Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date.Zorgverzekering vergelijken

Een zorgverzekering afsluiten is in Nederland verplicht. Ben jij op zoek naar een goede zorgverzekering? Bij ons kun je de zorgverzekering vergelijken en overstappen naar een goedkopere en betere zorgverzekering. Je kunt precies aangeven welke dekking je wilt. Op basis daarvan krijg je een overzicht van zorgverzekeringen met de laagste zorgpremie die je via ons kunt afsluiten, aansluitend op jouw zorgbehoeften. Het vergelijken van de zorgverzekering kan van half november tot het einde van het jaar. Wel zijn er uitzonderingen. Wij vertellen je alles over het vergelijken en vinden van de juiste zorgverzekering.
zorgverzekering-vergelijken

Zorgverzekering

De zorgverzekering dekt medisch noodzakelijke gezondheidszorg. In Nederland is het afsluiten van een zorgverzekering verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor die tijd kunnen niet-volwassenen worden meeverzekerd op de zorgverzekering van de ouders. Zorgverzekeraars zijn verplicht om je aanvraag voor de basisverzekering te accepteren. Voor aanvullende zorg zijn zij dat niet. De overheid bepaalt jaarlijks wat de inhoud van de basisverzekering is. De dekking van zorg uit de basisdekking is daarom bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Wel kunnen de kosten en mate van keuzevrijheid verschillen. Je zorgverzekering vergelijken is om onder andere die reden verstandig. Vanaf 12 november tot en met 31 december 2020 kun je een zorgverzekering afsluiten voor 2021. Tot die tijd zie je de zorgverzekeringen van 2020 in onze zorgvergelijker. Deze verzekeringen kun je niet meer afsluiten, tenzij je net 18 jaar bent geworden of net in Nederland bent komen wonen.

Zorgverzekering vergelijken 2021

Waarom zou je zorgverzekeringen vergelijken? Om kosten te besparen en om de zorgverzekering te vinden die bij jouw behoeften past. Elk jaar stellen de zorgverzekeraars nieuwe premies vast en kunnen dekkingen veranderen. Het is daarom altijd goed om te controleren wat er in jouw pakket verandert en om de zorgverzekering te vergelijken om te ontdekken of overstappen zinvol is. Niet alleen daarom, maar ook omdat je het ene jaar misschien meer zorg nodig verwacht te hebben dan het andere. Je kunt het hele jaar door je zorgverzekering vergelijken, maar je kunt niet op elk moment overstappen. Op dit moment kun je niet overstappen naar een zorgverzekering voor het jaar 2020.

Uitzonderingen overstapmoment

In een aantal gevallen is het vergelijken van de zorgverzekering en overstappen midden in een zorgjaar wel mogelijk:

 • Als je net 18 bent geworden. Je moet dan in de eerste maand van het nieuwe levensjaar zelf een zorgverzekering afsluiten als je voor die tijd was meeverzekerd bij je ouders.
 • Als je via je partner was verzekerd, maar dat door een echtscheiding nu niet meer bent.
 • Als je een collectieve verzekering hebt, maar weggaat bij de werkgever via welke je deze verzekering hebt.
 • Als je uit het buitenland komt en nog een zorgverzekering moet afsluiten in Nederland.

Welke zorgverzekering?

De juiste zorgverzekering kiezen kan lastig zijn. Welke zorgverzekering je het best kunt kiezen, hangt helemaal af van jouw zorgbehoeften en het aanbod van de zorgverzekeraars. Je kunt je zorgverzekering zelf samenstellen. Bedenk goed wat voor zorg je het aankomende jaar nodig denkt te hebben. Zoek ook uit of die zorg uit de basisverzekering of de aanvullende verzekering wordt vergoedt. Pas de zorgverzekering aan op jouw zorgbehoeften. Je kunt natuurlijk nooit met zekerheid zeggen welke zorg je echt nodig gaat hebben, maar je heel uitgebreid verzekeren omdat er heel misschien iets kan gebeuren? Dat kan zonde zijn van je geld. Heb je financieel niet de ruimte om zorgkosten op te vangen? Dan kan iets uitgebreider verzekeren wel veiliger zijn. Bedenk het volgende bij het kiezen van de zorgverzekering:

 • Welke zorg heb ik aankomend jaar nodig?
 • Heb ik veel zorg uit de basisverzekering nodig?
 • Welk eigen risico kies ik?
 • Wat voor soort basisverzekering wil ik (oftewel: wil ik veel keuzevrijheid uit zorgverleners of niet)?
 • Heb ik aanvullende zorg nodig?
 • Kan ik die aanvullende zorg beter zelf betalen, of is de extra zorgpremie lager dan de kosten die ik anders zelf betaal?

Goedkope zorgverzekering

Wat een goedkope zorgverzekering is, wordt niet alleen bepaald door de zorgpremie. Soms is het voordeliger om een iets hogere premie te betalen als je daardoor dure zorg vergoed krijgt. Dat geldt niet alleen voor de aanvullende zorg, maar ook voor de zorg uit de basisverzekering. Voor bijna alle zorg uit de basisverzekering geldt namelijk het eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie maar hoe meer je eerst zelf moet betalen voordat zorg vergoed wordt. Met de goedkoopste zorgverzekering kun je daardoor duurder uit zijn dan met een zorgverzekering waarvoor je iets meer premie betaalt. De zorgpremie verschilt wel flink per zorgverzekeraar. Sluit nooit zomaar een zorgverzekering met cadeau af; dit lijkt misschien voordelig maar vaak betaal je hierbij een hogere zorgpremie. Door zorgverzekeringen te vergelijken kom je erachter welke zorgverzekering op basis van jouw zorgbehoeften het goedkoopst is.

Beste zorgverzekering

Wat voor jou de beste zorgverzekering is, hangt helemaal af van je zorgbehoeften en de zorgkosten die daarbij komen kijken. De goedkoopste zorgverzekering is niet altijd de beste zorgverzekering. De beste zorgverzekering is de verzekering waarmee je de zorg vergoed krijgt die je nodig hebt, en waarbij je uiteindelijk zo min mogelijk premie en eigen kosten hebt. Met de beste zorgverzekering is zorg ontvangen zo voordelig en gemakkelijk als mogelijk.

Zorgverzekering eigen risico

Het eigen risico betaal je voor zorg uit de basisverzekering. Het is het bedrag dat je betaalt voordat je zorgkosten voor zorg uit de basisverzekering vergoed krijgt van de zorgverzekeraar. Dit bedrag is minimaal, en verplicht, € 385,- en is in stapjes van € 100,- te verhogen tot maximaal € 885,-. Hoe hoger het eigen risico is, hoe lager de zorgpremie die je betaalt. Heb je veel zorg uit de basisverzekering nodig? Dan kan het voordeliger zijn om het eigen risico niet te verhogen, zodat je een groter deel van de kosten vergoed krijgt. En kies je voor een hoger eigen risico en dus een lagere premie? Zorg er dan voor dat je wel geld achter de hand hebt. Als jij zorg nodig hebt die duur is, dan moet je in het geval van het hoogste eigen risico zomaar € 885,- kunnen betalen. Wel kun je het eigen risico vaak in termijnen betalen.

Zorgverzekeraars vergelijken

Bij ons kun je zorgverzekeringen en zorgverzekeraars vergelijken. Wij zetten in de vergelijker een groot aantal zorgverzekeringen van zorgverzekeraars voor je op een rij. Een zorgverzekeraar kan verschillende (basis)verzekeringen aanbieden. In ons overzicht zie je verzekeringen die de zorgverzekeraars aanbieden. Zorgverzekeraars vergelijken is op die manier heel makkelijk. Je kunt ook overstappen naar een andere zorgverzekering van de zorgverzekeraar waarbij je nu al bent verzekerd bent. Ook dat is overstappen.

Zorgpremie vergelijken

De premies van zorgverzekeringen lopen vaak nogal uiteen. De nieuwe zorgpremies worden elk jaar uiterlijk op 12 november bekendgemaakt. Vanaf dat moment kun je zorgpremies vergelijken om te ontdekken welke zorgverzekeraar het beste aanbod voor jou heeft. Wel kun je het hele jaar door de zorgpremie vergelijken. De premies die nu in de vergelijker staan, zijn de premies voor de vergoedingen en pakketten van 2020. Vanaf half november zullen de zorgpremies voor 2021 verschijnen.

Basisverzekering vergelijken

Voor iedereen in Nederland is de basisverzekering verplicht. De dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekering gelijk. Wat wel afwijkt, is de premie die de zorgverzekeraar kan vragen voor de basisverzekering. De zorgverzekeraar mag die premie van de basisverzekering namelijk zelf bepalen. Ook beïnvloedt de keuzevrijheid de premie. Die keuzevrijheid verschilt per zorgverzekeraar, maar ook tussen de zorgverzekeringen van een zorgverzekeraar. De keuzevrijheid gaat hand in hand met de dekking die je kiest: natura, restitutie en combinatie.

Veranderingen zorgverzekering 2021

In de zorgverzekering van 2021 wijzigen in ieder geval een aantal vergoedingen:

Geldt al sinds 2020:

 • Paramedische coronaherstelzorg wordt sinds 18 juli vergoed.
 • Geneesmiddel Lynparza Olaparib (tegen eierstokkanker) wordt sinds 16 april vergoed.
 • Geneesmiddel Axicabtagene ciloleucel Yescarta (tegen lymfeklierkanker) wordt sinds 1 mei vergoed.
 • Geneesmiddelen Durvalumab (tegen vormen van longkanker) en Abemaciclib (tegen vormen van borstkanker) worden sinds 1 september vergoed.
 • Slachtoffers van seksueel misbruik krijgen sinds september medische kosten vergoed zonder dat het eigen risico geldt.

Gaat in vanaf 2021:

 • Eigen risico over medische kosten orgaandonaties vervalt.
 • Vervoer van en naar dagbehandelingen wordt voor mensen met chronisch progressieve degeneratieve aandoeningen, verstandelijke beperkingen en/of hersenletsel dat niet is aangeboren, vergoed vanuit de basisverzekering.

Aanvullende zorgverzekering vergelijken

De aanvullende verzekering is niet verplicht om af te sluiten. In tegenstelling tot bij de basisverzekering is de zorgverzekeraar ook niet verplicht om jouw aanvraag te accepteren. Aanvullende verzekeringen zijn bij geen enkele verzekeraar precies hetzelfde. Niet qua prijs en niet qua dekking. Maak je bij ons een vergelijking, dan zie je in het overzicht precies welke zorg en tot welk bedrag of tot welk percentage een zorgverzekeraar de aanvullende zorg voor jou vergoedt. Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor onder andere de tandarts, fysiotherapie, vergoeding van brillen en lenzen, zwangerschapszorg en alternatieve geneeswijzen.

Zorgverzekering 18 jaar vergelijken

Vanaf het moment dat je 18 jaar bent, heb je de plicht een zorgverzekering af te sluiten. De premie van de zorgverzekering van een 18-jarige hoeft vaak niet hoog te zijn. Jongeren hebben vaak nog niet veel zorg nodig en hebben daarom meestal genoeg aan alleen een basisverzekering met het hoogste eigen risico. Deze situatie verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Wij vertellen je graag meer over het afsluiten van de zorgverzekering als je 18 wordt. Goed om te weten: er is een grote kans dat je als 18-jarige recht hebt op zorgtoeslag. Dat is een tegemoetkoming van de overheid om de zorgpremie voor iedereen betaalbaar te maken.

Studenten-zorgverzekering vergelijken

Studenten hebben meestal nog maar weinig inkomsten en redelijk wat uitgaven. De premie voor de zorgverzekering is er daar een van. Daarom bieden sommige zorgverzekeraars een speciale studenten-zorgverzekering aan. Daarmee kun je besparen op de premie, omdat er een pakket wordt aangeboden dat specifiek op de behoeften van studenten is gericht. Wel betekent dit vaak dat er extra zorg in het pakket zit. Hier betaal je dan weinig voor, maar als je de zorg, en dus extra dekking, niet nodig hebt… waarom zou je er dan voor kiezen? Ben je student? Denk dan goed na over de zorg die je nodig hebt voordat je een speciale zorgverzekering voor studenten afsluit.

Zorgverzekering vergelijken 2020

Vanaf halverwege november tot het eind van het jaar worden de nieuwe premies en pakketten bekendgemaakt. Het is soms moeilijk te weten welke zorgverzekering het best bij jou past. Maar als jij je goed wilt voorbereiden, hebben wij een aantal tips voor je: volg het nieuws over de veranderingen binnen het basispakket, bedenk hoeveel zorg je nodig hebt en vergelijk welke verzekering het beste bij je past. Wij bieden je alle informatie die je nodig hebt om tot de ideale keuze te komen voor jouw zorgverzekering. Alle informatie over de wijzigingen in de basisverzekering houden we hier voor je bij. Let op: je vergelijkt in 2020 de zorgverzekering voor 2021. De tarieven in de vergelijker zijn nu de tarieven voor de zorgpremie van 2020.

Zorgverzekering en overstappen

Hoe werkt overstappen van zorgverzekering? Als je een nieuwe zorgverzekering hebt uitgekozen nadat je een vergelijking hebt gemaakt, hoef je alleen nog maar te klikken op ‘Aanvragen’ of ‘Naar verzekeraar’. Heb je de optie ‘Aanvragen’, dan betekent het dat de zorgverzekering via ons aan te vragen is. Het enige wat we nog van je nodig hebben, zijn je persoonsgegevens en wat aanvullende informatie. Daarna kun je de aanvraag bevestigen. Wij regelen de rest voor je. Ook het opzeggen van de huidige zorgverzekering. Moet je voor de zorgverzekering die jij wilt, klikken op ‘Naar verzekeraar’? Dan sluit je de zorgverzekering af via de website van de zorgverzekeraar zelf. De gegevens die je hebt ingevuld in onze vergelijker worden wel overgenomen. Je nieuwe verzekeraar zegt je huidige verzekering op. Onze wegen scheiden, maar we zijn blij dat we je hebben kunnen helpen met het vinden van de juiste zorgverzekering.

14 dagen bedenktijd

Na het afsluiten van de zorgverzekering heb je nog 14 dagen bedenktijd. Heb je twijfels over de zorgverzekering die je hebt uitgekozen? Dan kun je de aanvraag in deze periode nog kosteloos annuleren. Deze wettelijke bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je een bevestiging van de aanvraag ontvangt van je nieuwe zorgverzekeraar.

Meer weten over je zorgverzekering vergelijken?

Heb je een vraag over je zorgverzekering of over zorgverzekering vergelijken? Kijk dan bij de veelgestelde vragen. Misschien staat jouw vraag er wel tussen. Staat jouw vraag er niet tussen, mail ons dan: info@hoyhoy.nl. Wij proberen altijd om je vraag binnen 1 werkdag te beantwoorden. Bellen kan ook: 088-2266912. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 9:00 uur en 18:00 uur.

4.70 avg. rating (93% score) - 3621 votes