Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: bijdrage ZVW.Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Je betaalt twee verschillende premies voor je zorgverzekering. Je betaalt voor je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering een vaste premie aan je zorgverzekeraar. Daarnaast betaal je een bijdrage aan de overheid. Deze bijdrage heet de inkomensafhankelijke bijdrage en is een vooraf vastgesteld percentage van je inkomen.

inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswetInhouding inkomensafhankelijke bijdrage

De bijdrage wordt automatisch ingehouden op je loon of uitkering. Het percentage dat je betaalt over je inkomen is afhankelijk van het soort inkomen dat je hebt. Meestal wordt de bijdrage vergoed door je werkgever of uitkeringsinstantie. Je betaalt over die vergoeding wel loonbelasting en premie volksverzekeringen.

Maximale inkomensafhankelijke bijdrage

Als je bijdrage-inkomen boven een bepaald bedrag uitkomt, betaal je over de rest van je inkomen geen inkomensafhankelijke bijdrage.

Aan wie moet ik de inkomensafhankelijke bijdrage betalen?

Er zijn meerdere mogelijkheden:

  • Als je een werkgever hebt, dan houdt deze de bijdrage in op je loon en draagt deze af aan de Belastingdienst
  • Als je een uitkering ontvangt, dan houdt de uitkeringsinstantie de bijdrage in op je loon en draagt deze af aan de Belastingdienst
  • Als je andere inkomsten dan in loondienst geniet, ontvang je van de Belastingdienst een aanslag “inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet”
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes