Zorgtoeslag aanvragen studenten

Zorgtoeslag aanvragen voor studenten

Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar de premie van je zorgverzekering kan flink oplopen. Daarom heeft de overheid de zorgtoeslag ingevoerd voor mensen met lagere inkomens. Zeker als student, want tijdens je studie is het vaak lastig om veel geld te verdienen. Daarom is de kans is groot dat je recht hebt op zorgtoeslag! Lees hieronder of je in aanmerking komt voor de zorgtoeslag en hoe je heel gemakkelijk zorgtoeslag kunt aanvragen. Met zorgtoeslag wordt je studenten zorgverzekering betaalbaarder.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid om de kosten van je ziektekostenverzekering te kunnen betalen. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar zorgpremie kan betalen, stelt de overheid deze toeslag beschikbaar. Of je recht hebt op zorgtoeslag, hangt onder andere af van je inkomen. Studenten hebben vaak een bijbaantje naast hun studie. Met deze bijbaan verdienen studenten vaak minder dan het gestelde maximum, waardoor ze recht hebben op zorgtoeslag. Dit bedrag kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:
  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je hebt een zorgverzekering bij een Nederlandse zorgverzekeraar;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning. Heb je een toeslagpartner? Dan moet diegene ook een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning hebben;
  • Je verdient als alleenstaande minder dan 27.012 euro per jaar of gezamenlijk minder dan 33.765 euro per jaar (2016);
  • Je hebt als alleenstaande niet meer dan 106.941 euro vermogen of gezamenlijk niet meer dan 131.378 euro (2016).

Zorgtoeslag aanvragen als student, hoe doe ik dat?

Je kunt online zorgtoeslag aanvragen via www.toeslagen.nl. Daarnaast is het ook mogelijk om je zorgtoeslag aan te vragen door te bellen naar de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800-0543 (gratis). Hoeveel zorgtoeslag je ontvangt als student, is afhankelijk van je inkomen. Hoe hoger je salaris is, hoe minder zorgtoeslag je zult ontvangen. Let op: als je meer gaat verdienen moet je dit tijdig doorgeven aan de Belastingdienst, zodat je later geen bedragen hoeft terug te betalen. Maximaal kun je 83 euro per maand aan zorgtoeslag ontvangen in 2016. Dit geldt voor mensen (zonder toeslagpartner) met een jaarsalaris tussen de 0 en 27.012 euro. Ben je benieuwd hoeveel zorgtoeslag jij kunt ontvangen? Maak dan een proefberekening. Zorgtoeslag voor 2016 kun je aanvragen tot 1 september 2017.

Hebben alle studenten recht op zorgtoeslag?

Nee, als student heb je niet automatisch recht op zorgtoeslag. Als je werkt naast je studie, dan hangt het van je salaris af óf en hoeveel zorgtoeslag je krijgt. Toch is de kans groot dat je er wel recht op hebt. Vraag het daarom zeker aan. Het kan je namelijk honderden euro’s per jaar schelen. Niet alleen met zorgtoeslag kun je flink besparen op je studenten zorgverzekering, ook door het kiezen van een hoog vrijwillig eigen risico kun je enorm besparen. Dit kan enkele tientjes per maand schelen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes