Veelgestelde vragen over zorgverzekering

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de zorgverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: FAQ zorgverzekering.Veelgestelde vragen over zorgverzekering

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen over de zorgverzekering. Maar neem natuurlijk gerust contact met ons op als jouw vraag er niet tussen staat. Je kunt ons bereiken per e-mail: info@hoyhoy.nl. Bellen kan trouwens ook, op werkdagen tot 18:00 uur: 088 – 22 66 912.

1. Hoe stap ik over van zorgverzekeraar?

In november en december stap je gemakkelijk over van zorgverzekering.

  • Vul de zorgvergelijker in.
  • Geef aan of je speciale zorgwensen hebt.
  • Je krijgt een duidelijk overzicht met verschillende zorgverzekeraars. Hier maak je je keuze.
  • Vul het formulier in en verstuur je aanvraag. Binnen een paar dagen krijg je bericht van je nieuwe zorgverzekeraar. Zij zeggen je huidige verzekering voor je op.

Een overstap maken na 1 januari kan alleen als je zelf je oude zorgverzekering voor 31 december opzegt. Je kunt dan t/m 31 januari een nieuwe zorgverzekering zoeken en afsluiten. In de tussentijd ben je gewoon verzekerd. Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in.

2. Hoe kan het dat ik dubbel zorgpremie betaal?

Na een overstap gebeurt het wel eens dat de zorgpremie door je oude én nieuwe zorgverzekeraar wordt afgeschreven. Dan had je zorgverzekeraar de opzegging nog niet verwerkt. Maak je geen zorgen. Je oude zorgverzekeraar stort binnen een paar weken de premie gewoon terug.

3. Mag een zorgverzekeraar mij weigeren?

Nee, niet voor de basisverzekering. Een zorgverzekeraar is volgens de Zorgverzekeringswet verplicht om iedereen te accepteren. Ze mogen geen onderscheid maken. Jong, oud, ziek of gezond. Wel mag de zorgverzekeraar je weigeren als het gaat om een aanvullende verzekering. Daarom krijg je vaak een extra vragenlijst, om meer over je situatie te weten te komen.

Sommige zorgverzekeringen zijn alleen beschikbaar via een collectief. Bijvoorbeeld een collectieve zorgverzekering via een werkgever. In deze situatie mag de verzekeraar eisen dat de verzekerde lid is van een vakbond of patiëntenvereniging.

4. Kan ik mijn nieuwe zorgverzekering annuleren?

Nadat je de bevestiging ontvangt heb je 14 dagen bedenktijd. Je kunt in die periode de zorgverzekering nog annuleren. Dit kun je doorgeven bij de verzekeraar.

5. Ik krijg/heb een kind, hoe werkt de zorgverzekering?

Na de geboorte meld je je kind binnen vier maanden aan bij de zorgverzekeraar. Tot hun 18e zijn ze gratis meeverzekerd op jouw polis. Tip: Gebruik de ouder met de meest uitgebreide polis.

Het is slim om voor de bevalling na te denken over je wensen. Waar wil je bevallen en welke hulp wil je? Kraamhulp en verloskundige hulp worden namelijk vanuit de basisverzekering vergoed. Maar verlengde kraamhulp en poliklinische bevallingen zonder medische indicatie niet. Daar heb je een aanvullende verzekering voor nodig. Voor kraamhulp betaal je trouwens wel altijd een eigen bijdrage van gemiddeld € 4,- per uur. Hier kun je je aanvullend voor verzekeren. Goed om einde van het jaar even bij stil te staan bij je zorgverzekering als je zwanger bent of wilt worden.

6. Is een zorgverzekering verplicht?

Ja. Maar er zijn uitzonderingen. Je kunt vrijstelling krijgen als je gemoedsbezwaard bent. Dan kun je de zorgverzekering weigeren vanuit je geloofsovertuiging. In dat geval moet je de vrijstelling bij de Sociale Verzekeringsbank aanvragen. Je betaalt dan wel meer belasting. Militairen in actieve dienst krijgen ook vrijstelling. Zij moeten zich aanmelden bij een de Stichting Zorgverzekering Krijgsmacht.

7. Vergoedt de zorgverzekeraar kosten op mijn vakantie?

Als je in het buitenland met spoed hulp nodig hebt dan dekt je basisverzekering dat. Je krijgt via je zorgverzekering in het buitenland alleen wel het in Nederland geldende tarief vergoed. Als je op vakantie gaat naar een land waar zorg duurder is, dan raden we een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering aan. Check van tevoren de voorwaarden en kijk wat je nodig hebt. En neem altijd je EHIC-pas mee.

8. Hoe werkt mijn zorgverzekering als ik in het buitenland woon en werk?

Bij een tijdelijk verblijf in het buitenland ligt het aan de situatie of je Nederlandse zorgverzekering in het buitenland geldig is. Het is afhankelijk van het land en van hoe lang je gaat.

9. Wat is EHIC en hoe werkt het?

Met de European Health Insurance Card (EHIC) heb je recht op noodzakelijke medische zorg wanneer je tijdelijk in het buitenland bent. De pas is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering kan een EHIC aanvragen. Je pas is persoonsgebonden en ieder gezinslid heeft er dus een nodig. Vaak zit de EHIC op de achterkant van je zorgpas. Maar niet altijd. Heb je dit niet, dan kun hem aanvragen bij je zorgverzekeraar of op ehic.nl.

10. Worden alle medicijnen vergoed door de basisverzekering?

Veel medicijnen die zijn voorgeschreven door een arts worden (gedeeltelijk) vergoed. Welke medicijnen vergoed worden, is vastgesteld in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). De apotheker brengt de kosten in rekening bij de verzekeraar. Deze vallen onder je eigen risico. Het eigen risico is alleen van toepassing bij zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Voor sommige medicijnen geldt een eigen bijdrage. Dit is bijvoorbeeld zo bij medicijnen voor ADHD. Een aanvullende verzekering kan dan voordelig zijn. De maximale eigen bijdrage is sinds 2019 vastgesteld op € 250,- per jaar.

11. Hoe werkt het eigen risico?

In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. Zorgkosten die je maakt vanuit je basisverzekering betaal je dus in eerste instantie zelf. Zodra je de grens van je eigen risico hebt bereikt betaalt de verzekeraar. Niet alles valt trouwens onder het eigen risico. In sommige gevallen/situaties geldt het eigen risico niet:

  • voor kinderen tot 18 jaar;
  • de huisarts;
  • kraam- en verloskundige zorg;
  • nacontrole levende orgaandonor;
  • bevolkingsonderzoeken;
  • zorg uit je aanvullende verzekering.

Je mag je eigen risico verhogen tot maximaal € 885,-. Een hoger eigen risico betekent een lagere premie. De korting verschilt per verzekeraar.

12. Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

De eerste € 385,- (bij een minimaal eigen risico) aan zorg die vergoed wordt door je basisverzekering betaal je zelf. Daarna betaalt de verzekeraar. Dat is je eigen risico. Sommige zorg wordt niet volledig vergoed, dan betaal je altijd een eigen bijdrage. Dit geldt bijvoorbeeld voor kraamzorg. Kraamzorg wordt gedeeltelijk uit de basisverzekering vergoed. Een deel betaal je zelf. Wel kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het eigen risico betaal je dus alleen over zorg uit de basisverzekering. Je eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je bij bepaalde zorg zelf betaalt. Voor de eigen bijdrage kun je een aanvullende verzekering afsluiten, voor het eigen risico niet.

13. Heb ik recht op zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming vanuit de Belastingdienst onder een bepaalde inkomensgrens. Hoe lager je inkomen, hoe meer zorgtoeslag. Op de site van de Belastingdienst vind je alle voorwaarden en regels.

14. Betaal ik een inkomensafhankelijke bijdrage?

Ja. Als je in loondienst bent wordt deze bijdrage door of voor je afgedragen aan de Belastingdienst (door de werkgever). Maar als zzp’er of freelancer betaal je de bijdrage Zorgverzekeringswet via een aanslag van de Belastingdienst.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes