Combinatiepolis

Wat is een combinatiepolis?

Een aantal zorgverzekeraars biedt een combinatiepolis aan. Dit is een combinatie van de natura en restitutiepolis: sommige zorg wordt vergoed in natura, andere zorg op basis van restitutie. Je hebt hierdoor minder keuzevrijheid dan bij een restitutiepolis. In de polisvoorwaarden kun je zien welke zorg in natura vergoed wordt en voor welke zorg restitutie geldt.

Wat betekent natura?

Wanneer de zorg in natura vergoed wordt, kun je alleen gebruikmaken van de ziekenhuizen, specialisten waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Laat je je behandelen bij een gecontracteerde zorgverlener, dan wordt de rekening direct doorgestuurd naar jouw zorgverzekeraar. Wil je toch naar een zorgaanbieder van je eigen keuze? Dan betaalt je zorgverzekeraar niet altijd alle kosten.

Wat betekent restitutie?

Met een combinatiepolis kun je voor een gedeelte van de zorg wel naar een zorgaanbieder van jouw eigen keuze. Je krijgt dan net als bij een restitutiepolis eerst een rekening thuis, die je kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar. Let op: bij restitutie wordt zorg vaak vergoed tot het marktconforme tarief. Wanneer jouw fysiotherapeut 45 euro vraagt en je zorgverzekeraar vergoedt tot 36,50 euro, moet je zelf 8,50 bijbetalen.

Polisvoorwaarden

De verhouding tussen de natura en restitutie in de combinatiepolis kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Wij raden je aan om, voordat je een zorgverzekering afsluit, eerst te kijken of de zorgverzekeraar de zorg die jij nodig hebt voor 100 procent vergoedt. Stel, je bent zwanger en hebt goede ervaringen met een verloskundige. Met een combinatiepolis is het mogelijk dat de zorgverzekeraar de kosten van deze verloskundige niet 100 procent vergoedt. Kijk voordat je deze zorgverzekering afsluit eerst even of de zorgverzekeraar een contract heeft met de verloskundige.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes