Eigen-bijdrage

Eigen bijdrage zorgverzekering

Onze wet bepaalt dat niet alle gemaakte ziektekosten (volledig) worden vergoed. Daarom bestaat er een zogenaamde 'eigen bijdrage'. Deze eigen bijdrage betekent dat u zelf een bepaald deel van gemaakte ziektekosten moet betalen. Niet iedere medische behandeling vraagt om een eigen bijdrage. Het is daarom belangrijk u te laten informeren met betrekking tot uw situatie. De eigen bijdrage voor ziektekosten verschilt per behandeling, gebruikt of gekocht hulpmiddel (zoals een rolstoel of een looprek), maar verschilt ook per verzekeringsmaatschappij.

Eigen bijdrage en eigen risico: wat is het verschil?

Goed om te weten: een eigen bijdrage is niet hetzelfde als een eigen risico. Een eigen bijdrage wordt namelijk voorafgaand aan het nieuwe jaar door de betreffende zorgverzekeraar gevraagd te betalen. Het verplicht eigen risico daarentegen wordt ieder jaar opnieuw door de overheid vastgesteld. Vanaf het begin van 2014 betrof dit €360. Maakt u gebruik van een behandeling of een bepaald hulpmiddel, dan wordt een deel hiervan betaald door middel van de gevraagde eigen bijdrage. Het te betalen bedrag dat overblijft wordt aangevuld met het door u betaalde eigen risico. Tot €360 euro plus het bedrag 'eigen bijdrage' wordt dus zelf betaald. Vallen de kosten hoger uit, dan worden deze door de overheid vergoed.

Zorgverzekering vergelijken

Eigen bijdrage vs eigen risico voorbeeld

Deze afspraken en regels kunnen soms wat ingewikkeld zijn. Het kan wat moeilijk zijn om het voor u te zien. Daarom hier een voorbeeld van een veel voorkomende situatie, in de vorm van een rekensommetje. Stel: u maakt gebruik van een taxi, de bus of eigen vervoer om uzelf naar een zorgverlener – bijvoorbeeld een behandelend arts – te brengen. U heeft hiervoor 200 euro moeten betalen. In dat geval betreft de eigen bijdrage €96,00: het bedrag dat zelf wordt betaald. Trekt u dit bedrag van de openstaande nota af (€200 – €96 = €104), dan valt het nog resterende bedrag onder het eigen risico. De in dit geval €104 wordt daarom tevens zelf betaald. Het resterende bedrag wordt van het eigen risico afgetrokken (€360 – €104 = €256), waardoor voor het verplicht eigen risico een bedrag van 256 euro open blijft staan. Bij een situatie als boven omschreven heeft u te maken met een openstaand eigen risico van €256. Dat betekent dat in de eerstvolgende situatie opnieuw kosten worden verhaald op het openstaande bedrag van eigen risico. Wordt de €360 op een bepaald moment overschreden? Dan worden deze gemaakte kosten vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Moet ik een eigen bijdrage en eigen risico betalen?

Een eigen bijdrage en een eigen risico is in Nederland verplicht. Iedere Nederlandse burger heeft te maken met een eigen risico, dat ieder jaar opnieuw door onze regering wordt vastgesteld. De eigen bijdrage daarentegen kan verschillen per verzekeringsmaatschappij. Iedere verzekeraar zal om een eigen bijdrage vragen. Wel is het zo dat deze afhankelijk is van de specifieke vorm van zorg, de behandeling of een hulpmiddel. Informeer hierover bij uw eigen verzekeringsmaatschappij. Wilt u een nieuwe en voordelige verzekering afsluiten? Als u gebruik maakt van een vergelijkingssite, kunt u een verzekering vinden die precies aansluit op uw situatie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes