Wereldreis

Op wereldreis: hoe zit het met mijn zorgverzekering?

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Maar geldt dat ook als je op wereldreis gaat?


Korter dan een jaar op wereldreis

Als je korter dan een jaar in het buitenland verblijft en je schrijft jezelf niet uit het GBA, blijft jeNederlandse zorgverzekering geldig. Aangezien de basisverzekering werelddekking biedt hoef je dan verder niets te doen. Je moet hier wel mee opletten, want dit is op basis van Nederlandse tarieven en voorwaarden. Het is dus mogelijk dat de kosten die je misschien maakt, niet helemaal vergoed worden. Wil je geen risico lopen en goed verzekerd op reis gaan, is het aan te raden om een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering te nemen.

Langer dan een jaar op reis

Wanneer je langer dan 1 jaar in het buitenland verblijft, moet je contact opnemen met de SVB. Zij bepalen dan of je verzekerd blijft voor de volksverzekeringen. Zo ja, dan bent je verplicht om in Nederland je zorgverzekering te houden of af te sluiten.

Werken in het buitenland

Het is ook mogelijk dat je gaat werken tijdens je wereldreis. Als je langer dan drie maanden gaat werken, moet je je zorgverzekering opzeggen en in het werkland een zorgverzekering afsluiten. Meer informatie: zorgverzekering en wonen/werken in het buitenland. Wij raden je aan om ook contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Die kan je ook verder informeren over hoe je eventueel uw zorgverzekering stop kan zetten.

Reisverzekering

Als je gerepatrieerd moet worden, is een reisverzekering noodzakelijk. De zorgverzekering zal repatriëring namelijk alleen vergoeden als dit medisch noodzakelijk is. Een reisverzekering daarentegen vergoedt bijvoorbeeld de kosten van een vliegticket, als je terug moet vanwege het overlijden van een familielid. De zorgverzekering dekt dit niet. Vergelijk dus goed welke kosten door je zorgverzekering worden gedekt en welke door de reisverzekering.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes