dekt een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering keert uit als je door bepaalde omstandigheden niet op reis kunt gaan. Bijvoorbeeld: overlijden of ernstige ziekte van jezelf of een naast familielid. Ga na hoe groot je het risico acht. Over het algemeen geldt: je moet je alleen verzekeren voor risico’s die je niet zelf kunt dragen. Verder geldt: hoe duurder de reis, hoe hoger de annuleringskosten zijn en dus hoe zinvoller het is om een annuleringsverzekering te sluiten.

De dekking kan per verzekeraar verschillen. Lees de polisvoorwaarden daarom goed door. Om aanspraak te maken op een vergoeding van een niet genoten vakantiedag, kun je het beste even contact opnemen met je verzekeraar. Deze kan je een schadeformulier toesturen of vertellen waar je deze kunt downloaden.

Geen dekking

Er is ook schade die standaard niet wordt vergoed. Dat is het geval als:
 • je voor het boeken van de reis al wist dat dit voorval zich zou voordoen;
 • je ruzie krijgt met je reisgenoot;
 • er terreurdreiging is op je vakantiebestemming.

Annuleringsverzekering vliegticket

Boek je een vliegticket, dan kun je daarvoor vaak bij de maatschappij zelf een aparte annuleringsverzekering voor afsluiten. Zo’n annuleringsverzekering geldt alleen voor de vliegreis. Voor het annuleren van de accommodatie ben je dan dus niet verzekerd.

Wanneer mag je annuleren?

Over het algemeen kun je bij de volgende gebeurtenissen de annuleringskosten van je reis declareren via de annuleringsverzekering:
 • Bij overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalletsel van jou als verzekerde of je naaste familieleden in de eerste of tweede graad. Dat zijn je echtgenoot of echtgenote, ouders, schoonouders, stiefouders, pleegouders, kinderen, stiefkinderen, pleegkinderen en kleinkinderen en grootouders. Ook als de grootouders van je inwonende partner, broers, zussen, zwagers en schoonzussen iets overkomt, kun je de reis annuleren.
 • Wanneer je op medisch advies geen inenting kunt nemen die voor de reis verplicht is.
 • Als je opstal en/of inboedel schade heeft geleden door brand, inbraak, ontploffing, blikseminslag, storm of overstroming.
 • Als je gaat scheiden. Voorwaarde daarbij is wel dat de juridische procedure in gang is gezet.
 • Als je zwanger bent (of je partner dit is) en er zich complicaties voordoen.
 • Als je onverwacht werkloos raakt of juist een baan aanvaardt zonder dat dit in de lijn der verwachtingen lag.
 • Als je onverwacht een huurwoning toegewezen krijgt.
 • Als het vervoermiddel waarmee je de reis maakt door een van buiten komend onheil uitvalt in de 30 dagen voor aanvang van de reis.
 • Annuleringsverzekering afsluiten na boeking

  Je kunt uiterlijk zeven dagen na de boeking van je reis een kortlopende reisverzekering afsluiten. Als je graag een doorlopende reisverzekering wilt, kun je bij de reisverzekeraar aangeven dat je ook graag de reeds geboekte reis wilt meeverzekeren. Ook hier geldt vaak de termijn van zeven dagen. Sluit je de annuleringsverzekering meer dan zeven dagen na boeking af, dan zijn bestaande kwalen en klachten niet verzekerd. Vaak geldt er geen dekking voor de reeds geboekte vakantie(s) als je na zeven dagen afsluit.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes