Annuleringsverzekering

Annuleringsverzekering

Als je een vakantie hebt geboekt en deze onverhoopt moet annuleren, brengt de reisorganisatie annuleringskosten in rekening. Dit is meestal een percentage van de reis- of huursom. Met een annuleringsverzekering heb je recht op een vergoeding van de annuleringskosten.

Is een annuleringsverzekering verstandig?

Een annuleringsverzekering keert uit als je door bepaalde omstandigheden niet op reis kunt gaan. Bijvoorbeeld: overlijden of ernstige ziekte van jezelf of een naast familielid. Ga na hoe groot je het risico acht. Over het algemeen geldt: je moet je alleen verzekeren voor risico’s die je niet zelf kunt dragen. Verder geldt: hoe duurder de reis, hoe langer je van tevoren moet betalen en hoe hoger de annuleringskosten zijn, hoe zinvoller het is om een annuleringsverzekering te sluiten.

Wanneer kun je je reis halverwege afbreken?

Soms komt het voor dat een vakantie halverwege afgebroken moet worden vanwege een gebeurtenis. De annuleringsverzekering keert dan een afbrekingsvergoeding uit voor de gemiste vakantiedagen.

Een annuleringsverzekering keert meestal uit bij de volgende gebeurtenissen:

  • Overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalsletsel van de verzekerde of diens naaste familieleden (eerste of tweede graad).
  • Als je een verplichte inenting op medisch advies niet kunt ondergaan.
  • Buiten jouw schuld ontstane werkloosheid door onvrijwillig ontslag (bijvoorbeeld door de sluiting van het bedrijf).
  • Complicaties bij de zwangerschap.
  • Onverwachte toewijzing van een huurwoning, binnen 30 dagen voor aanvang van de reis.
  • Echtscheiding, met de voorwaarde dat de juridische procedure in gang is gezet.
  • Uitval van je vervoermiddel, waarmee je de reis zou gaan maken (binnen 30 dagen voor aanvang van de reis).

Niet elke verzekeraar hanteert dezelfde gebeurtenissen. Kijk daarom altijd de polisvoorwaarden na, zodat je hiervan op de hoogte bent.

Kan ik alsnog een annuleringsverzekering afsluiten?

Je kunt uiterlijk 7 dagen na de boeking van je reis een kortlopende reisverzekering afsluiten. Als je graag een doorlopende reisverzekering wilt, kun je bij de reisverzekeraar aangeven dat je ook graag deze reis wilt meeverzekeren. Ook hier geldt vaak de termijn van 7 dagen. Sluit je de annuleringsverzekering meer dan 7 dagen na boeking af, dan zijn bestaande kwalen en klachten niet verzekerd.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes