Zorgtoeslag: zo werkt het

Zorgtoeslag: zo werkt het

Heb jij (samen met je eventuele toeslagpartner) geen hoog inkomen? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Met deze financiële tegemoetkoming houdt de Belastingdienst je zorgverzekering betaalbaar. Per maand kun je in je eentje maximaal 83 euro zorgtoeslag ontvangen. Woon je samen of ben je getrouwd, dan kan dat oplopen tot 158 euro per maand.


De voorwaarden om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse ziektekostenverzekering
  • Je inkomen is niet hoger dan 27.012 euro (alleenstaand) of 33.765 euro (met toeslagpartner); hier lees je hoe je inkomen berekend wordt
  • Jij en je eventuele toeslagpartner hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
  • Je vermogen is niet hoger dan 106.941 euro (alleenstaand) of 131.378 euro (met toeslagpartner)

Kinderen boven de 18 jaar

Kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen verdienen, komen apart in aanmerking voor zorgtoeslag. Doe een proefberekening om te bepalen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt.

Studenten en zorgtoeslag

Ook de meeste studenten hebben recht op zorgtoeslag. Als student zit je waarschijnlijk onder de inkomensgrens. Zorgtoeslag aanvragen is één van de manieren om je studenten zorgverzekering betaalbaar te houden.

Handige zorgtoeslag tip

Tip: probeer of je de zorgpremie na de 20e van elke maand kunt laten afschrijven. Dat is namelijk de dag waarop de zorgtoeslag wordt overgemaakt. Als deze datum in het weekend of op een feestdag valt, verschuift de betalingsdatum naar de eerstvolgende werkdag.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes