Restitutiepolis

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de restitutiepolis? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: restitutiepolis.Restitutiepolis

Een restitutiepolis is een zorgverzekering waarmee je de zorgkosten die vanuit de basisverzekering worden gedekt bij alle zorgaanbieders en apotheken vergoed kunt krijgen. Ga je met een restitutiepolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan bestaat de kans dat je de gemaakte kosten eerst moet voorschieten. Deze kosten krijg je terug van de zorgverzekeraar. Daarvoor moet je deze wel declareren.Als je de rekening na betaling niet bij je zorgverzekeraar indient, krijg je deze niet vergoed en worden de gemaakte kosten ook niet in mindering gebracht op je eigen risico.
restitutiepolis

Restitutie

Restitutie betekent letterlijk terugbetaling. Restitutie komt in de praktijk bij een restitutiepolis alleen voor als je zorg krijgt van de niet-gecontracteerde zorgverleners. Je schiet de zorgkosten die je maakt dus eerst zelf voor en dan dien je een declaratie in bij je zorgverzekeraar. Daarna krijg je het bedrag van je zorgverzekeraar op basis van de originele rekening en op basis van wat er vergoed wordt terug. In sommige gevallen spreken de zorgverzekeraar en zorgaanbieder wel af dat de zorgverzekeraar de rekening direct betaalt. Dit zijn de gecontracteerde zorgverleners. Je hoeft dan niks voor te schieten. Je bent niet verplicht om een rekening van de dokter of het ziekenhuis bij je zorgverzekeraar in te dienen. Maar als je een rekening niet voor vergoeding indient, kan jouw zorgverzekeraar deze natuurlijk niet vergoeden. Je zorgverzekeraar zal de gemaakte kosten dan ook niet in mindering brengen op het eigen risico. 

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een andere benaming voor de restitutieverzekering. Heb jij een restitutieverzekering? Dan kun je terecht bij alle zorgaanbieders, zonder dat jij je druk hoeft te maken of rekening vergoed wordt. Bij een naturapolis kun je niet terecht bij elke zorgverlener als je (volledige) vergoeding wilt ontvangen, alleen bij de zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft. Dit is een van de redenen dat je voor een zorgverzekering met een restitutiepolis meer zorgpremie betaalt dan voor een naturaverzekering. Bij een restitutieverzekering krijg je daarnaast 100% van je zorgkosten vergoed. Tot en boven het marktconform tarief. Wel zijn er uitzonderingen bij extreem hoge kosten.

Restitutiepolis: de voordelen

De voordelen van een zorgverzekering met een restitutiepolis zijn:

  • Je kunt zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat en krijgt bij elke zorgverlener zorgkosten vergoed. Dit is een groot verschil tussen natura en restitutie; bij natura wordt bij niet-gecontracteerde zorgverleners alleen een gedeelte van de kosten vergoed.
  • Je krijgt in principe van alle zorgaanbieders de kosten vergoed
  • Je hebt een goed inzicht in de kosten van je zorg

Restitutiepolis: de nadelen

De nadelen van een ziektekostenverzekering met een restitutiepolis zijn:

  • Je betaalt in de meeste gevallen meer dan voor een naturapolis.
  • Als je vaak naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, is het administratief vaak een rommeltje.
  • Alleen bij gecontracteerde zorgeverzekeraars hoef je je zorgkosten niet zelf voor te schieten.

Restitutieverzekering

Wil jij voor komende zorgjaar een restitutieverzekering afsluiten? Gebruik dan onze zorgvergelijker. Denk na over welke je zorg je nodig hebt het komende zorgjaar en kies of je een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Vink ook aan dat je een restitutieverzekering wilt. Vergelijk de verschillende restitutieverzekeringen met elkaar en kies de zorgverzekering die het beste bij je past tegen de beste prijs. Niet moeilijk, wel veel bespaard.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes