Uitleg vergelijker

Uitleg vergelijking zorgverzekering

Hoe werkt onze vergelijking van zorgverzekeringen? Aan de hand van onderstaande stappen leggen we je uit op basis van welke factoren wij zorgverzekeringen vergelijken en op welke manier dit gebeurt.

Stap 1: persoonsgegevens invullen

Als eerste vul je enkele persoonsgegevens in:

 • Geslacht
 • Geboortedatum
 • Postcode en huisnummer

Stap 2: uw eigen risico bepalen

Standaard staat het eigen risico op het verplichte eigen risico van 385 euro ingesteld. Je kunt het verplichte eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico door te klikken op het gewenste totale eigen risico.

Het eigen risico is het deel van je zorgkosten dat je zelf betaalt. Wanneer je dit eigen risico verhoogt, bespaar je flink op de premie. Het eigen risico is alleen van toepassing op verzekerden van 18 jaar en ouder.

Tip: wanneer je de vergelijking helemaal hebt doorlopen, kun je aan het einde de hoogte van het eigen risico nog aanpassen. Je ziet dan direct welke invloed dit heeft op jouw premie.

Stap 3: aanvullende dekkingen kiezen (optioneel)

Bij deze stap kun je diverse extra vergoedingen kiezen, die je basisverzekering aanvullen.

 • Na het kiezen van een bepaalde soort aanvullende dekking (‘kies dekking’), kun je vervolgens aangeven welk percentage en welk maximale bedrag je graag vergoed zou zien in jouw aanvullend pakket.
 • Staat de gewenste vergoeding niet bij de meest gekozen aanvullende dekkingen? Klik dan op ‘+ Voeg wensen toe’.
 • Klik vervolgens op de roze knop ‘Opslaan’. De dekking van jouw keuze is hiermee toegevoegd aan je vergelijking.

Stap 4: mate van keuzevrijheid kiezen

Bij deze stap geef je aan welke mate van keuzevrijheid je wenst. Je kunt hierbij kiezen uit de volgende optie:

 • Geen voorkeur (natura, restitutie, combinatie)
 • Ruime keuze (natura)
 • Zeer ruime keuze (restitutie)

Verzekeraars contracteren niet altijd alle zorgverleners, zoals ziekenhuizen en fysiotherapeuten. Dit betekent dat als je naar een zorgverlener gaat waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, je soms zelf een deel van de kosten moet betalen. De mate van keuzevrijheid voor gecontracteerde zorg heeft invloed op je premie.

Stap 5: kinderen meeverzekeren (optioneel)

Wanneer je je kind(eren) wilt meeverzekeren, kun je dit aangeven door op de knop ‘Verzeker kinderen mee’ te klikken.

 • Vul het geslacht en de geboortedatum van je eerste kind in.
 • Wil je meerdere kinderen meeverzekeren? Klik dan op de button ‘Voeg kind toe’ en vul vervolgens de gevraagde gegevens in.
 • Klik na het invullen van de gegevens onderaan de pagina op de knop ‘Bekijk resultaat’.

Let op! Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Je kunt je kind(eren) daarom het beste meeverzekeren bij de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft.

Stap 6: jouw vergelijking

Aan de hand van je ingevulde gegevens tonen wij je als resultaat de verzekeringen die je via ons kunt afsluiten.

 • Het kan voorkomen dat er een andere zorgverzekering goedkoper is, maar dat wij je hiervoor niet onze service aan kunnen bieden om de verzekering direct aan te vragen. Wij willen jou de onze volledige service kunnen bieden bij de verzekeraars in onze vergelijking, daarom zie je alleen de zorgverzekeraars waar wij een samenwerking mee hebben.
 • In je vergelijking kun je terugzien welke aanvullende dekkingen er bij de desbetreffende verzekeraar zijn opgenomen in het pakket. Wanneer je klikt op de naam van de polis (weergegeven in de rij ‘Polisnaam’), zie je wat de naam van de aanvullende verzekering is en kun je per zorgsoort de dekking bekijken.
 • Onder het kopje ‘Dekkingen’ kun je klikken op ‘Toon’. Je krijgt vervolgens per zorgsoort in een oogopslag inzichtelijk of er een uitgebreide of minder uitgebreide dekking is opgenomen in het pakket. Hoe meer groene blokjes, hoe uitgebreider de dekking. Wanneer je de exacte vergoeding wilt weten, kun je dit nakijken door te klikken op ‘Bekijk’  achter het kopje ‘Polisdetails’.
 • Onder het kopje ‘Ziekenhuizen in de buurt ‘ kun je lezen met hoeveel ziekenhuizen de betreffende verzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit aantal is gebaseerd op jouw postcodegebied in een straal van 50 kilometer.
 • Onder je vergelijking heb je de mogelijkheid aan te geven hoe belangrijk je de keuzevrijheid van zorg vindt. Wanneer je hier een voorkeur invult, kan dit de eerder getoonde vergelijking veranderen. Bij iedere zorgverzekering staat vervolgens wat voor soort polis het is: restitutie-, natura- of combinatiepolis.
 • Je hebt ook de mogelijkheid om het eerder gekozen eigen risico te veranderen. In jouw vergelijking kun je vervolgens direct zien wat voor invloed dit heeft op de premie. Het zou ook kunnen dat de samenstelling van de eerdere vergelijking verandert.
 • Wil je de premie per jaar weten? Ook dit kun je onder de vergelijking aangeven, waarna de jaarpremie direct zichtbaar zal zijn.
 • Je kunt in het overzicht per verzekeraar duidelijk zien of er wel of geen directe acceptatie is. Dit is overigens alleen van toepassing op de aanvullende verzekering(en). Voor de basis zorgverzekering wordt je altijd geaccepteerd, mits er geen sprake is van betalingsachterstanden bij een vorige zorgverzekeraar.
 • Helemaal onderaan heb je de mogelijkheid om je huidige zorgverzekering toe te voegen aan de vergelijking. Deze wordt dan toegevoegd aan het premieoverzicht, waardoor je deze goed kunt vergelijken met de getoonde zorgverzekeringen.
 • Heb je alles bekeken, maar ben je toch nog niet zover om de verzekering af te sluiten? In dat geval kun je onderaan het linkermenu van de pagina op ‘E-mail dit aanbod’ klikken. Je ontvangt je vergelijking dan per mail.

Goed om te weten:

 • De kans bestaat dat je in aanmerking komt voor een collectiviteit via jouw werkgever. Informeer bij je werkgever wat eventuele mogelijkheden zijn.
 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd. Hierin kun je kosteloos afzien van de zorgverzekering die je via ons hebt aangevraagd.

Stap 7: afsluiten van je zorgverzekering

In je vergelijking staat bij iedere verzekeraar onderaan een knop met de tekst ‘Verder’. Wanneer je hierop klikt, kun je verder met de aanvraag van de zorgverzekering van jouw keuze.

 • Nu kun je als laatste stap al de aanvullende persoonsgegevens invullen die nodig zijn om je aanvraag in gang te zetten.
 • Tijdens de aanvraag wordt ook gevraagd je BSN (BSN is uw voormalige sofinummer en staat vermeld op uw paspoort of identiteitskaart) in te vullen.
 • Voor de premiebetaling wordt gevraagd je IBAN rekeningnummer in te vullen.
 • Wanneer er een tand- en/of medische selectie van toepassing is, zullen hier enkele vragen over gesteld worden.

Heb je alle gegevens ingevuld en gecontroleerd en ben je zeker van je keuze? Je kunt de aanvraag dan direct afronden. Wij regelen meteen de opzegging bij je oude verzekeraar.

Mocht je de gewenste informatie niet vinden, dan kun je ons van maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur telefonisch bereiken op 088 – 22 66 912. Mailen kan ook: info@hoyhoy.nl. Wij streven ernaar om vragen binnen 1 werkdag te beantwoorden.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes