Slimme meter

Een slimme meter is de nieuwe variant van de traditionele meter in de meterkast. Het is een digitale energiemeter die de meterstanden automatisch naar de energieleverancier kan sturen. Je hoeft dit dan niet meer zelf te doen. Elk huishouden in Nederland krijgt de slimme meter eenmalig gratis aangeboden van de netbeheerder. Het is niet verplicht om de meter te accepteren. Wij vertellen je op deze pagina meer over de slimme meter. slimme meter

Wat is een slimme meter?

De slimme meter registreert de meterstanden en geeft het stroom- en gasverbruik door aan de energieleverancier. Dit gebeurt alleen als de communicatiemodule van de meter aan staat. Zo niet, dan moet je de meterstanden alsnog zelf aflezen en doorgeven aan de leverancier. Je hebt een slimme meter voor stroom en voor gas, maar de communicatiemodule zit alleen in de slimme meter voor stroom. De gasmeter wordt daarom aan de elektriciteitsmeter gekoppeld. Dit gebeurt draadloos of met een kabel.

Slimme meter uitlezen

Rondom het uitlezen van de slimme meter bestaan strenge regels. De leverancier kan de meterstanden niet uitlezen wanneer deze dat wil. Er zijn een aantal momenten in het jaar waarop de energieleverancier dit mag doen. Dat is:
  • Eens in de twee maanden
  • Bij de eind- en jaarafrekening
  • Als je gaat overstappen van energie (eindafrekening)
  • Als je gaat verhuizen
Heb je een slimme-meter-app of een andere energieverbruiksmanager? Dan kan het verbruik vaker worden uitgelezen. Zo kun je zelf zien wat het energieverbruik in jouw huishouden per dag is.

Slimme meter weigeren?

Als de netbeheerder je een slimme meter aanbiedt, dan zijn er drie manieren om op dit aanbod te reageren:
  • Accepteren, waarbij de communicatiemodule aan staat
  • Accepteren maar de communicatiemodule uit laten staan
  • Weigeren
Kies je ervoor om de communicatiemodule aan te zetten, dan kan de leverancier het verbruik op verschillende momenten uitlezen. Dit is handig, want zo hoef je de meterstanden niet zelf door te geven. Accepteer je de meter, maar laat je de communicatiemodule niet aanzetten, dan moet je de meterstanden alsnog zelf doorgeven. Je kunt de module later wel aan laten zetten, maar het kan zijn dat de netbeheerder hier dan kosten voor rekent. Weiger je de meter? Dan kun je er later alsnog een aanvragen, maar ook hier geldt dat er dan kosten bij kunnen komen kijken.

Slimme meter en inzicht in energieverbruik

Met een slimme meter kun je makkelijker inzicht krijgen in het energieverbruik. De meter zorgt er niet automatisch voor dat je energie bespaart. Je kunt in combinatie met energieverbruiksmanagers als slimme-meter-apps wel makkelijker energie besparen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes