Aanvullende verzekering

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de aanvullende verzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: aanvullende verzekering.Aanvullende verzekering

Een aanvullende zorgverzekering dekt zorg die niet in het basispakket van de ziektekostenverzekering is opgenomen. Vrijwel alle zorgverzekeraars bieden verschillende aanvullende verzekeringen aan. Zo kun je zelf je zorgverzekering samenstellen. Hoe hoger de dekking van je aanvullende verzekering, hoe meer premie je over het algemeen betaalt.

aanvullende-zorgverzekering

Wat is een aanvullende verzekering?

Moet jij vaak bij medische specialisten zijn waarvan de zorg niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dan is een aanvullende zorgverzekering wellicht iets voor jou. Hieronder vallen bijvoorbeeld de tandarts, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie (als je ouder dan 18 jaar bent en geen chronische aandoening hebt), vaccinaties, brillen en lenzen, orthodontie en medische hulp in het buitenland. 

Waarom aanvullende verzekering?

Verwacht je gebruik te maken van zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, dan kun je met een aanvullende verzekering goedkoper uit zijn. Een aanvullende verzekering is niet verplicht en ook niet altijd noodzakelijk. Bedenk daarom goed wat voor zorg je het komende jaar verwacht te gebruiken. Denk aan situaties waarbij hoge kosten komen kijken, zoals tandheelkundige operaties en langdurige fysiotherapeutische behandelingen. Deze moeten zonder een aanvullende verzekering in de meeste gevallen geheel uit je eigen zak worden betaald. Met een aanvullende verzekering is dit niet het geval. Je kunt dan gemaakte kosten declareren, waarbij een groot deel of zelfs het hele bedrag wordt teruggestort.

Aanvullende zorgverzekering

Of je een aanvullende verzekering nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld te maken met een beperking of moet je regelmatig naar de tandarts door gebitsproblemen? Of denk je binnen nu en een korte tijd ondersteuning nodig te hebben met een zwangerschap of de periode na de bevalling? Dan zou een aanvullende zorgverzekering uitkomst kunnen bieden. Als de zorgkosten die je maakt hoger zijn dan de premie voor een aanvullende zorgverzekering, dan ben je zeker goedkoper uit met een aanvullende verzekering.

De aanvullende verzekeringen die het meest worden gekozen, zijn de aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie of voor de tandarts. Specifieke behandelingen bij een tandarts of een langdurige vorm van fysiotherapie worden op deze manier betaalbaar. Bij het afsluiten van zo’n verzekering kun je kiezen voor een specifieke ‘dekking’. Bijvoorbeeld een volledige vergoeding van de eerste 20 fysiotherapeutische behandelingen, of een maximumbedrag per jaar per persoon. Dit wordt vastgesteld door de zorgverzekeraar. Elke zorgverzekeraar bepaalt zelf welke zorg zij aanbieden in aanvullende pakketten. 

Andere aanvullende verzekeringen

Naast fysiotherapie en tandheelkunde zijn er natuurlijk nog veel meer specialisten en behandelingen beschikbaar. Dat betekent dus ook meer aanvullende verzekeringen. Denk aan een speciale verzekering voor ongevallen tijdens je verblijf in het buitenland. Of een aanvullende verzekering voor psychologische hulp. Ook voor anticonceptie en brillen en lenzen kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Er bestaan (soms grote) verschillen tussen verzekeraars. In kosten en mogelijkheden. Daarom is het verstandig voor elke vorm van aanvullende verzekering goed te informeren bij verschillende aanbieders. Dan kun je de meest gunstige en passende verzekering afsluiten.

Aanvullende verzekering afsluiten

Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten als je een basisverzekering afsluit. Dit kan voor het komende zorgjaar vanaf half november tot en met 1 februari. Een aantal zorgverzekeraars biedt ook de mogelijkheid om bepaalde modules het gehele jaar door te activeren of deactiveren. Zo betaal je alleen voor de zorg die je daadwerkelijk nodig hebt.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten met kinderen

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Het kan zijn dat je kind zorg nodig heeft die niet vanuit de basisverzekering maar vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed. Denk bijvoorbeeld aan stottertherapie of orthodontie. Als je een aanvullende zorgverzekering voor je kind wilt afsluiten, moet één van beide ouders de aanvullende zorgverzekering afsluiten. Daarna kun je je kind aanmelden bij dezelfde zorgverzekeraar. Geef daarbij nogmaals duidelijk aan dat je hem of haar wilt meeverzekeren op die polis. Als je namelijk beiden bij dezelfde verzekeraar zit, is het niet gelijk duidelijk voor de verzekeraar op welke polis zij je kind moeten bijschrijven.

Aanvullende verzekering vergelijken

Veel zorgverzekeraars bieden diverse aanvullende zorgpakketten aan. De één  vergoedt meer dan de ander. Datzelfde geldt voor verzekeraars onderling. Door te vergelijken in onze zorgvergelijker zie je snel en eenvoudig welke aanvullende zorgverzekeringen aansluiten op jouw wensen. Zo ontdek je direct wat de beste keuze is voor jou en ben je weer een heel jaar optimaal verzekerd voor medische kosten.

Aanvullende verzekering bij andere verzekeraar

Het is ook mogelijk om een losse aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je wel tevreden bent over de basisverzekering van een zorgverzekeraar, maar liever een andere aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar wilt hebben. Deze losse aanvullende verzekering kun je dan bij de andere verzekeraar afsluiten. Houd er wel rekening mee dat kosten hoger kunnen uitpakken. Ook kan er snel verwarring of zelfs problemen ontstaan. Wil je zeker weten dat alles handig en goed geregeld is? Houd het dan bij één specifieke zorgverzekeraar. 

Geen acceptatieplicht

Niet iedereen wordt automatisch voor een aanvullende verzekering geaccepteerd. Als je op leeftijd bent of een hoog gezondheidsrisico hebt, kunnen sommige zorgverzekeraars je voor de aanvullende zorgverzekering weigeren of een hogere premie vragen. Als je eenmaal een aanvullend pakket hebt, zal de verzekeraar in de volgende jaren geen medische acceptatie-eisen aan je stellen.

Aanvullende verzekering opzeggen

Een aanvullende verzekering is niet wettelijk verplicht, dus als je hem na een jaar niet meer nodig hebt, kun je hem opzeggen. Houd er wel rekening mee dat een opzegging – ook wanneer je overstapt van verzekeraar – voor 31 december binnen moet zijn bij je zorgverzekering.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes