Echo vergoeding zwangerschap

Echo vergoeding zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap wil je natuurlijk zeker weten dat de zwangerschap goed verloopt, je kindje gezond is en goed groeit. Een verloskundige begeleidt je daarom tijdens de zwangerschap. De kosten van een verloskundige worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar hoe zit het met de vergoeding van echo’s door je zorgverzekering? Wij leggen het je graag uit!

Welke echo’s worden vergoed vanuit mijn zorgverzekering?

Sommige echo’s worden wel vergoed, andere niet. Hier een overzicht:

De 12-wekenecho

De 12-wekenecho wordt ook wel de termijnecho genoemd. Deze echo vindt doorgaans tussen de 9e en 12e week van de zwangerschap plaats en bepaalt de uitgerekende datum. Deze echo wordt vergoed door de basisverzekering.

De 20-wekenecho

Ook de 20-wekenecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Deze vindt plaats nadat je eerst uitvoerig met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog heeft gesproken. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van organen en lichamelijke afwijkingen van de baby. Let op dat kosten alleen vergoed worden als het onderzoek door een zorgverlener wordt uitgevoerd die een overeenkomst heeft met een regionaal centrum voor prenatale screening. Vraag je zorgverzekeraar welke zorgverleners daarmee een contract hebben.

Overige echo’s

Tegenwoordig kun je naast de 12- en 20-wekenecho’s meerdere echo’s laten maken. Zo bestaat er een 8-wekenecho, een pretecho en screeningsecho. Deze echo’s worden in principe niet vergoed, tenzij ze gemaakt worden naar aanleiding van een medische indicatie.

De combinatietest

De combinatietest wordt uitgevoerd als je tussen de 11 en 14 weken zwanger bent. De combinatietest wordt meestal in combinatie met een nekplooimeting gedaan. De kosten hiervan moet je zelf betalen als je 36 jaar bent of jonger. De combinatietest wordt wel vergoed als je ouder bent dan 36 of als er nog een andere indicatie is voor prenataal onderzoek.

De uitslag van de combinatietest kan aanleiding geven om voor een vervolgonderzoek te kiezen. Deze bestaat uit een NIPT-test en eventueel een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Hiermee wordt zekerheid gegeven of je kind een aandoening heeft.

Worden zorgkosten tijdens zwangerschap vergoed door de basisverzekering?

Ja, veel kosten die je tijdens en na je zwangerschap maakt, worden vergoed vanuit je basisverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van de verloskundige, kraamzorg na de bevalling en een ziekenhuisbevalling als je een medische indicatie hebt. Bovendien valt zorg rondom zwangerschap en bevalling niet onder het eigen risico.

Voor een overzicht van wat er vergoed wordt vanuit de basisverzekering en de kosten waar je je aanvullend voor kunt verzekeren, verwijzen wij je graag naar ons artikel over zwangerschap en verzekeren.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes