Contracteringsgraad

Bij welke zorgverlener kun je terecht?

Zorgverzekeraars kopen voor de zorgverzekering van 2016 zorg selectief in. Wat betekent dit voor jou? Je kunt hierdoor niet meer voor elke behandeling bij elke zorgverlener of ziekenhuis terecht. Je kunt alleen terecht bij een zorgverlener waar jouw zorgverzekering een contract mee heeft afgesloten. Dit kun je zien in onze zorgvergelijker. Op deze manier gaan zorgverleners zich meer specialiseren en zou je daar betere zorg voor terug moeten krijgen. Het nadeel is dat je soms verder moet reizen voor bijvoorbeeld een gespecialiseerd ziekenhuis waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Je kunt er ook voor kiezen om naar een zorgverlener dichterbij of van je eigen keuze te gaan. Je zult dan wel een deel van de rekening zelf moeten betalen. Welke zorg zal jouw zorgverzekeraar onder andere selectief in kopen?
  • Ziekenhuizen
  • Fysiotherapie
  • Geestelijk gezondheidszorg
  • Kraamzorg
  • Hulpmiddelen
Voor basiszorg zoals de spoedeisende hulp en zorg voor chronisch zieken kun je wel in elk ziekenhuis terecht.

Vergoeding zorgverzekering

De vergoeding voor gecontracteerde en ongecontracteerde zorg ligt ook aan je polis. Heb je een naturapolis en ben je naar een ongecontracteerde zorgverlener geweest? Dan moet je waarschijnlijk een gedeelte zelf bijbetalen. Bij een restitutiepolis kun je zelf je zorgverlener kiezen en dien je de rekening achteraf in. De zorgverzekeraar zal deze rekening dan vergoeden.

Marktconform tarief

Let op: De meeste restitutiepolissen werken met marktconforme tarieven. Een voorbeeld. Je moet naar de fysiotherapeut. Je zorgverzekeraar vergoedt 100% van het marktconforme tarief, bijvoorbeeld 36,50 euro. Maar de fysiotherapeut die jij hebt gekozen kost 45 euro. Dan moet je 8,50 euro zelf betalen. Het kan ook voor komen dat de verzekeraar minder dan 100% vergoedt, dit verschilt per ziektekostenverzekering. Het marktconforme tarief kun je op de website van je zorgverzekeraar vinden. Houdt er bij je keuze voor een zorgverzekering rekening mee met welke zorgverleners jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Elke verzekeraar vermeldt op haar website met welke zorgverleners contracten zijn gesloten:
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes