Wanbetalers zorgverzekering

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de zorgverzekering en wanbetaling? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: wanbetaler zorgpremie.Wanbetalers zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. De zorgpremie hiervoor is al snel € 100,- of meer per maand, afhankelijk van de gekozen verzekering. Kun je de premie voor de zorgverzekering niet meer betalen, dan gelden er consequenties. Zo word je als wanbetaler aangemeld bij het Zorginstituut Nederland (voorheen College voor Zorgverzekeringen (CvZ) als je een betalingsachterstand van meer dan 6 maanden hebt.
wanbetalers zorgverzekering

Ik heb mijn zorgpremie niet betaald, wat moet ik doen?

Het overkomt iedereen wel eens dat er niet genoeg geld op de bankrekening staat als er een rekening afgeschreven wordt. Geen nood, want dat kan gebeuren. Als je je zorgverzekering niet betaalt, dan zal je zorgverzekeraar je een betalingsherinnering sturen. Reageer je daar niet op, dan ontvang je een aanmaning van je zorgverzekeraar. Daarnaast vraagt de zorgverzekeraar jou om een betalingsregeling te treffen, zodat je de zorgpremie gespreid kunt betalen.

Zodra je betalingsachterstand meer dan zes maanden wordt, zal de zorgverzekeraar een melding maken bij het Zorginstituut Nederland en jou aanmelden als wanbetaler.

Ik ben aangemeld als wanbetaler, wat nu?

Ben je aangemeld als wanbetaler, dan zal het Zorginstituut Nederland voortaan de premie van je zorgverzekering innen. Dit innen zij direct op je loon, uitkering of pensioen. Indien je geen (vaste) inkomsten hebt, ontvang je iedere maand een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en dien je het bedrag zelf over te maken.

Als je zorgtoeslag ontvangt, dan wordt deze vanaf het moment dat je bent aangemeld als wanbetaler niet meer naar jou, maar naar het Zorginstituut Nederland overgemaakt. Je ontvangt dus zelf geen zorgtoeslag meer.

Zodra je als wanbetaler bent aangemeld, kun je je zorgverzekering niet meer opzeggen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is om te voorkomen dat mensen hun schuld ontlopen.

Als je wanbetaler bent, dan blijft je basiszorgverzekering wel bestaan. Heb je ook een aanvullende verzekering, dan kan de verzekeraar deze beëindigen.

Zorgpremie bij wanbetaling

De zorgpremie die je betaalt als wanbetaler aan het Zorginstituut Nederland is hoger dan de premie die je betaalt aan een zorgverzekeraar. Dit komt doordat er een boete bovenop de premie wordt berekend van 30%. Dit geldt ook voor mensen met een inkomen op bijstandsniveau.

Ik ben geen wanbetaler meer, wat nu?

Heb je alle premieachterstanden bij je verzekeraar ingelopen, dan dient de verzekeraar je af te melden als wanbetaler.

Voorkom wanbetaling van je zorgverzekering

Zorg ervoor dat je geen wanbetaler wordt en kies:

  • voor een voordelige zorgverzekering.
  • alleen de dekkingen die je nodig hebt.
  • alleen voor een vrijwillig eigen risico als je geen zorgkosten verwacht te maken.
  • ervoor om de verzekeraar direct te bellen als je een rekening niet kunt betalen, zodat hier een regeling voor getroffen kan worden.
  • voor zorgtoeslag. Op de website van de Belastingdienst kun je berekenen waar je recht op hebt.
  • er niet voor om niet te betalen als je een klacht over de zorgverzekering hebt. Los het anders op.

Vergelijk je zorgverzekering en kies de verzekering die het beste bij jou past! Ga niet onverzekerd door het leven.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes