wegenbelasting

Wegenbelasting

Elke autobezitter in Nederland moet wegenbelasting, oftewel motorrijtuigenbelasting, betalen. Je betaalt wegenbelasting voor het bezit van de auto. Niet voor het gebruik. Rij je weinig, dan betaal je alsnog evenveel wegenbelasting. Hoeveel wegenbelasting jij moet betalen, kun je eenvoudig berekenen bij de Belastingdienst. Wij vertellen je meer over onder andere het berekenen en betalen van wegenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting

Motorrijtuigenbelasting is hetzelfde als wegenbelasting. Voor auto’s ook wel autobelasting genoemd. Deze belasting betaal je als je een motorvoertuig bezit. De wegenbelasting is in 1926 ingevoerd om het wegennet in Nederland te onderhouden. Inmiddels wordt van de wegenbelasting niet meer alleen het onderhoud betaald. Ook wordt het geld aan algemene zaken besteed, zoals sociale voorzieningen en veiligheid. In 2019 wordt er volgens het CBS waarschijnlijk bijna zes miljard aan wegenbelasting geïnd.

Wegenbelasting berekenen

Het berekenen van de wegenbelasting kun je doen via de Belastingdienst. Hoeveel wegenbelasting jij moet betalen voor de auto hangt af van een aantal factoren. Met een handige tool kun je makkelijk berekenen hoeveel wegenbelasting je kwijt zult zijn voor een bepaalde auto. Om de wegenbelasting te berekenen heeft de Belastingdienst een aantal gegevens nodig:

  • om wat voor soort motorrijtuig het gaat;
  • de CO2-uitstoot die de auto veroorzaakt;
  • in welke provincie je woont;
  • de brandstof waarop de auto rijdt;
  • wat het ledig gewicht van de auto is.

De Belastingdienst laat vervolgens zien wat het bedrag aan wegenbelasting is dat je per kwartaal zult betalen.

Wegenbelasting kenteken

Het kenteken bevat veel informatie over de auto. Zoals het gewicht ervan, het soort brandstof waarop de wagen rijdt, de leeftijd van de auto en de mate van vervuiling die deze veroorzaakt. Ga je de wegenbelasting berekenen bij de Belastingdienst, dan voer je niet het kenteken in maar de bovenstaande gegevens. Dus het soort voertuig, de provincie, de brandstof en de gewichtsklasse van de auto. Het grootste deel van deze informatie is te vinden op het kentekenbewijs van de auto. Namelijk de brandstof (aangegeven met een letter, bijvoorbeeld B voor benzine), het soort voertuig (voertuigcategorie) en het gewicht (massa rijklaar). Bij het berekenen van de wegenbelasting vraagt de Belastingdienst om het ledig gewicht. Dat is het lege gewicht van de wagen. Trek daarom 100 kg af ‘massa rijklaar’ om de gewichtsklasse van de auto te bepalen.

Wegenbelasting betalen

Wegenbelasting betaal je aan de Belastingdienst. Je kunt ervoor kiezen om de motorrijtuigenbelasting per maand of per kwartaal te betalen. Betaal je per maand, dan heb je de optie om via automatische incasso te betalen. De eerste betaling doe je standaard met acceptgiro. Daarna kun je de Belastingdienst machtigen. Rond de 28ste wordt de wegenbelasting dan afgeschreven. Betaal je per kwartaal, dan kan dat alleen via acceptgiro. Ook wegenbelasting voor oldtimers waarvoor de overgangsregeling wordt gebruikt, kan niet via automatische incasso.

Provinciale opcenten

Op de wegenbelasting staan ook provinciale opcenten. Niet alle motorrijtuigenbelasting gaat dus naar de Belastingdienst. Provinciale opcenten zijn voor de Nederlandse provincies de belangrijkste inkomstenbron. De provincies bepalen zelf de hoogte van de opcenten. Tot een maximumbedrag dat wordt vastgesteld door de overheid. Het kan hierdoor voorkomen dat je bij een verhuizing naar een andere provincie meer of minder aan opcenten, en dus wegenbelasting voor dezelfde auto, gaat betalen.

Naheffingsaanslag en verzuimboete

Betaal je de belasting niet, te laat of niet volledig, dan loop je risico op een naheffingsaanslag. Gebeurt dit een tweede keer, dan komt daar een verzuimboete bij van € 52,-. Deze kan oplopen tot een maximum van € 5.278,-. En doe je helemaal geen of geen juiste aangifte van de motorrijtuigenbelasting? Dan krijg je een bij het eerste verzuim een naheffingsaanslag en boete. De boete is in dit geval het bedrag dat je niet aan belasting hebt betaald en wel had moeten betalen. Met een minimum van € 50,- en een maximum van € 5.278,-.

Wegenbelasting 2019 en 2020

Bij het bepalen van het wel of niet betalen van wegenbelasting, spelen leeftijd van wagens en de vervuiling die deze veroorzaken een grote rol. Er wordt onderscheid gemaakt tussen voltarief, halftarief, MBR-vrij én 15% bovenop het voltarief.

Wegenbelastingvrij

In 2019 en 2020 hoeft er voor volledig elektrische auto’s of voor wagens die alleen een waterstofverbrandingsmotor hebben geen wegenbelasting betaald te worden. Dit omdat deze per kilometer nul gram aan CO2 uitstoten. Het niet betalen van de wegenbelasting moet in dit geval werken als stimulans. Hoe meer mensen elektrisch rijden, hoe minder CO2-uitstoot het wagenpark veroorzaakt. Ook voor auto’s die 40 jaar terug in gebruik zijn genomen, oftewel oldtimers, geldt een vrijstelling van wegenbelasting.

Halftarief

Voor semi-elektrische auto’s (PHEV’s) die 1-50 gram CO2 uitstoten per kilometer wordt het halftarief gerekend. Hieraan verandert in 2020 niets.

Minder wegenbelasting met overgangsregeling

Voor auto’s die voor 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen maar de 40 jaar nog niet aantikken, geldt de overgangsregeling. Deze is er alleen voor wagens die op benzine rijden. Met de regeling betalen autobezitters een veel lagere wegenbelasting. Met een maximum van € 123,- per jaar.

Voltarief

Voor hybrides die meer dan 50 gram uitstoten per kilometer moet het voltarief betaald worden. Net als voor alle andere reguliere voertuigen.

15% bovenop voltarief

Naar het streven van de overheid moet een deel van de dieselbezitters vanaf januari 2020 15% bovenop het volledig tarief betalen. Hierbij gaat het om de vervuilende diesels, die zonder af-fabriek roetfilter 5 mg/km aan fijnstof uitstoten. Voor bestelauto’s geldt deze regel alleen als de wagen boven de twaalf jaar oud is. Hiermee moet het gebruik van vervuilende diesels worden teruggedrongen.

Wegenbelasting bij schorsen auto

Gebruik je jouw auto voor langere tijd niet, dan kun je de auto laten schorsen. Je kunt een schorsing aanvragen bij de RDW of de grotere PostNL-postkantoren. In de periode van de schorsing hoef je geen wegenbelasting te betalen. Je gaat (en mag) immers de weg niet op. Schors je de auto, dan kun je ook de autoverzekering opschorten. Dat betekent dat de autoverzekering voor een bepaalde periode even on hold wordt gezet. Je betaalt dan geen premie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes