Wanbetaling-zorgverzekering

Wanbetaling zorgverzekering

In Nederland bent u verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten . Dit kost al snel € 100 of meer per maand, afhankelijk van de gekozen verzekering. Kunt u de zorgverzekering niet meer betalen, dan gelden er consequenties. Zo wordt u als wanbetaler aangemeld bij het Zorginstituut Nederland (voorheen College voor Zorgverzekeringen (CvZ)) als u een betalingsachterstand van meer dan 6 maanden heeft.

Ik heb mijn zorgverzekering niet betaald, wat moet ik doen?

Het overkomt iedereen wel eens dat er niet genoeg geld op de bankrekening staat als er een rekening afgeschreven wordt. Geen nood, want dat kan gebeuren. Als u uw zorgverzekering niet betaalt, dan zal uw zorgverzekeraar u een betalingsherinnering sturen. Reageert u daar niet op, dan ontvangt u een aanmaning van uw zorgverzekeraar. Daarnaast vraagt de zorgverzekeraar u om een betalingsregeling te treffen, zodat u de premie gespreid kunt betalen.

Zodra uw betalingsachterstand meer dan 6 maanden wordt, zal de zorgverzekeraar een melding maken bij het Zorginstituut Nederland en u aanmelden als wanbetaler.

Ik ben aangemeld als wanbetaler, wat nu?

Bent u aangemeld als wanbetaler, dan zal het Zorginstituut Nederland voortaan de premie van uw zorgverzekering innen. Dit innen zij direct op uw loon, uitkering of pensioen. Indien u geen (vaste) inkomsten heeft, dan ontvangt u iedere maand een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en dient u het bedrag zelf over te maken.

Als u zorgtoeslag ontvangt, dan wordt deze vanaf het moment dat u bent aangemeld als wanbetaler niet meer naar u, maar naar het Zorginstituut Nederland overgemaakt worden. U ontvangt dus zelf geen zorgtoeslag meer.

Zodra u als wanbetaler bent aangemeld, kunt u uw zorgverzekering niet meer opzeggen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is om te voorkomen dat mensen hun schuld ontlopen.

Als u wanbetaler bent, dan blijft uw basiszorgverzekering wel bestaan. Heeft u ook een aanvullende verzekering , dan kan de verzekeraar deze beëindigen.

Zorgpremie bij wanbetaling

De zorgpremie die u betaalt als wanbetaler aan het Zorginstituut Nederland is hoger dan de premie die u betaalt aan een zorgverzekeraar. Dit komt doordat er een boete bovenop de premie wordt berekend van 30%. Dit geldt ook voor mensen met een inkomen op bijstandsniveau.

Ik ben geen wanbetaler meer, wat nu?

Heeft u alle premieachterstanden bij uw verzekeraar ingelopen, dan dient de verzekeraar u af te melden als wanbetaler.

Voorkom wanbetaling van uw zorgverzekering

Zorg ervoor dat u geen wanbetaler wordt en kies:

  • voor een voordelige zorgverzekering.
  • alleen de dekkingen die u nodig heeft.
  • alleen voor een vrijwillig eigen risico als u geen zorgkosten verwacht te maken.
  • ervoor om de verzekeraar direct te bellen als u een rekening niet kunt betalen, zodat hier een regeling voor getroffen kan worden.
  • voor zorgtoeslag. Op http://www.toeslagen.nl kunt u berekenen waar u recht op heeft.

Vergelijk uw verzekering op hoyhoy.nl en kies de verzekering die het beste bij u past!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes