verzekering opzeggen

Verzekering opzeggen

Je verzekering opzeggen is zo gedaan. Het is makkelijker dan je denkt. Met een looptijd van twaalf maanden zeg je na het eerste jaar maandelijks op. Bij een aantal verzekeraars kan dit dagelijks. Verzekeraars mogen verzekeringen daarnaast nooit stilzwijgend verlengen. Ze melden het wanneer het einde van de looptijd in zicht komt. Zo zit je nooit te lang vast aan te hoge premies. Wij hebben alle informatie voor jou op een rij gezet.

Huidige verzekering opzeggen

Heb je een verzekering met een looptijd van een twaalf maanden afgesloten en is er al een jaar voorbij? Dan kun je per direct je verzekering opzeggen. Bij de meeste verzekeraars heb je wel een opzegtermijn van een maand. Bij meerjarige contracten geldt dat je eerst de volledige contracttermijn uitzit. Korter dan een jaar geleden je verzekering afgesloten? Dan volbreng je eerst de contracttermijn van 12 maanden.

Nieuwe verzekering afsluiten: wat is de looptijd en opzegtermijn?

  • Nieuwe schadeverzekeringen hebben een looptijd van een jaar. Niet opzeggen, betekent automatisch verlenging. Hierna kun je de verzekering wel dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van een maand.
  • Wissel je van verzekeraar? Dan ga je een nieuw contract aan. Hiervan is de looptijd ook weer een jaar. Ook hier geldt na het eerste jaar een opzegtermijn van een maand.

Voor welke verzekeringen geldt deze opzegregeling?

De regeling geldt alleen voor verzekeraars die lid zijn van het Verbond van Verzekeraars en schadeverzekeringen aanbieden. Onder schadeverzekeringen vallen bijvoorbeeld je: Verzekeraars die niet zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars hebben geen verplichtingen. Zo vallen telefoonverzekeraars buiten deze regeling. Ook geldt de regeling niet voor een levensverzekering en zorgverzekering. Zorgverzekeraars informeren je elk jaar in november tegen welke voorwaarden je komend kalenderjaar verzekerd bent. Je kunt dan tot en met 31 december je zorgverzekering opzeggen. Vervolgens heb je tot 1 februari de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.

Lopende meerjarige contracten

Verzekeraars mogen nog steeds meerjarige contracten aanbieden. Een voorbeeld daarvan is een opstalverzekering met een looptijd van vijf jaar. Voor zo’n langere overeenkomst zet je een dubbele handtekening. Tussentijds opzeggen kan niet. Ook niet na het eerste jaar. Pas als de hele verzekeringsduur is verstreken, wordt het meerjarige contract omgezet in een jaarcontract. Vanaf dan is de verzekering pas weer dagelijks opzegbaar met een opzegtermijn van één maand.

Verplichte brief

Je ontvangt een brief voordat je verzekering afloopt. Verzekeraars zijn dat verplicht. Op twee manieren kun je bericht verwachten:
  • Je verzekeraar kiest ervoor om alle klanten op een vastgesteld moment in een keer te informeren.
  • Je krijgt enkele weken voor de contractvervaldatum een brief toegestuurd.
In beide gevallen lees je in deze brief:
  • Wanneer je contract precies ophoudt.
  • De automatische verlenging van een jaar als je niet opzegt.
  • De maandelijkse opzegbaarheid na dat eerste jaar.
Word je niet tijdig geïnformeerd? Meld dit dan aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De regeling voor het opzeggen en verlengen van schadeverzekeringen geldt alleen voor verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. Wil je weten of jouw verzekeraar lid is? Kijk dan in de ledenlijst.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes