Restitutieverzekering

restitutieverzekering

Restitutieverzekering

Een restitutieverzekering is een zorgverzekering waarmee je zelf je zorgaanbieder of apotheek kunt kiezen. Je moet dan wel eerst zelf de rekening betalen en krijgt dit bedrag daarna vergoed. Als je de rekening na betaling niet bij je zorgverzekeraar indient, krijg je deze niet vergoed en worden de gemaakte kosten ook niet in mindering gebracht op je eigen risico.

Restitutieverzekering: de voordelen

De voordelen van een zorgverzekering met een restitutiepolis zijn:
  • Je kunt zelf kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. Dit is een groot verschil tussen natura en restitutie; bij natura worden de kosten alleen volledig vergoed bij gecontracteerde zorgverleners.
  • Je krijgt in principe van alle zorgaanbieders de kosten vergoed
  • Je hebt een goed inzicht in de kosten van je zorg

Restitutieverzekering: de nadelen

De nadelen van een ziektekostenverzekering met een restitutiepolis zijn:
  • Je betaalt in de meeste gevallen meer dan voor een naturapolis.
  • Je moet bij sommige zorgverzekeraars de gemaakte kosten voorschieten en de rekening declareren bij de zorgverzekeraar
  • De verzekeraar heeft geen speciale afspraken gemaakt met zorgverleners over prijs, kwaliteit en service
  • Je krijgt vaak in het geval van ongecontracteerde zorg het marktconforme tarief vergoedt. Dit kan lager liggen dan de werkelijk gemaakte kosten. Bijvoorbeeld: een behandeling door je fysiotherapeut kost € 45,-. Je restitutiepolis vergoedt een marktconform tarief van € 36,50. Dan moet je € 8,50 zelf betalen. Het marktconforme tarief kun je op de website van je zorgverzekeraar vinden.

Moet ik de rekening bij een restitutieverzekering altijd eerst zelf betalen?

Ja, in principe betaal je de rekening eerst zelf. Daarna krijg je het bedrag van je zorgverzekeraar op basis van de originele rekening terug. In sommige gevallen spreken de zorgverzekeraar en zorgaanbieder wel af dat de zorgverzekeraar de rekening direct betaalt. Je hoeft dan niks voor te schieten.

Moet ik bij een restitutiepolis alle rekeningen bij mijn verzekeraar indienen?

Nee, je bent niet verplicht om een rekening van de dokter of het ziekenhuis bij je zorgverzekeraar in te dienen. Maar als je een rekening niet voor vergoeding indient, kan jouw zorgverzekeraar deze natuurlijk niet vergoeden. Aan de andere kant zal je zorgverzekeraar de gemaakte kosten dan ook niet in mindering brengen op het eigen risico.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes