Stormschade

Stormschade

Stormschade is schade die ontstaat door stormen met minimaal windkracht zeven. Gemeten door het KNMI. Schade ontstaat vaak aan daken, schuttingen en auto’s. Voornamelijk door takken, bomen en heftige windstoten. Vervelend, want de schadekosten kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er verzekeringen waarmee stormschade wordt vergoed. Wij vertellen je over de dekking vanuit de verschillende verzekeringen en over hoe je stormschade kunt proberen te voorkomen.

Storm Nederland

Het KNMI spreekt van storm bij windkracht negen. Verzekeraars hanteren hiervoor windkracht zeven. Het KNMI houdt de zware stormen in Nederland bij. In 2018 werd de laatste grote storm gemeten in Nederland. In januari. Stormschade ontstaat het meest tijdens de herfst- en winterperiode. Van 1910 tot en met 2019 heeft het KNMI 65 zware stormen gemeten. Met windkracht tien en elf.

Stormschade-verzekering

Als er door een storm schade aan je woning ontstaat, kun je een beroep doen op de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade aan alles wat nagelvast zit aan de woning. Stormschade is verzekerd met elke dekkingsvorm van de opstalverzekering. Had je de schade kunnen voorkomen en is deze bijvoorbeeld ontstaan door achterstallig onderhoud? Dan is de kans groot dat je geen vergoeding krijgt. Het wordt dan gezien als je eigen schuld. Hetzelfde geldt voor de inboedelverzekering, waarmee je de losse spullen in, aan en rondom de woning verzekert. Voor stormschade wordt bij de opstal- en inboedelverzekering een apart eigen risico gerekend. Dit eigen risico geldt per schadeclaim. Heb je geen opstalverzekering en inboedelverzekering? Dan kun je voor flinke kosten komen te staan als je wel stormschade ervaart.

Stormschade auto

Niet alleen aan de woning kan schade ontstaan, ook auto’s raken vaker dan eens beschadigd door storm. Denk aan takken of dakpannen die op de auto belanden door de harde windstoten. Weet je dat er storm aankomt en staat de auto buiten geparkeerd? Kijk dan of je een zo veilig mogelijk plekje voor je bolide kunt vinden. Dat betekent niet onder of vlak bij bomen of woningen met een bouwsteiger ervoor. Ontstaat er stormschade aan de auto? Deze is gedekt met een WA + beperkt-casco-verzekering en allriskverzekering. De WA-verzekering dekt deze schade niet. Het claimen van schade ontstaan door storm heeft geen invloed op je schadevrije jaren. Ontstaat de schade doordat er een dakpan van de buren op jouw auto terechtkomt? Dan kun je ook kijken of je de aansprakelijkheidsverzekering van de buurman of buurvrouw kunt inzetten. De schade is dan namelijk ontstaan door een ander.

Stormschade melden

Meld schade aan jouw huis bij de opstalverzekeraar. Schade aan de inboedel bij de inboedelverzekeraar. Mocht de verzekeraar twijfelen of er sprake is van een storm, dan zal de verzekeraar gegevens opvragen bij het KNMI van de dag dat de stormschade is ontstaan. Meld de stormschade zo snel mogelijk bij de verzekeraar. Maak ook foto’s als bewijsmateriaal. De verzekeraar zal vervolgens waarschijnlijk een schade-expert sturen. Het kan handig zijn om de opstal- en inboedelverzekering bij één verzekeraar af te sluiten. Er is dan sprake van een woonverzekering. Op die manier weet je zeker bij welke verzekeraar je moet zijn in geval van schade aan de woning of spullen daarin.

Schade-expert

Na je schadeclaim stuurt jouw verzekeraar vaak een expert langs. Deze bekijkt of er sprake is van onvoorziene omstandigheden en checkt het onderhoud. Je kunt ondertussen wel de schade opruimen, vooral als je daarmee verdere schade voorkomt. Maak foto’s, dan kun je op een later moment laten zien hoe groot de schade was.

Vergoeding stormschade 40%-regeling

Bij onherstelbare schade hanteren verzekeraars vaak de 40%-regeling. Dat houdt in als dat waar schade aan ontstaat nog meer dan 40% van de nieuwwaarde waard is, de totale nieuwwaarde wordt uitgekeerd. Zo niet, dan ontvang je de dagwaarde.

Stormschade voorkomen

Weet je dat er storm op komst is? Dan kun je een aantal dingen doen om stormschade te voorkomen. Of om dit in elk geval te proberen. Dit kun je doen:
  • Sluit ramen en deuren goed.
  • Ruim tuinmeubilair, parasols en trampolines op en zet deze binnen.
  • Schuttingen staan bekend als windvangers. Heeft jouw schutting rotte delen, vervang deze of stut de schutting aan beide kanten.
  • Controleer het dak: losliggende dakpannen zijn gevaarlijk.
  • Controleer de bevestiging van zonneschermen en rolluiken. Net als die van zonnepanelen.
  • Zet je auto onder een stevige overkapping, in een schuur of garage. Of in elk geval niet onder een boom.
  • Bliksem en onweer? Trek de stekkers van apparatuur uit de stopcontacten.
  • Heb je bomen bij je woning staan? Controleer dan of er loshangende takken zijn die je kunt verwijderen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes