Veelgestelde vragen over reisverzekering

Veelgestelde vragen over reisverzekering

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de reisverzekering. Maar neem natuurlijk gerust contact met ons op als jouw vraag er niet tussen staat.
 1. 1. Heb ik een reisverzekering nodig?
 2. 2. Wanneer moet ik mijn reisverzekering afsluiten?
 3. 3. Kan ik na het boeken van mijn reis nog een annuleringsverzekering afsluiten?
 4. 4. Krijg ik altijd de nieuwwaarde van mijn spullen terug?
 5. 5. Welke medische kosten worden vergoed?
 6. 6. Is mijn wintersport ook gedekt onder de reisverzekering?
 7. 7. Is een kort- of langlopende verzekering voor mij voordeliger?
 8. 8. Hoe zit het met diefstal van bagage?
 9. 9. Wordt diefstal uit de auto vergoed?
 10. 10. Hoe werkt het eigen risico?

1. Heb ik een reisverzekering nodig?

Dat ligt eraan hoeveel risico je wilt nemen. Er kan iedereen iets overkomen op reis. Je camera wordt gestolen, je koffer is kwijt of beschadigd of je krijgt een ongeluk. Met een reisverzekering voorkom je dat je zelf opdraait voor de kosten. Het is fijn om een reisverzekering te hebben. Je reisverzekeraar helpt je namelijk met het oplossen van de problemen. Kun jij weer genieten!

2. Wanneer moet ik mijn reisverzekering afsluiten?

Je moet een reisverzekering afsluiten vóór je op reis gaat. Tijdens je vakantie kun je niets meer afsluiten (voor je huidige vakantie). Verzekeraars kunnen namelijk niet overzien wat er misschien al gebeurd is. Dus het risico is voor hen te groot.

3. Kan ik na het boeken van mijn reis nog een annuleringsverzekering afsluiten?

Tijdens het boeken van je vakantie heb je die annuleringsverzekering laten zitten. Maar later wil je hem alsnog. Check even bij je reisverzekeraar of je hem nog af kunt sluiten. Bij de meeste verzekeraars kan dit binnen zeven of veertien dagen na het afsluiten van de reisverzekering nog.

4. Krijg ik altijd de nieuwwaarde van mijn spullen terug?

Nee. Meestal krijg je de nieuwwaarde alleen als jouw spullen minder dan een jaar oud zijn. Vanaf een jaar kijkt de reisverzekeraar naar de dagwaarde. De dagwaarde = nieuwwaarde – slijtage en veroudering. Je verzekeraar berekent de dagwaarde met een afschrijvingstabel.

5. Welke medische kosten worden vergoed?

Wanneer je kiest voor de module medische kosten ben je verzekerd voor onvoorziene noodzakelijke kosten, zoals:
 • ziekenhuiskosten;
 • vervoer;
 • bezoek aan een (tand)arts;
 • onderzoek en medicijnen.
Je Nederlandse zorgverzekering dekt ook een deel van deze kosten. Maar niet allemaal én de dekking is gebaseerd op de Nederlandse tarieven. Een reisverzekering met de module medische kosten vult je zorgverzekering dus aan.

6. Is mijn wintersport ook gedekt onder de reisverzekering?

Nee. Wintersport is eigenlijk altijd een losse module. In onze vergelijker geef je aan dat je wintersport wilt verzekeren. Je ziet dan gelijk de reisverzekering en premies inclusief wintersportdekking.

7. Is een kort- of doorlopende verzekering voor mij voordeliger?

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor voor de duur van je vakantie. Een doorlopende reisverzekering loopt gewoon door. Ga je vaker per jaar op vakantie of een weekendje weg (vanaf drie weken in totaal), dan is een doorlopende reisverzekering voor jou meestal voordeliger. Goed voor je portemonnee om even te vergelijken.

8. Hoe zit het met diefstal van bagage?

Veel verzekeraars verplichten je dat je er alles aan hebt gedaan om je spullen te beschermen. Verzekeraars wijzen claims vaak af doordat je niet goed genoeg op je spullen hebt gelet. Geld en andere kostbare spullen leg je veilig in de kluis. Of je hebt ze bij je. Verder zijn er maximale bedragen vastgesteld voor bijvoorbeeld je camera, telefoon, fiets en sieraden. Check van tevoren dus goed je voorwaarden. Én doe meteen aangifte bij de lokale politie als er iets gestolen wordt.

9. Wordt diefstal uit de auto vergoed?

Meestal wordt diefstal uit je auto niet vergoed. Of deze moet op een hele veilig plek staan. Je hebt kans als je auto braakschade heeft en je bagage van buitenaf niet zichtbaar was. Mocht je reisverzekering niet vergoeden, dan kun je terecht bij je inboedelverzekeraar. Veel inboedelverzekeraars vergoeden (een gedeelte) van gestolen spullen uit de auto.

10. Hoe werkt het eigen risico?

Dat is het deel van de schade dat je zelf betaalt. Je hebt een eigen risico per gebeurtenis. Bij sommige verzekeraars kun je dit bedrag aanpassen. De hoogte van je eigen risico is van invloed op de hoogte van je premie.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes