Baby aanmelden

Hoe meld ik mijn baby aan bij de zorgverzekering?

Gefeliciteerd met de geboorte van je kindje! Je moet de geboorte van je kindje bij een aantal verzekeringen doorgeven, waaronder de zorgverzekering.

Iedereen in Nederland is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor baby’s en kinderen. Het is verstandig om de baby mee te verzekeren op de polis van de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft.


Is mijn baby automatisch meeverzekerd voor de zorgverzekering?

Nee, je moet je baby zelf aanmelden bij de zorgverzekeraar. Een baby is niet automatisch meeverzekerd. Je kunt de baby tot 4 maanden na de geboorte aanmelden. Je baby is dan met terugwerkende kracht verzekerd voor de zorgverzekering. Meld je je baby pas na 4 maanden aan bij je zorgverzekeraar, dan moet je eventuele zorgkosten zelf betalen. Het is daarom heel belangrijk dat je dit op tijd doet, want zorgkosten voor baby’s kunnen tijdens en na de bevalling flink oplopen.

Baby aanmelden bij een zorgverzekeraar

Je kunt uw baby aanmelden bij een zorgverzekeraar door simpelweg contact met de verzekeraar op te nemen. Dit kan telefonisch, maar bij een aantal verzekeraars is een schriftelijke aanmelding verplicht. Daarnaast bieden veel verzekeraars een online omgeving waar je kunt inloggen en een kind kunt bijschrijven.

Heb je een andere zorgverzekeraar dan uw partner, dan is het verstandig om te controleren wie de hoogste aanvullende verzekering heeft. Een kind krijgt namelijk dezelfde dekking als de ouder.

Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Je moet je kind hiervoor zelf aanmelden bij de zorgverzekeraar. De overheid betaalt de premie van de zorgverzekering van je kind dan aan de zorgverzekeraar.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes