EHIC

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de EHIC? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: EHIC.EHIC

Wanneer je naar het buitenland gaat is het handig als je je zorgpas bij je hebt. Vergeet ook je EHIC-pas niet. Veel zorgverzekeraars hebben de zorgpas gecombineerd met de EHIC-pas. Met de EHIC-pas heb je recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland. De EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein), Zwitserland en Australië. De EHIC is persoonsgebonden en moet je daarom voor elk gezinslid apart aanvragen. Wij vertellen je meer over de EHIC.

ehic

European Health Insurance Card

EHIC staat voor European Health Insurance Card. De EHIC-pas wordt ook wel de Europese zorgpas genoemd. De EHIC ontvang je in veel gevallen al in combinatie met de nationale zorgpas van jouw zorgverzekeraar. De EHIC staat dan achterop de zorgpas. De EHIC is blauw. Heb je geen EHIC achterop de zorgpas, dan kun je deze online aanvragen. Of in sommige gevallen in de app van de zorgverzekeraar.

Waarom EHIC?

Met een EHIC is het makkelijk om aan te tonen dat je in eigen land een zorgverzekering hebt. Met dit bewijs wordt afhandelen van het financiële deel bij nodige zorg makkelijker. De buitenlandse zorgverlener kan de kosten namelijk declareren bij jouw zorgverzekeraar in Nederland. Jouw zorgverzekeraar bepaalt vervolgens wel nog welke kosten er worden vergoed.

EHIC aanvragen

Iedereen die een zorgverzekering heeft afgesloten in Nederland kan een EHIC aanvragen. Als dat nodig is. De kans is groot dat de EHIC achterop de zorgpas staat. De EHIC is persoonsgebonden. Ga je met het gezin naar het buitenland, controleer dan of elk gezinslid over de EHIC beschikt. Staat de EHIC niet achterop de zorgpas, dan kun je deze aanvragen via ehic.nl. Je ontvangt de pas dan binnen vier dagen.

Hoelang is EHIC geldig?

Op de EHIC-pas kun je zien tot wanneer deze geldig is. De geldigheid kan verschillen per verzekeraar. Vaak is een EHIC één jaar geldig. Stap je over naar een andere zorgverzekeraar, dan geldt de EHIC die je bij de oude verzekeraar had niet meer. Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, ontvang je een nieuwe zorgpas van de zorgverzekeraar. Blijf je bij de huidige zorgverzekeraar en vervalt de EHIC? Dan ontvang je van sommige automatisch een nieuwe.

EHIC op zorgpas

Niet alle zorgverzekeraars sturen je standaard een Europese zorgpas toe. Is dat niet gebeurd en ga je naar het buitenland? Dan is het verstandig om er een aan te vragen. Steeds meer zorgverzekeraars combineren de zorgpas tegenwoordig met de EHIC-pas. Deze staat dan achterop de zorgpas. Ook kun je de EHIC bij sommige zorgverzekeraars vinden in de app van de verzekeraar zelf.

EHIC-pas per zorgverzekeraar

In dit overzicht is te zien welke zorgverzekeraars een combipas aanbieden. En bij welke zorgverzekeraar je de pas zelf moet aanvragen via ehic.nl. In een aantal gevallen is de pas ook in de app van de verzekeraar te vinden.

ZorgverzekeraarEHIC op zorgpas of aanvragen
AnderzorgIn Anderzorg-app/aanvragen via ehic.nl
BesuredEHIC op achterkant zorgpas
BewuztEHIC op achterkant zorgpas
CZAanvragen via ehic.nl
De AmersfoortseNationale pas is tevens Europese pas
De Friesland ZorgverzekeraarEHIC op achterkant zorgpas
DitzoEHIC op achterkant zorgpas
DSW ZorgverzekeraarEHIC op achterkant zorgpas
FBTOEHIC op achterkant zorgpas
HEMAIn HEMA-app/aanvragen via ehic.nl
IAKEHIC op achterkant zorgpas
InterpolisEHIC op achterkant zorgpas
inTwenteEHIC op achterkant zorgpas
IZA ZorgverzekeraarEHIC op achterkant zorgpas
IZZ ZorgverzekeraarEHIC op achterkant zorgpas
JustAanvragen via ehic.nl
Menzis In Menzis-app/aanvragen via ehic.nl
National AcademicEHIC op achterkant zorgpas
Nationale-NederlandenAanvragen via ehic.nl
NedascoEHIC op achterkant zorgpas
OHRAAanvragen via ehic.nl
ONVZEHIC op achterkant zorgpas
PMAIn Menzis-app/aanvragen via ehic.nl
PNOzorgEHIC op achterkant zorgpas
Pro LifeEHIC op achterkant zorgpas
PromovendumEHIC op achterkant zorgpas
SallandEHIC op achterkant zorgpas
Stad HollandEHIC op achterkant zorgpas
UMC ZorgverzekeringEHIC op achterkant zorgpas
United ConsumersEHIC op achterkant zorgpas
UnivéEHIC op achterkant zorgpas
VGZEHIC op achterkant zorgpas
VvAAEHIC op achterkant zorgpas
ZEKUREHIC op achterkant zorgpas
ZieZoEHIC op achterkant zorgpas
Zilveren KruisEHIC op achterkant zorgpas
Zorg en ZekerheidEHIC op achterkant zorgpas
ZorgDirectEHIC op achterkant zorgpas

Alarmcentrale: nummer op EHIC

Als je zorg in het buitenland nodig hebt, is het verstandig om voorafgaand de alarmcentrale van de zorgverzekeraar te bellen. Het nummer hiervan staat op de EHIC-pas. Het is verstandig om dit nummer in je telefoon te zetten. Mocht je het nodig hebben dan heb je het direct bij de hand. Sommige verzekeraars bieden een app aan met daarin alle belangrijke nummers. Vergeet niet ook het alarmnummer van de verzekeraar van de reisverzekering in je telefoon te zetten.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes