Overstappen zorgverzekering

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over het overstappen van zorgverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: overstappen zorgverzekering.Overstappen zorgverzekering

Jaarlijks stappen ruim één miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekering en/of andere zorgverzekeraar. Overstappen naar een andere zorgverzekering loont. Er zijn al enorme premieverschillen in de basisverzekering. Je kunt al snel meer dan € 300,- per jaar op jouw zorgverzekering besparen.
overstappen zorgverzekering

Overstappen zorgverzekering 2021

Vanaf 12 november kun jij via onze zorgvergelijker weer overstappen naar een andere zorgverzekering in 2021: alle nieuwe premies voor de basisverzkekering zijn dan bekendgemaakt door de zorgverzekeraars. Vanaf dat moment weet je ook of het voor jou nuttig is om over te stappen. Kijk goed naar wat je denkt wat jouw zorgbehoeftes zijn in 2021 en maak dan een weloverwogen keuze. Onthoud goed: je kunt tot en met 31 december 2020 overstappen naar een andere zorgverzekering. Je nieuwe verzekeraar zegt dan je oude verzekering op. Dit doet de verzekeraar alleen als je voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten. Wil je na 31 december 2020 nog overstappen naar een andere zorgverzekering? Dan moet je ervoor zorgen dat je je oude zorgverzekering vóór 31 december 2020 hebt opgezegd. Je hebt dan nog de mogelijkheid om over te stappen tot 1 februari.

Overstappen zorgverzekeraar

Als je overstapt, kun je voor twee dingen kiezen. Of je stapt over naar een andere zorgverzekering van je huidige zorgverzekeraar, of je stapt over naar een andere zorgverzekeraar. Kies je er voor om pas laat in de maand december, of zelfs begin januari, over te stappen, dan kan het zijn dat je twee keer premie betaalt. Op papier lijkt het alsof je een verzekering hebt bij twee zorgverzekeraars. Dit is niet waar! En maak je geen zorgen over het geld dat je teveel hebt betaald. Dat stort je oude zorgverzekeraar gewoon terug op je rekening, zodra de papieren in orde zijn.

Overstappen zorgverzekering hoe gaat dat

Je kunt in zes stappen overstappen naar een andere zorgverzekering:

 • Start jouw persoonlijke vergelijking;
 • Ontdek onze scherpe premies;
 • Vergelijk de polissen met de gewenste dekking;
 • Bepaal het beste aanbod voor jou;
 • Sluit jouw nieuwe zorgverzekering (online) af;
 • Maak voor 1 januari gebruik van de gratis opzegservice.

Overstappen zorgverzekering wanneer

Belangrijk bij het overstappen naar een andere zorgverzekering:

 • Je moet voor 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen;.
 • Voor 1 februari moet je een nieuwe zorgverzekering kiezen. Jouw nieuwe ziektekostenverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Na 1 februari mag je niet meer van zorgverzekeraar wisselen. Je zit dan nog een jaar vast aan je oude ziektekostenverzekering..

Overstappen zorgverzekering na 1 januari

In de maanden november en december is het mogelijk om van zorgverzekering over te stappen. Wil je van zorgverzekering switchen? Dan moet je voor 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen. Slechts in een aantal gevallen mag je tussen 1 februari en 1 januari van het volgende kalenderjaar je huidige zorgverzekering opzeggen:

 • Als je 18 jaar bent geworden.
 • Als je uit een militair dienstverband komt.
 • In verband met echtscheiding.
 • Bij beëindiging van een collectief.
 • Bij tussentijdse aanpassingen in de polisvoorwaarden door de zorgverzekeraar.
 • Als je nog geen zorgverzekering hebt.

Medische acceptatie

Overweeg je een uitgebreide aanvullende verzekering bij je nieuwe zorgverzekeraar? Dan is het het handigst om je zorgverzekering pas op te zeggen als je weet dat je nieuwe zorgverzekeraar je accepteert. Voor een aanvullende verzekering mag de zorgverzekeraar je namelijk ook weigeren. Voor uitgebreide aanvullende verzekeringen moet je daarom soms een medische vragenlijst invullen. Op basis hiervan kan de zorgverzekeraar inschatten of het risico erg groot is dat je hoge kosten gaat maken. Er zijn tegenwoordig niet veel zorgverzekeraars meer die medische selectie toepassen. Dit gebeurt alleen nog maar bij uitgebreide aanvullende pakketten met hoge vergoedingen.

Overstappen zorgverzekering 2020

Je kunt nu voor je zorgverzekering van 2020 niet meer overstappen naar een andere zorgverzekering. Dat kan alleen in de laatste zes weken en eerste vier weken van het jaar, maar dan kies je een verzekering voor het nieuwe zorgjaar 2021. Wel zijn er uitzonderingen. Je kunt door het jaar door alleen  overstappen naar een andere zorgverzekering als:

 • je net 18 bent geworden;
 • je net in Nederland bent komen wonen;
 • je uit een militair dienstverband komt;
 • je door een echtscheiding een andere zorgverzekering moet nemen;
 • je collectief wordt beëindigd;
 • je zorgverzekeraar tussentijdse aanpassingen maakt in de polisvoorwaarden;
 • je nog geen zorgverzekering hebt.

Zorgverzekering overstappen

Je kunt ieder jaar in de maanden november en december van zorgverzekering wisselen. Het is verstandig om ieder jaar weer te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past en wat je kunt besparen. Via ons vergelijk je zeer eenvoudig onze scherpe aanbiedingen en weet je binnen 1 minuut welke verzekering het beste bij jou past. Wij geven je een duidelijk overzicht van de zorgverzekeraars waar wij mee samenwerken. Je ziet in een oogopslag welke aanbieding van ons het beste bij jou past en je kunt deze direct via onze aanvragen.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes