Restitutieverzekering

Restitutieverzekering: wat is dat?

Een restitutieverzekering is een zorgverzekering waarbij je zelf je zorgaanbieder of apotheek kunt kiezen. Je moet dan wel eerst zelf de rekening betalen en krijgt dit bedrag daarna vergoed. Als je de rekening na betaling niet bij je zorgverzekeraar indient, krijg je deze niet vergoed en worden de gemaakte kosten ook niet in mindering gebracht op je eigen risico.

Restitutieverzekering: de voordelen

De voordelen van een zorgverzekering met een restitutiepolis zijn:
  • Je kunt zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat
  • Je krijgt in principe van alle zorgaanbieders de kosten vergoed
  • Je hebt een goed inzicht in de kosten van je zorg

Restitutieverzekering: de nadelen

De nadelen van een ziektekostenverzekering met een restitutiepolis zijn:
  • Je betaalt in de meeste gevallen meer dan voor een naturaverzekering
  • Je moet bij sommige zorgverzekeraars de gemaakte kosten voorschieten en de rekening declareren bij de zorgverzekeraar
  • De verzekeraar heeft geen speciale afspraken gemaakt met zorgverleners over prijs, kwaliteit en service
  • Je krijgt vaak in het geval van ongecontracteerde zorg het marktconforme tarief vergoedt. Dit kan lager liggen dan de werkelijk gemaakte kosten. Bijvoorbeeld: een behandeling door je fysiotherapeut kost 45 euro. Je restitutiepolis vergoedt een marktconform tarief van 36,50 euro. Dan moet je 8,50 euro zelf betalen. Het marktconforme tarief kun je op de website van je zorgverzekeraar vinden.

Moet ik de rekening bij een restitutieverzekering altijd eerst zelf betalen?

Ja, in principe betaal je de rekening eerst zelf. Daarna krijg je het bedrag van je verzekeraar op basis van de originele rekening terug. In sommige gevallen spreken de zorgverzekeraar en zorgaanbieder wel af dat de zorgverzekeraar de rekening direct betaalt. Je hoeft dan niks voor te schieten.

Moet ik bij een restitutiepolis alle rekeningen bij mijn verzekeraar indienen?

Nee, je bent niet verplicht om een rekening van de dokter of het ziekenhuis bij je zorgverzekeraar in te dienen. Maar als je een rekening niet voor vergoeding indient, kan jouw zorgverzekeraar deze natuurlijk niet vergoeden. Aan de andere kant zal je zorgverzekeraar de gemaakte kosten dan ook niet in mindering brengen op het eigen risico.

Meer weten over de restitutieverzekering?

Weet je na het lezen van deze informatie nog steeds niet of de restitutieverzekering bij je past? Kijk in onze zorgvergelijker en vind een verzekering die bij je past. Je kunt de restitutieverzekering vergelijken met een naturaverzekering of combinatiepolis. Nog steeds vragen? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Stuur een mail naar : info@hoyhoy.nl. Wij proberen altijd om je vraag binnen 1 werkdag te beantwoorden. Bellen kan ook: 088-2266912. Wij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 9:00 uur en 18:00 uur.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes