Zorgtoeslag

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over zorgtoeslag? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: recht zorgtoeslag.Zorgtoeslag

Heb jij (samen met je eventuele toeslagpartner) geen hoog inkomen? Dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Met deze financiële tegemoetkoming houdt de Belastingdienst je zorgverzekering betaalbaar. Per maand kun je in 2021 je eentje maximaal € 107,- euro zorgtoeslag ontvangen. Woon je samen of ben je getrouwd, dan kan dat oplopen tot € 207,- per maand. Op deze pagina lees je alles over de zorgtoeslag en wanneer je recht hebt op zorgtoeslag.

zorgtoeslag

Zorgtoeslag 2021

Een zorgverzekering is niet goedkoop, maar wel verplicht. Daarom biedt de overheid zorgtoeslag aan voor diegene die het nodig hebben.  Niet iedereen komt in aanmerking. Als je niet in aanmerking komt, raden wij je aan om gebruik te maken van onze zorgvergelijker. Ook dan kun je besparen. Wil jij weten of je zorgtoeslag 2021 kunt ontvangen? Kijk dan of je aan de volgende voorwaarden voldoet. Je kunt zorgtoeslag altijd nog aanvragen tot 1 september in het nieuwe jaar. Zo kun je zorgtoeslag voor 2021 dus nog aanvragen tot 1 september 2022. En zorgtoeslag over 2020 nog tot 1 september 2021. De zorgtoeslag werd voor 2021 verhoogd met € 44,- per jaar voor alleenstaanden. En met € 99,- voor gezinnen.

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

Je hebt pas recht op zorgtoeslag als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt een Nederlandse ziektekostenverzekering.
  • Je inkomen is maximaal € 31.138,- (alleenstaand) of € 39.979,- (met toeslagpartner).
  • Jij en je eventuele toeslagpartner hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je vermogen is in 2021 maximaal € 118.479,- (alleenstaand) of € 149.819,- (met toeslagpartner).

Zorgtoeslag aanvragen

Kom jij in aanmerking voor zorgtoeslag? Dan kun je deze aanvragen op “Mijn toeslagen”. Je moet hier inloggen met je DigiD. Je moet zelf aangeven op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt en wilt ontvangen. Verandert jouw inkomen gaandeweg? Geef dit dan ook aan op “Mijn toeslagen”. Zo weet je zeker dat je geen toeslag ontvangt waar je geen recht op hebt en niks hoeft terug te betalen aan de Belastingdienst.

Zorgtoeslag berekenen

Voordat je zorgtoeslag kunt aanvragen, moet je eerst je zorgtoeslag berekenen. Hoe dit precies werkt, lees en bereken je op de site van de Belastingdienst. Om je zorgtoeslag te berekenen moet je eigen inkomen opgeven én dat van je partner.

Zorgtoeslag wijzigen

Het kan voorkomen dat je inkomen verandert in de periode dat je zorgtoeslag ontvangt. In enkele gevallen heb je dan geen recht meer op zorgtoeslag, maar soms komt het ook voor dat je recht hebt op minder zorgtoeslag. Je moet er zelf voor zorgen dat je je zorgtoeslag zelf wijzigt. Dat doe je door de wijziging van je inkomen door te geven in “Mijn toeslagen”, waar je kunt inloggen met je DigiD. Zodra je je inkomen wijzigt, wijzigt ook je zorgtoeslag. Vergeet dit niet te doen, anders zul je alles terug moeten betalen.

Zorgtoeslag stopzetten

Let op: verandert jouw inkomen of vermogen in de periode dat je nog zorgtoeslag ontvangt? Zorg er dan voor dat je dit aangeeft aan de Belastingdienst via “Mijn toeslagen”. Als je meer verdient dan de inkomensgrens, dan heb jij geen recht meer op de zorgtoeslag. Je moet zelf aangeven dat je geen recht meer hebt op zorgtoeslag. Vergeet jij je zorgtoeslag stop te zetten en ontvang jij nu zorgtoeslag waar je eigenlijk geen recht op hebt? Dan zul je dit moeten terugbetalen.

Zorgtoeslag: kinderen boven de 18 jaar

Kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen verdienen, komen apart in aanmerking voor zorgtoeslag. Doe een proefberekening om te bepalen op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt.

Studenten en zorgtoeslag

Ook de meeste studenten hebben recht op zorgtoeslag. Als student zit je waarschijnlijk onder de inkomensgrens. Zorgtoeslag aanvragen is één van de manieren om je studenten zorgverzekering betaalbaar te houden.

Uitbetaling zorgtoeslag

Tip: probeer of je de zorgpremie na de 20e van elke maand kunt laten afschrijven. Dat is namelijk de dag waarop de zorgtoeslag wordt overgemaakt. Als deze datum in het weekend of op een feestdag valt, verschuift de betalingsdatum naar de eerstvolgende werkdag. De uitbelating van je zorgtoeslag is meestal de 20e van de maand.

 

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes