nlex-inzicht

Slimme-meter-app

Een slimme-meter-app helpt je om heel makkelijk inzicht te krijgen in je energieverbruik. Er zijn verschillende aanbieders van deze energie-apps. Meerdere energieleveranciers bieden er een aan. Handig. Al heb je in sommige gevallen wel een slimme meter nodig om de app te kunnen gebruiken. In combinatie met de slimme meter (of de traditionele meter) kan zo’n soort energieverbruiksmanager je dagelijks of realtime inzicht geven in je energieverbruik. Wij vertellen je alles over de slimme-meter-apps van energieleveranciers.

Energieverbruiksmanager

Met een energieverbruiksmanager krijg je inzicht in jouw energieverbruik. Zo weet je hoeveel stroom en gas je per dag verbruikt. Soms zelfs per uur van de dag. Sommige verbruiksmanagers geven inzicht per apparaat. Dat betekent meer controle over hoeveel energie je verbruikt, meer kans op besparen en een lagere energierekening. Een slimme-meter-app is een energieverbruiksmanager. Maar ook speciaal daarvoor bedoelde apparaatjes (monitors) die jouw energieverbruik meten en speciale websites en programma’s (in plaats van apps) zijn energieverbruiksmanagers. Een slimme thermostaat is geen energieverbruiksmanager.

Slimme meter uitlezen app

Met de slimme-meter-apps kun je het stroomverbruik en gasverbruik in de gaten houden. Hiervoor heb je in veel gevallen een slimme meter nodig. Niet voor alle apps is dit het geval. Sommige kun je ook gebruiken met de traditionele meter. Voor sommige heb je een uitbreidingsset nodig. Het grote voordeel van een slimme meter is dat de meterstanden automatisch worden doorgegeven aan de energieleverancier. Het uitlezen van de slimme meter is gratis. Hoe vaak dit ook gebeurt. Dit uitlezen doet de netbeheerder. Deze geeft de meterstanden door aan jouw leverancier. Dit uitlezen kan alleen als de communicatiemogelijkheden van de slimme meter aan staan. Hoe vaak dat uitlezen mag, is vastgelegd in privacyregels. Zonder slimme-meter-app zijn hier een aantal vaste momenten voor, namelijk;
  • zes keer per jaar en dus eens in de twee maanden;
  • bij de jaar- en eindafrekening;
  • als je verhuist (soms een eindafrekening, tenzij je het contract meeverhuist);
  • als je overstapt naar een andere energieleverancier (je ontvangt ook dan een eindafrekening).
Met een slimme-meter-app wordt het een ander verhaal. Daarmee kun je de meterstanden zelfs per dag ontvangen. Deze moeten daarvoor natuurlijk worden uitgelezen.

Slimme-meter-app gratis

In principe zijn alle apps van de leveranciers gratis, maar om sommige optimaal (of überhaupt) te kunnen gebruiken heb je bij een aantal leveranciers een abonnement nodig. Voor Toon (van Eneco) heb je een abonnement nodig, dat € 4,50 per maand kost. Sommige energieleveranciers bieden hun app alleen aan klanten aan. Zoals Greenchoice en Essent. De rest van de apps is voor iedereen beschikbaar. Wel krijgen klanten soms wat extra’s of werkt de app alleen in combinatie met een slimme meter. slimme-meter-app  

Zonnepanelen en energie-apps

Er zijn slimme-meter-apps die ook inzicht leveren in de opbrengst van de zonnepanelen. Dit is het geval bij de app van Eneco (Toon), Essent (VerbruiksManager), Greenchoice, Qurrent (Qurrent Energie) en E.ON (EnergieAssistent). Bij de laatste drie apps rekenen de leveranciers kosten voor het gebruik van deze specificatie. Bij Qurrent is er een uitbreidingsset nodig, waarvan de kosten tussen de € 75,- en € 225,- zijn. E.ON geeft alleen inzicht met de opwekmodule, die € 2,50 per maand kost.

Apps van leveranciers

Niet al deze slimme-meter-apps hebben dezelfde specificaties. Sommige energieverbruiksmeters zijn niet gratis of je hebt er een energiecontract voor nodig bij de leverancier die de app aanbiedt. Hieronder vertellen we je meer over de specificaties van de slimme-meter-apps van de energieleveranciers. We vertellen je over de volgende slimme-meter-apps:

Toon-app

Toon is de slimme-meter-app van Eneco die alleen te gebruiken is als je Toon aanschaft; de slimme thermostaat van Eneco. De Eneco-app is voor iedereen gratis beschikbaar. Al moet je er wel een Toon-abonnement voor afsluiten. Ook moet je dus eerst Toon van Eneco aanschaffen. Voor het abonnement betaal je € 4,50 per maand. Klant of geen klant. Voor Eneco’s Toon-app heb je geen slimme meter nodig. Ook een traditionele (analoge) meter is goed. Het voordeel van een slimme meter is dat een energieleverancier de meterstanden automatisch uit kan lezen. De energie-app kun je installeren op een smartphone, tablet en computer. Die laatste is niet bij alle energie-apps mogelijk. Wil je bespaardoelen instellen en bespaartips ontvangen? Met de Toon-app kun je bespaartips krijgen. Bespaardoelen kun je niet instellen. Wel kun je het energieverbruik van verschillende periodes met elkaar vergelijken. En checken of jouw verbruik hoger, lager of hetzelfde is als het gemiddelde van Nederland. Heb je zonnepanelen, dan kun je met Toon zien wat de opbrengst is. Met de app kun je de verwarming en het licht op afstand bedienen. Ook is er een weekprogramma in te stellen. Bij het gebruik van slimme stekkers kun je via de Toon-app precies zien wat het energieverbruik van de aangesloten apparaten is.

Essent VerbruiksManager+ app

De VerbruiksManager+ app is de slimme-meter-app van Essent. Deze is gratis beschikbaar voor klanten. Niet-klanten kunnen geen beroep doen op de Essent-app. De app werkt met een slimme en traditionele meter en is te gebruiken op een smartphone, tablet en computer. Klanten ontvangen bespaartips en krijgen inzicht in de opbrengst van hun zonnepanelen. Heb je nog een traditionele meter, dan kun je de meterstanden zelf doorvoeren in de VerbruiksManager+ app. Hoe vollediger de meterstanden, hoe beter het advies over het energieverbruik. Essent heeft de VerbruiksManager en de Verbruiksmanager+ app; de plusvariant is de nieuwste versie. De oude app is nog wel te gebruiken, maar niet meer te downloaden. In de nieuwe app kun je persoonsgegevens aanpassen. Heb je inzicht in facturen en jaarrekeningen én krijg je een pushbericht als er iets belangrijks te vermelden is. Als je aangeeft dat je dat wilt natuurlijk.

Oxxio App

De Oxxio App is de slimme-meter-app van energieleverancier Oxxio. Deze energieverbruiksmanager is gratis en voor iedereen beschikbaar. De app is te gebruiken met een slimme meter en een traditionele meter. De Oxxio App kun je op een smartphone en tablet installeren. Voor klanten die een energiecontract bij Oxxio hebben is er een extraatje; daarvoor is de app ook beschikbaar op de computer. Oxxio geeft via de Oxxio App tips over energiebesparing en er zijn bespaardoelen in te stellen. Net als de meeste energie-apps geeft de Oxxio App de mogelijkheid om energieverbruik met andere huishoudens te vergelijken. Ook kun je zien hoeveel je teruglevert aan het net als je zonnepanelen hebt. Handig van de Oxxio App is dat je een voorschotcheck kunt doen, je een berichtje krijgt van de ‘energiebuddy’ als deze iets opmerkelijks in het energieverbruik bespeurt en dat je contact kunt hebben via de chat van Oxxio.

E.ON EnergieAssistent-app

De EnergieAssistent-app is de slimme-meter-app van E.ON. Deze is voor iedereen gratis beschikbaar. Wel heb je de slimme thermostaat van E.ON nodig. Dat is de E.ON EnergieAssistent. De app is te gebruiken met een slimme en traditionele meter. Op smartphones en tablets. E.ON geeft bespaartips via de EnergieAssistent-app. Je kunt geen bespaardoelen voor jezelf instellen. Ook kun je het energieverbruik niet vergelijken met dat van andere huishoudens. Wel kun je je eigen verbruik vergelijken met voorgaande periodes. En wil je inzicht in de opbrengst van zonnepanelen? Dan moet je hier een aanvullende module voor afsluiten. Deze kost je wel geld, namelijk € 2,50 per maand. Met de EnergieAssistent-app kun je apparaten die aangesloten zijn met slimme stekkers op afstand besturen. Ook kun je aangeven wat apparaten mogen verbruiken. Verbruiken deze meer, dan kan de EnergieAssistent je hierover op de hoogte brengen. Je hebt met deze app dus redelijk wat controle over het energieverbruik en de apparaten in huis.

Greenchoice-app

De Greenchoice-app is de slimme-meter-app van Greenchoice, deze is alleen beschikbaar voor klanten. De app is te gebruiken met een slimme meter en traditionele energiemeter. Op tablets en op smartphones. In de app van Greenchoice vind je BOKS. Daarmee kun je bespaartips kunt ontvangen en meedoen aan uitdagingen om energie te besparen. In combinatie met een slimme meter zie je energieverbruik per apparaatgroep. Jouw energieverbruik is met de app te vergelijken met het gemiddelde van Nederland, andere vergelijkbare huishoudens en met je eigen energieverbruik in andere periodes. Ook kun je zien hoeveel jouw zonnepanelen opleveren. In de Greenchoice-app kun je (als je de juiste slimme meter hebt) gebruikmaken van BOKS Live. Hiermee heb je live inzicht in het stroomverbruik in huis; om de tien seconden zie je wat je verbruikt. Om BOKS Live te kunnen gebruiken moet je wel eerst een BOKS-meter aanschaffen voor € 50,-. Deze sluit je aan op de slimme meter. Vervolgens betaal je € 2,50 per maand om BOKS Live te gebruiken.

Qurrent Energie

Qurrent Energie is de gratis slimme-meter-app van Qurrent. De app is te gebruiken in combinatie met een slimme en traditionele meter. De Qurrent-app kun je gebruiken op een smartphone, tablet en computer. Wie geen slimme meter heeft, kan een Qbox van € 89,- huren van de leverancier. Als je klant ben bij Qurrent, dan betaal je € 49,- aan borg. Wil je inzicht in wat je zonnepanelen opbrengen, dan moet je een uitbreidingsset Qbox Solar aanschaffen. De prijs hiervoor ligt tussen de € 75,- en € 225,-, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat op het dak ligt. Met Qurrent Energie kun je bespaardoelen instellen en bespaartips ontvangen. Ook kun je het verbruik van andere huishoudens vergelijken met dat van jou. Net als dat je kunt checken wat het verschil is in je verbruik per periode. Qurrent gaat binnenkort op in Greenchoice. De app zal daarmee ook verdwijnen.

Mijn Nuon App

Mijn Nuon App is de handige app van Nuon. Hierin kun je van alles regelen. Een onderdeel daarvan is Mijn Verbruik. Daar heb je inzicht in je energieverbruik. De app is gratis, maar alleen te gebruiken door klanten van Nuon. Je kunt de Nuon-app gebruiken met een slimme meter en met een traditionele variant. Met deze energie-app kun je bespaardoelen instellen en je energieverbruik vergelijken met dat van andere huishoudens. Ook je het eigen verbruik vergelijken met voorgaande periodes. Mijn Nuon App geeft je een alert als je te veel energie verbruikt. Je kunt er dan voor kiezen om het voorschotbedrag aan te passen. Zo voorkom je dat je moet bijbetalen bij de eindafrekening.

Energie besparen kan op veel manieren

Naast het gebruiken van een slimme-meter-app zijn er meerdere manieren om energie te besparen. Zo kun je er altijd voor kiezen om een 1-jarig energiecontract af te sluiten en jaarlijks over te stappen. Daardoor kun je elk jaar weer energie vergelijken, overstappen naar een energiecontract met lage tarieven en elke keer weer een welkomstkorting ontvangen. Daarmee breng je de prijs behoorlijk naar beneden. Let je daarbij ook nog eens op je verbruik door op gasverbruik te besparen en minder stroom te gebruiken door lichten en andere apparaten niet continu aan te laten staan? Dan ben je nog minder kwijt aan energie.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes