Eigen risico zorgverzekering: wie betaalt na ongeluk?

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date.Eigen risico zorgverzekering: wie betaalt na ongeluk?

Stel je voor dat je wordt aangereden en in het ziekenhuis belandt. Dan is er sprake van letselschade. Je ziekenhuiskosten vallen onder de dekking van je basisverzekering. Je betaalt dan wel een eigen risico van € 385,- als dat nog niet op is. Je kunt deze kosten proberen te verhalen bij de veroorzaker of zijn verzekeraar.

eigen risico zorgverzekering wie betaalt na ongeluk

De schade verhalen

Allereerst moet vastgesteld worden wie er aansprakelijk is voor de schade. Dit kan erg lang duren, omdat bijvoorbeeld de tegenpartij ontkent. Is het duidelijk wie er aansprakelijk is? Dan kun je de schuldige aansprakelijk stellen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook je rechtsbijstandverzekering inschakelen.

Aansprakelijk stellen

Je moet binnen drie jaar een brief schrijven aan de veroorzaker of zijn verzekeraar waarin je een verzoek indient om schadevergoeding te krijgen. Wij raden je daarom aan om na het ongeluk direct de gegevens van de veroorzaker te vragen. Bij een auto-ongeluk vraag je ook naar de gegevens van zijn autoverzekering.

De meeste mensen hebben ook een aansprakelijkheidsverzekering, dus wanneer het niet om een auto-ongeluk gaat, vraag je naar de gegevens van de aansprakelijkheidsverzekering. De tegenpartij moet dan ook het ongeluk bij zijn verzekeraar melden. Je kunt dan rechtstreeks contact opnemen met de verzekeraar. Heb je niet de kans gekregen om de gegevens te vragen, doordat je bijvoorbeeld per ambulance naar het ziekenhuis bent gebracht? Neem dan contact op met de politie. Wellicht hebben zij de gegevens van de tegenpartij.

Dader onbekend?

De schuldige is niet altijd bekend. Om toch een schadevergoeding te ontvangen, kun je in het geval van een auto-ongeluk terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Als het gaat om een aanrijding tussen niet-gemotoriseerd verkeer, zoals fietsers, kun je niet terecht bij het Waarborgfonds en is het onmogelijk om de schade te verhalen.

Rechtsbijstandverzekering

Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je ook je verzekeraar inschakelen. Je verzekeraar zal dan proberen om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Om gebruik te kunnen maken van de rechtsbijstandverzekering moet de schade bij de meeste verzekeraars wel hoger zijn dan € 150,-, anders wordt je verzoek niet in behandeling genomen. Meestal krijg je dan een letschadespecialist toegewezen die jouw zaak in behandeling neemt. De kosten van de rechtshulp zijn dan voor jou als verzekerde gratis. In het geval van een auto-ongeluk moet je vaak wel de module ‘verkeer’ hebben afgesloten of een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering hebben. Let op, je hebt niet beide rechtsbijstandverzekeringen nodig, één van de twee is voldoende.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes