Collectieve zorgverzekering

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de collectieve zorgverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: collectieve zorgverzekering.Collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die je afsluit met een groep mensen. Daarom krijgt deze groep een collectiviteitskorting op de zorgpremie. Dit betekent niet dat je per definitie goedkoper uit bent met een collectieve ziektekostenverzekering.

collectieve zorgverzekeringCollectiviteitskorting

Als je een collectieve zorgverzekering afsluit, krijg je collectiviteitskorting. Dit is een korting op de zorgverzekering. De hoogte van de maximale collectiviteitskorting op de basisverzekering is wettelijk vastgesteld. De collectiviteitskorting was in 2019 maximaal 10, maar is per 2020 verlaagd naar 5%. In 2021 blijft de collectiviteitskorting op 5% staan. De collectiviteitskorting op de aanvullende verzekering mogen zorgverzekeraars zelf bepalen.

Collectief verzekeren

Er zijn verschillende groepen of collectieven waarbij je je kunt aansluiten voor een zorgverzekering. Denk hierbij aan:

  • je werkgever, vaak betaalt deze een deel van de premie;
  • sportverenigingen;
  • belangenorganisaties;
  • gemeenten.

Collectieve zorgverzekering via werkgever

Sommige werkgevers bieden een collectieve zorgverzekering aan. Je kunt vaak ook je kinderen en/of partner meeverzekeren op de zorgverzekering. Het is lastig om een collectieve zorgverzekering samen te stellen die aansluit bij alle werknemers. Daarom heeft de collectieve zorgverzekering vaak een uitgebreid pakket met veel extra dekkingen. De meeste mensen gebruiken deze dekkingen niet. Zij zijn dus met een werkgeverscollectief duurder uit dan wanneer zij zelf een zorgverzekering zouden afsluiten. Toch gaan veel werknemers er vanuit dat zij standaard goedkoper uit zijn met een werkgeverscollectief.

Collectieve zorgverzekering gemeente

Gemeenten bieden collectieve zorgverzekeringen aan voor inwoners met een laag inkomen. Zo’n collectieve zorgverzekering via de gemeente wordt ook wel een gemeentepolis genoemd. Ook voor de gemeentepolis geldt dat je hier niet altijd goedkoper mee uit bent. Als je een laag inkomen hebt en veel zorg gebruikt, kan een collectieve zorgverzekering via de gemeente voordelig zijn. Is de gemeentepolis uitgebreider dan voor jou nodig is, dan ben je met een individuele polis waarschijnlijk goedkoper uit. Er zijn steeds meer gemeenten die stoppen met het aanbieden van een gemeentepolis.

Collectieve zorgverzekering vaak niet voordeliger

Ook al klinkt een collectieve zorgverzekering aantrekkelijk door de lage premie, de verzekering is niet altijd voordeliger. Een collectieve zorgverzekering heeft vaak een heel uitgebreid pakket, met veel dekkingen die voor de meeste verzekerden niet relevant zijn. Een losse zorgverzekering zonder collectiviteitskorting die aansluit bij jouw zorgbehoeften is daarom vaak alsnog goedkoper. Je kunt dan namelijk zelf je zorgverzekering samenstellen. Wil je weten of je goedkoper uit bent met een individuele zorgverzekering of niet? Ga dan je zorgverzekering vergelijken. Zo weet je direct waar jij het goedkoopste uit bent.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes