Woonverzekering

Woonverzekering vergelijken
Woonverzekering vergelijken
Check de beste deals

Woonverzekering

Met een woonverzekering verzeker je je woning tegen uiteenlopende risico’s. Zoals brand, blikseminslag, waterschade, storm en inbraak. Een woonverzekering is de opstal- en inboedelverzekering in één. De woonverzekering dekt schade aan en in jouw woning. Ook schade veroorzaakt door jouw toedoen of door je woning valt, in sommige gevallen, onder een woonverzekering. De woonverzekering kun je vaak uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Sluit je die verzekeringen af boven op de woonverzekering, dan spreek je van een woonpakket. Wij vertellen je alles over wat de woonverzekering precies is, wat de dekking is en waarvoor de verzekeringen zijn die je kunt uitkiezen in jouw woonverzekering.

Woonverzekering vergelijken

Bij ons kun je makkelijk woonverzekeringen vergelijken. Ga je de woonverzekering vergelijken, dan moet je aangeven of je een woon- of koophuis hebt. Heb je een huurwoning, dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Je hebt dus ook geen woonverzekering nodig, maar alleen een inboedelverzekering. Deze kun je wel alsnog uitbreiden met de aansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandverzekering. Doe je dat, dan sluit je dus een woonpakket af. De aansprakelijkheidsverzekering kun je los afsluiten, maar bij ons kun je deze alleen afsluiten in combinatie met een inboedel- of opstalverzekering. De rechtsbijstandverzekering kun je bij ons wel los afsluiten, maar ook in combinatie met de woonverzekering.

Hoe werkt het vergelijken van woonverzekeringen?

Vul in of je een woon- of koophuis hebt en geef je de postcode, het huisnummer en je geboortedatum op. Klik dan op ‘Check je voordeel’. Heb je aangegeven dat je een huurwoning hebt, dan kun je geen opstalverzekering meenemen in de vergelijking. Het is namelijk aan de huiseigenaar om een opstalverzekering af te sluiten. Heb je een koophuis? Dan kunnen we de inboedel- en opstalverzekering, en dus de woonverzekering, voor je vergelijken. Geef je gezinssituatie en het maandinkomen van de hoofdkostwinner door. Vertel ons ook of je ook een aansprakelijkheids- en/of glasverzekering (onderdeel van de opstalverzekering) wilt meenemen bij het woonverzekering vergelijking en klik op ‘Volgende’. Daarna vragen we wat informatie over je woning, zoals het type, de bouwaard van de muren, het bouwjaar en het woonoppervlakte. Ook willen we weten wat de waarde is van je sieraden, computers, audio- en visuele apparatuur en verbeteringen aan de woning. Heb je alles ingevuld, dan maken we een vergelijking. Binnen een paar seconden heb je een overzicht van de goedkoopste woonverzekeringen of woonpakketten die je via ons kunt afsluiten én die het beste bij jou passen.

Woonverzekering afsluiten

Na het woonverzekering vergelijken, kun je het aanbod bekijken. Let op: het aanbod is in eerste instantie gebaseerd op een allriskdekking. Wil je een basisdekking, kies dan voor de premies van deze dekkingsvorm. De dekking kun je wijzigen in het vakje rechtsboven de resultaten. Kies vervolgens de woonverzekering die of het woonpakket dat je wilt en klik op ‘Verder’. Je ziet daarna wat de premie is per verzekering in je woonverzekering of woonpakket. Wil je de voor jou beste woonverzekering afsluiten, dan klik je op ‘Verzekering aanvragen’. Voordat we je aan de verzekering kunnen helpen, moet je eerst nog wat persoons-, adres- en woongegevens invullen. Heb je dat gedaan? Dan kun je op de button klikken met daarop ‘Sluit deze verzekering af’. Daarna ontvang je een e-mail met de bevestiging van de aanvraag. Vervolgens beoordeelt de verzekeraar de aanvraag. De verzekeraar accepteert de aanvraag, wijst deze af of stelt je nog wat aanvullende vragen om te bepalen of je de verzekering kunt afsluiten.

Wat is een woonverzekering?

Wat is een woonverzekering? Simpel gezegd is een woonverzekering een combinatieverzekering van de inboedel- en de opstalverzekering. Deze woonverzekering kun je uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering. Ook kun je er meestal een rechtsbijstandverzekering bij afsluiten. Je mag zelf bepalen welke van deze verzekeringen je wilt samenvoegen. De verzekeringen samen noem je dan een woonpakket. Tenzij je alleen een inboedel- en opstalverzekering samen kiest, dan spreek je van een woonverzekering.

Woonverzekering en woonhuisverzekering niet hetzelfde

De termen woonverzekering en woonhuisverzekering worden nogal eens door elkaar gehaald. Dat is niet terecht. Woonhuisverzekering is namelijk gewoon een ander woord voor opstalverzekering. Met een woonhuisverzekering verzeker je dus de opstal. Het is een van de twee verzekeringen die je kunt kiezen ín je woonverzekering. Een woonverzekering is een combinatie van de woonhuis– (opstal) en inboedelverzekering.

Woonverzekering verplicht?

Het afsluiten van een woonverzekering is niet verplicht vanuit de overheid. Ook de rechtsbijstandverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn niet verplicht. Ga je een huis kopen, dan kan de hypotheekverstrekker je wel verplichten een opstalverzekering af te sluiten. Dit zodat de lening die jij aan de hypotheekverstrekker moet terugbetalen, ook terugbetaald kan worden op het moment dat jouw woning afbrandt of door ander onheil vergaat. Ondanks deze vrijheid is het heel verstandig om (sommige van) deze verzekeringen wel af te sluiten.

Verzekeringen huis

Er zijn een aantal verzekering voor het huis. Van de verschillende verzekeringen die je kunt verzamelen in je woonpakket, zijn de opstal- en de inboedelverzekering samen de woonverzekering. Dit zijn dan ook met stip de belangrijkste verzekeringen als er schade aan jouw woning ontstaat. Naast de inboedel- en opstalverzekering kun je een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering meenemen boven op de woonverzekering. Voeg je deze verzekeringen toe aan de woonverzekering, dan is er sprake van een woonpakket. Niet alle verzekeraars bieden alle verzekeringen aan in een pakket. Voeg je meerdere verzekeringen samen dan heb je één premie, één aanspreekpunt en krijg je stapelkorting op de premie. Om te bepalen welke verzekeringen jij nodig hebt, is het handig om te weten wat deze precies dekken.

Koophuis of huurhuis

Als huurder kun je en hoef je geen opstalverzekering af te sluiten, omdat de eigenaar van het huis waarin je woont daar verplicht voor is. Heb je een koophuis? Dan kun je in plaats van een losse inboedel- en opstalverzekering, kiezen voor een woonverzekering. Daarmee sluit je deze verzekeringen af in één verzekering.

Opstal- en inboedelverzekering

De opstal- en inboedelverzekering zijn verzekeringen die schade aan de woning en dat wat erin staat dekken. Onder opstal valt de woning zelf en alles wat aard- en nagelvast aan het gebouw bevestigd is. Denk daarbij aan muren, een ingebouwde keuken en een vastgelijmde vloer. Alles wat je mee kunt nemen, en wat dus niet nagelvast zit, valt onder de inboedel. Zoals meubels, gordijnen, televisie, lampen, elektrische deken en andere huishoudelijke apparaten. Uitzonderingen daargelaten, want de manier van bevestiging bepaalt in sommige gevallen of iets onder de opstal- of inboedelverzekering valt. Dat kan het geval zijn met bijvoorbeeld de trap, de vloer en de keuken. Een laminaatvloer die je mee kunt nemen bij een verhuizing valt onder de inboedel, maar een vastgelijmde parketvloer valt onder de opstal. En een ingebouwde oven behoort tot de opstal, maar een losse magnetron tot de inboedel.

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die je onbedoeld veroorzaakt bij en aan anderen. Jij bent aansprakelijk voor die schade. Fiets je per ongeluk tegen de geparkeerde auto van je buurman, of stoot je de vaas om bij je beste vriendin thuis? Dan kan er schade ontstaan. Voor dit soort schade kun je een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Heb je kinderen, dan zijn deze meeverzekerd tot aan een bepaalde leeftijd. Sommige verzekeraars verzekeren uitwonende, studerende kinderen ook nog mee op de verzekering van de ouders. Een aansprakelijkheidsverzekering kun je afsluiten in een woonverzekering, maar is ook los af te sluiten. Veel mensen kiezen ervoor een aansprakelijkheidsverzekering samen met de woonverzekering af te sluiten. Zo krijg je korting op de premie.

Woonverzekering rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering kun je professionele juridische hulp krijgen bij een conflict. Je krijgt dan advies van en wordt geholpen door een jurist die in dienst is bij de rechtsbijstandverzekeraar. Moet je naar de rechter? Dan kun je ervoor kiezen om een advocaat te regelen via de rechtsbijstandsverzekering. De kosten hiervoor worden dan (deels) vergoed. Bij ons kun je de rechtsbijstandsverzekering meenemen in de woonverzekering, maar je kunt deze ook los afsluiten. Rechtsbijstand kan gelden voor het hele gezin. Het is daarom belangrijk dat je bij het woonverzekering vergelijken, aangeeft wat de gezinssamenstelling is.

Dekking woonverzekering

De dekking van de woonverzekering, hangt af van welke dekkingsvorm je uitkiest. De dekking van een eventueel woonpakket, hangt af van welke verzekeringen je hierin meeneemt.

Dekking opstal en inboedel

Voor de opstal- en inboedelverzekering kun je bij ons kiezen uit twee verschillende dekkingsvormen:

  • basisdekking (ook wel extra uitgebreide woonverzekering)
  • allriskwoonverzekering (ook wel de meest uitgebreide woonverzekering)

Daarnaast bestaat er ook een uitgebreide woonverzekering, maar er zijn niet veel verzekeraars die deze minst uitgebreide variant nog aanbieden. Daarom nemen wij deze dekking niet mee in onze vergelijker. De extra uitgebreide woonverzekering is bij de meeste verzekeraars de minst uitgebreide dekkingsvorm. Met de extra uitgebreide dekking verzeker je je tegen schade door brand, bliksem, ontploffing, storm, water, vandalisme, stroomuitval en diefstal. Met de allriskverzekering verzeker je de woning tegen alle onheil van buitenaf. Ook schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt, valt daaronder. Tegen schade door de gevolgen van opzet, oorlog, aardbeving en overstroming kun je je niet verzekeren.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering verzeker je je tegen schade die je bij en aan anderen veroorzaakt. Mocht je schade aanrichten bij iemand anders en loopt deze persoon hier lichamelijk letsel door op, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering en heeft de persoon in kwestie blijvend letsel opgelopen? Dan kunnen de kosten die je uit eigen zak moet betalen heel erg hoog zijn. Dat betekent meestal dat je je hele leven lang moet betalen voor de schade die je (per ongeluk) hebt aangericht. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af, dan kun je een vaste vergoeding uitkiezen vanaf een miljoen. Bij ons kun je dit bedrag niet zelf bepalen.

Dekking rechtsbijstandverzekering

Bij een rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit verschillende modules. Dat zijn de volgende: consumentenzaken, fiscale en vermogensconflicten en inkomens-, woon- en verkeersconflicten. Afhankelijk van jouw behoefte(n) kies je de modules die jij denkt nodig te kunnen hebben. Hoe uitgebreider je dekking, hoe hoger de premie. Wat de rechtsbijstandverzekering allemaal dekt lees je op de pagina over de dekking van de rechtsbijstandverzekering.

Dekking glasverzekering

Met de glasverzekering verzeker je schade aan glas in de woning door van buiten komend onheil. Denk daarbij aan schade aan ruiten, dakramen, glazen douchecabines en glas in deuren. Kortom; glas dat onder de opstal valt, maar niet vanuit de opstalverzekering wordt vergoed. Met een glasverzekering verzeker je schade door storm, noodweer en andere onvoorziene zaken. Zoals wanneer een van je kinderen een bal door het raam tikt. De glasverzekering dekt geen schade door brand, ontploffing en inbraak. Die schade dekt de opstalverzekering namelijk. De glasverzekering is dus een aanvullende verzekering op de opstalverzekering. Ontstaat de ruitschade door iemand anders, dan moet die persoon een beroep doen op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering om de schadekosten te vergoeden. Kun je niemand aansprakelijk stellen? Dan kun je ook een beroep doen op de glasverzekering.

Goedkoopste woonverzekering

Wat voor jou de meest goedkope en beste woonverzekering is, hangt af van jouw behoeften en de woning waar je in woont. Kies je voor een woonpakket, en dus neem je de aansprakelijkheids- en/of de rechtsbijstandverzekering ook mee boven op je woonverzekering? Zorg er dan dat je de verzekeringen die je in je woonpakket hebt niet ook los verzekert. Zo verzeker je je dubbel. Dat is zonde van de premie, want je kunt maar een van de twee verzekeringen gebruiken in geval van schade. De meest goedkope woonverzekering vind je door woonverzekeringen te vergelijken én de dekking te kiezen die je nodig hebt. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de premie meestal is. Wij helpen je bij het vinden van een goedkope woonverzekering.

Woonverzekering opzeggen

Wil je jouw huidige woonverzekering opzeggen? Dan kun je de woonverzekering in z’n geheel opzeggen, maar je kunt verzekeringen in het woonpakket ook los opzeggen. Dit opzeggen moet je zelf doen bij de verzekeraar. Ook als je overstapt. Bij veel verzekeraars kan dit via de website van de verzekeraar zelf, maar ook via een opzegbrief. Loopt je inboedelverzekering al langer dan één jaar? Dan kun je vanaf dat moment meestal dagelijks de inboedelverzekering opzeggen. Tegenwoordig kun je veel inboedelverzekeringen dagelijks opzeggen, ook voordat het eerste verzekeringsjaar is verstreken. Wel geldt er een opzegtermijn van één maand. Neem contact op met je woonverzekeraar om te controleren vanaf wanneer je kunt overstappen.

Woonverzekering en verhuizen

Als je gaat verhuizen dan kun je sommige verzekeringen in de woonverzekering opzeggen of omzetten. Dat is het geval met de opstalverzekering. Handig, maar ook nodig. De nieuwe woning zal waarschijnlijk een andere waarde hebben dan de oude woning. Daarvoor heb je dan weer een passende opstalverzekering nodig. Je kunt een nieuwe verzekering kiezen, maar je kunt de huidige verzekering ook aanpassen. De inboedelverzekering kun je bij een verhuizing ook vaak opzeggen of omzetten. Ook als dit binnen het eerste verzekeringsjaar gebeurt. Je moet de verhuizing wel doorgeven, zodat de inboedel op het juiste adres wordt verzekerd. Doe dit zodra je daadwerkelijk op je nieuwe adres woont. Of geef vooraf door wat de ingangsdatum wordt. Je inboedelverzekering gaat dan naadloos over.

Woonverzekering en samenwonen

Als je gaat samenwonen in het huis van je partner, dan is het verstandig om de verzekeringen voor het huis even na te lopen. Denk daarbij aan de inboedel- en de opstalverzekering. Hebben jullie allebei een inboedelverzekering, dan kun je er eentje opzeggen en de andere aanpassen. Zo voorkom je dat je dubbel verzekerd bent. Een van jullie moet de inboedelverzekering dan opzeggen. Informeer bij de huidige verzekeraars hoe je de verzekering precies kunt opzeggen of aanpassen. Ook heb je uiteraard maar één opstalverzekering nodig. We vertellen je graag meer over samenwonen en verzekeringen.

Meer weten over de woonverzekering?

Heb je een vraag over je de woonverzekering? Misschien staat het antwoord tussen de veelgestelde vragen. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Onze klantenservice staat voor je klaar om vragen over de woonverzekering te beantwoorden.

4.00 avg. rating (79% score) - 935 votes