Verschil natura en restitutie

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over het verschil tussen natura en restitutie? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: soort basisverzekeringen.Verschil natura en restitutie

Aan het eind van ieder jaar kun je weer wisselen van zorgverzekering. Een goed moment jouw huidige zorgverzekering nog eens na te lopen en te bepalen welke verzekering goed bij jou past.

Bij alle grote zorgverzekeraars kun je kiezen uit een restitutiepolis, naturapolis en een combinatiepolis.

Weet jij het verschil tussen een restitutieverzekering, naturaverzekering en een combinatieverzekering? We helpen je graag om een goede keuze te maken en leggen de verschillen uit.

verschil-natura-en-restitutie

Restitutiepolis

Voor een restitutiepolis betaal je vaak een hogere premie dan voor de naturaverzekering. Dit komt doordat je mag kiezen voor iedere zorgverlener die je wilt. Je hebt dus een volledig vrije keuze om zelf te bepalen naar welke zorgverlener je gaat.

Bij een restitutiepolis worden in veel gevallen afspraken gemaakt met zorgverleners, de zogeheten gecontracteerde zorgverleners. Dit zorgt ervoor dat je meestal direct alle zorgkosten vergoed krijgt (check de maximale vergoedingen in de polisvoorwaarden) zonder dat je de rekening moet voorschieten. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak de rekening voorschieten en daarna kun je hem declareren bij je zorgverzekeraar. De kosten worden dan vergoed tot het gangbare tarief. Dit is gebaseerd op basis van de gemiddelde kosten bij de andere zorgverleners (marktconform). Het marktconforme tarief kun je op de website van je zorgverzekeraar vinden.

Naturapolis

Een naturaverzekering heeft vaak een lagere premie dan een restitutiepolis. Voor deze zorgverzekering maken zorgverzekeraars afspraken met zorgverleners. Doordat zorgverzekeraars niet met iedere zorgverlener afspraken maken, is het aantal zorgverleners waaruit je kunt kiezen lager dan bij een restitutiepolis. Je hebt dus minder keuzevrijheid. Zorg bij een naturapolis wordt rechtstreeks door de zorgverzekeraar betaald. Je hoeft dus geen rekeningen voor te schieten.

Als je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, worden de kosten niet of slechts gedeeltelijk vergoed. Afhankelijk van je zorgverzekeraar, varieert het bedrag dat je zelf moet betalen tussen de 20% tot 50% van de totale rekening. Als het om een kleine behandeling gaat, dan is dit mogelijk geen probleem. Bedenk goed dat voor een grotere behandeling zorgkosten snel hoog kunnen oplopen.

De budgetpolis

Een budgetpolis (ook wel natura-selectiefzorgverzekering genoemd) is een goedkope naturapolis waarbij de keuze uit zorgverleners nog kleiner is dan bij een normale naturapolis. Dit betekent dat de keuze uit zorgverleners dus nog beperkter is. Wanneer je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener kiest, moet je ook meer betalen. De premie voor een budgetzorgverzekering is lager dan bij een naturapolis.

Term budgetpolis niet langer in gebruik

Tegenwoordig wordt de term budgetpolis niet langer gebruikt. Budgetpolissen vallen vanaf 2017 onder de naturapolissen. Wij zullen deze dan voortaan ook naturapolissen noemen.

Combinatiepolis

De combinatiepolis is een verzekering waarbij je bepaalde zorg in natura vergoed krijgt en een ander gedeelte op basis van restitutie. Hoe de verhouding natura-restitutie precies ligt, bepaalt de verzekeraar. Dit kan dus per combinatiepolis verschillen.

Goed om te weten

Voor zowel de restitutiepolis, naturapolis en combinatiepolis geldt dat je voor spoedeisende hulp altijd in ieder ziekenhuis in heel Nederland terecht kunt.

Vergelijk je zorgverzekering

Zoals je hebt kunnen lezen, verschillen restitutie, natura en combinatie van elkaar. Voordat je een nieuwe zorgverzekering afsluit, is het dus verstandig de verschillende zorgverzekeraars en zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kan je helpen bij het maken van een passende keuze voor jouw specifieke behoeften en wensen. Let hierbij goed op de dekking en voorwaarden, omdat deze bij iedere verzekeraar anders zijn. Zo worden bepaalde behandelingen door de ene verzekeraar wel vergoed maar door de andere juist niet. Het vergelijken van zorgverzekeraars en zorgverzekeringen maakt verschillen inzichtelijk waardoor je de juiste keuze kunt maken voor een zorgverzekering.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes