18 jaar. Wat nu?

18 jaar. Wat nu?

Je wordt 18 jaar. Wat nu? Er zullen een aantal dingen in je leven gaan veranderen. Niet alleen mag je straks autorijden en legaal de kroeg in, maar misschien ga je ook wel op kamers. Naast al deze dingen ben je vanaf je 18e ook verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.

18 jaar en een zorgverzekering

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van je ouders. Vanaf je 18e verjaardag ben je verplicht om er zelf een af te sluiten. Iedereen in Nederland is namelijk verplicht om zich te verzekeren voor een basis zorgverzekering. Deze dekking hiervan is voor iedereen gelijk. Maar iedere verzekeraar hanteert een eigen premie. Wil je dat naast de vergoedingen vanuit de basis zorgverzekering nog meer zorg wordt vergoed, dan kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. De aanvullende zorgverzekering is niet verplicht, maar vrijwillig af te sluiten. Dit doe je bijvoorbeeld als je verwacht dat je kosten maakt bij de tandarts of een nieuwe bril moet aanschaffen. Bedenk vooraf goed hoeveel kosten je verwacht te maken. Wellicht is het goedkoper om de kosten zelf te betalen en geen aanvullende verzekering af te sluiten.

Ik word 18 jaar, moet ik een zorgverzekering afsluiten?

Ja, je moet een zorgverzekering hebben afgesloten voor de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je jarig bent. Dus ben je 15 april jarig, dan moet je vóór 1 mei een zorgverzekering kiezen.

Zorgpremie en zorgtoeslag

De premie voor de zorgverzekering is ieder jaar anders. Aan het eind van ieder jaar maken de zorgverzekeraars bekend hoeveel premie zij rekenen voor de zorgverzekering. Omdat de premie van de zorgverzekering flink kan oplopen, kun je in veel gevallen zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid om de kosten van je zorgpremie te kunnen betalen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar zorgpremie kan betalen stelt de overheid deze toeslag beschikbaar. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt onder andere af van jouw inkomen.

Ik word 18 jaar, kan ik zorgtoeslag aanvragen?

Ja, je kunt online zorgtoeslag aanvragen via www.toeslagen.nl. Daarnaast kun je zorgtoeslag aanvragen door te bellen naar de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800-0543 (gratis).

Zorgpremie vergelijken

Omdat iedere zorgverzekeraar een andere premie vraagt voor de zorgverzekering, is het verstandig om de premies met elkaar te vergelijken. Je wilt natuurlijk niet teveel betalen! Via onze website kun je dit eenvoudig doen, want wij zetten alle premies voor je op een rij. Ben je student? Bekijk dan onze pagina over studenten zorgverzekeringen. Wil je weten wat jij voor de zorgverzekering zou betalen? Vergelijk dan hier de premies!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes