GVS

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over het GVS? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: eigen bijdrage GVS.GVS

Als je arts medicijnen voorschrijft, krijg je deze meestal vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Of je iets moet bijbetalen is bepaald in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Alleen de geneesmiddelen die door de minister zijn geregistreerd in het systeem worden vergoed. Je moet dan misschien wel een eigen bijdrage betalen. Sommige geneesmiddelen worden alleen onder bepaalde voorwaarden vergoed. Deze zijn ook opgenomen in het GVS.
gvs - geneesmiddelenvergoedingssysteem

Vergoeding Medicijnen

Wil je weten welke medicijnen  worden vergoed door jouw zorgverzekeraar en hoe hoog jouw eigen bijdrage is? Kijk dan op Medicijnkosten.nl van het Zorginstituut Nederland. Op deze website vind je informatie over de actuele kosten van geneesmiddelen. Je ziet direct:

  • of een middel in het geneesmiddelenvergoedingssysteem is opgenomen;
  • welke kosten meetellen voor je eigen risico;
  • hoeveel je eventueel zelf moet betalen;
  • of er een vervangend geneesmiddel is dat wel helemaal wordt vergoed (preferentiebeleid).

Preferentiebeleid zorgverzekeraars

Het GVS bevat een lijst met geneesmiddelen die dezelfde werking hebben. Dit kan door dezelfde werkzame stof zijn, maar het is ook mogelijk dat de werkzame stof verschillend is. De medicijnen moeten wel hetzelfde effect hebben op de aandoening. De medicijnen zijn gegroepeerd en voor elke groep is een maximum tarief bepaald.

Het kan voorkomen dat jouw apotheek je een ander medicijn meegeeft dan je gewend was. Dat hoeft niet erg te zijn, de medicijnen hebben immers dezelfde werking, dit zal je apotheker ook uitleggen en staat tevens zo in het GVS. De apotheek kan niet de oude medicijnen meegeven, vanwege het preferentiebeleid. De meeste zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen de goedkoopste variant van het geneesmiddel. Zorgverzekeraars mogen zelf kiezen welk merk geneesmiddel zij vergoeden.

Bijvoorbeeld: ADHD-medicijnen

Dit is bijvoorbeeld het geval bij ADHD-medicijnen. Ritalin staat geregistreerd als het goedkoopste medicijn. Concerta of Strattera hebben dezelfde werking. Hierdoor moeten mensen die Concerta of Strattera gebruiken het verschil zelf bijbetalen.

Aanvullend verzekeren voor eigen bijdrage

Je kunt voor de eigen bijdrage voor medicijnen een aanvullende verzekering afsluiten. De eigen bijdrage wordt dan wel vergoed. Bekijk tussen welke verzekeringen je kunt kiezen. Medicijnen die je bij de drogist koopt, krijg je niet vergoed. Bij ons kun je simpel en gemakkelijk zien of medicijnen en vooral de eigen bijdrage daarvan worden vergoed. Makkelijk he?

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes