Fysiotherapie zorgverzekering

Fysiotherapie: wat dekt mijn zorgverzekering?

In hoeverre je zorgverzekering fysiotherapie vergoedt, hangt af van:
  • Je leeftijd
  • Waarom je gebruik maakt van fysiotherapie
  • Je aanvullende zorgverzekering


Fysiotherapie tot 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar? In dat geval kun je rekenen op volledige vergoeding voor maximaal 9 behandelingen fysiotherapie per jaar. Hebben die behandelingen door de fysiotherapeut niet het gewenste resultaat, dan vergoedt de zorgverzekeraar ook de volgende 9 behandelingen.

Nog geen 18 jaar en chronische aandoening

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je een chronische aandoening? Dan is het zeer goed mogelijk dat je alle behandelingen vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Een aanvullende zorgverzekering (op naam van de ouder) is dan niet noodzakelijk. Welke aandoeningen hiervoor in aanmerking komen, staan op de zogenaamde chronische lijst. Sommige behandelingen vergoeden zorgverzekeraars slechts voor een bepaalde tijd.

Fysiotherapie vanaf 18 jaar

Vanaf 18 jaar heb je geen recht op vergoeding voor fysiotherapie. Voor de kosten van fysiotherapie kun je je aanvullend verzekeren. Je kunt kiezen voor de vergoeding van een beperkt aantal behandelingen, maar ook voor de vergoeding van alle behandelingen.

Ouder dan 18 jaar en chronische aandoening

Als je ouder bent dan 18 jaar, moet je de eerste twintig behandelingen zelf betalen. Daarna krijg je de behandelingen alleen vergoed vanuit de basisverzekering als de aandoening wordt genoemd in chronische lijst. Uiteraard kun je je ook aanvullend verzekeren voor fysiotherapie. In dat geval krijg je mogelijk meer vergoed. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekering.

Wel of geen doorverwijzing van huisarts nodig?

Iedereen kan rechtstreeks naar een fysiotherapeut stappen. Je hebt dus geen verwijsbrief van je huisarts nodig voor een bezoek aan de fysiotherapeut. Vraag wel na bij je zorgverzekeraar of deze een contract heeft met de fysiotherapeut van jouw keuze. Je krijgt de behandeling anders misschien niet vergoed.

Kosten fysiotherapie

Fysiotherapie en oefentherapie zijn vanaf 1 januari 2008 niet meer gebonden aan vaste prijzen. Elke fysiotherapeut moet zijn prijzen zichtbaar ophangen in de behandelkamer.

Chronische lijst

Wat er onder een ‘chronische aandoening’ wordt verstaan, vindt u op de chronische lijst. Op deze lijst staat ook hoe lang bepaalde aandoeningen worden vergoed.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes