Zorgverzekering 18 jaar

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de zorgverzekering voor 18-jarigen? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: Zorgverzekering 18 jaar.Zorgverzekering 18 jaar

Wanneer je 18 jaar wordt, ben je niet meer automatisch gratis meeverzekerd met je ouders. Je bent wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet je uiterlijk een maand na je 18e verjaardag hebben geregeld. Doe je dit niet, dan krijg je een geldboete. Wacht daarom niet en bekijk direct welke zorgverzekering voor jou de beste keuze is.

Veel jongeren kiezen ervoor om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven, waar ze via hun ouders waren verzekerd. Dit is door de verschillende levensfases waar ouders en kinderen in verkeren, niet altijd een goede en voordelige keuze. Je wilt een zorgverzekering die op jouw wensen aansluit. Er zijn niet voor niets verschillende aanbieders die een speciale jongeren zorgverzekering of studenten zorgverzekering hebben.

zorgverzekering 18 jaar

18-jarigen kiezen vaak voor alleen een basisverzekering

Je moet als 18-jarige minimaal een basisverzekering afsluiten. Ondanks dat bij elke zorgverzekeraar de inhoud van de basisverzekering hetzelfde is, zijn er behoorlijke prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders. Het is belangrijk om je goed te oriënteren omdat naast de zorgpremie ook de werkwijze per verzekeraar kan verschillen. Sommige zorgverzekeraars bieden een beperkte keuzevrijheid van zorgaanbieders aan, waardoor hun premie lager ligt. Daarnaast zijn er verschillende polissen, die ook effect hebben op de hoogte van de basisprijs. Er zijn 3 soorten polissen:

 • Naturapolis: kosten gaan direct naar verzekeraar
 • Restitutiepolis: kosten gaan direct naar de verzekeraar of kun je achteraf declareren afhankelijk van de afspraken met de aanbieder
 • Combinatiepolis: combinatie van naturapolis en restitutiepolis

In je basisverzekering worden onder andere kosten omtrent anticonceptie, brillen/lezen, tandarts, fysiotherapie niet meer vergoedt. Je kunt voor hiervoor een aanvullende verzekering nemen. In tegenstelling tot de basisverzekering, verschilt de inhoud van aanvullende verzekeringen per verzekeraar. Het is goed om te controleren welke zorg je nodig verwacht te hebben, welke zorgverleners de zorgverzekeraar heeft gecontracteerd en welke polis bij jouw portemonnee past.

Vrijwillig eigen risico maximaal € 875

Voordat je zorgkosten worden vergoed, ben je eerst verplicht een eigen risico te betalen. Als je per maand minder premie wilt betalen, dan kun je ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. In 2020 en 2021 is het eigen risico € 385,-, dit bedrag kun je  verhogen met maximaal € 500,- tot € 885,- eigen risico. Als je een hoger eigen risico kiest, krijg je korting op de zorgpremie. Deze korting kan oplopen tot wel € 280,- per jaar. Bedenk wel dat je de eerste € 885,- uit eigen zak betaalt als je zorgkosten hebt, bijvoorbeeld als je door een ski-ongeluk of ander ongeval geopereerd moet worden.

Goed om te weten dat niet alle medische zorg meetelt voor het verplichte eigen risico. Je krijgt voor de volgende zorg geen rekening van je zorgverzekeraar toegestuurd:

 • zorg door de huisarts;
 • alle zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed;
 • de griepprik voor risicogroepen;
 • verloskundige zorg, kraamzorg en gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld borstkankeronderzoek).

18 jaar zorgverzekering, welke is de beste?

Regelmatige krijgen wij de vraag welke ziektekostenverzekering de beste is voor 18-jarigen. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat dit heel erg af hangt van jouw wensen. Je kunt zelf kiezen bij welke verzekeraar je een zorgverzekering afsluit. Je bent verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Deze verzekering is voor iedereen gelijk en biedt bij iedere verzekeraar dezelfde zorg. Wel vragen verzekeraars verschillende premies voor de basisverzekering. Het is dus verstandig om de premies te vergelijken.

Naast de verplichte basisverzekering kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tandartsdekking, een dekking voor fysiotherapie of een vergoeding voor je bril of lenzen. De aanvullende dekkingen van verzekeraars zijn overal verschillend en voor iedere dekking betaal je een andere premie. Ook voor de aanvullende zorgverzekering is het daarom aan te raden om een vergelijking te doen voordat je iets afsluit. Dit scheelt je al snel veel geld!

Alleen een basisverzekering of klein aanvullend pakket

Hoe hoger de dekking van je zorgverzekering, hoe hoger de premie. Je kan ook alleen voor een basisverzekering kiezen, maar doe dit alleen wanneer je geen hoge medische kosten verwacht zoals de tandarts of fysiotherapeut. Voordat je een zorgverzekering kiest is het handig om eerst je zorgwensen op een rij te zetten. Wij hebben hiervoor een aantal vragen opgesteld die je hierbij kunnen helpen:

 • Sport je? Is de kans groot dat je een blessure oploopt? Heb je vaak last van je rug? -> Ja, kies voor een verzekering met 9, 18 of meer consulten voor fysiotherapie. -> Nee, overweeg of je fysiotherapie nodig hebt.
 • Verwacht je dat je (behalve voor controle) naar de tandarts moet, voor bijvoorbeeld een gaatje, kies trekken of wortelkanaalbehandeling? -> Ja, kies voor een zorgverzekering met een tandverzekering. Maak een inschatting van de kosten en kies het gewenste bedrag. Bijvoorbeeld, 100% dekking voor minimaal € 250,-. -> Nee, dan heb je misschien geen tandartsverzekering nodig. Je kan eventueel een vergelijking met en zonder maken, voor het verschil in premie.
 • Maak je gebruik van alternatieve geneeswijzen? Of denk je daar gebruik van te gaan maken? -> Ja, kies het gewenste bedrag voor de vergoeding. ->Nee, kies eventueel geen dekking.
 • Heb je een bril of lenzen? ->Ja, sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden brillen of lenzen voor een gedeelte. Bekijk of de vergoeding hoog genoeg is voor jouw bril en overweeg of je niet beter je bril zelf kan betalen. Soms is de premie hoger dan de vergoeding voor de bril. -> Nee, kies eventueel geen dekking.
 • Ga je naar het buitenland? De basisverzekering vergoedt medische hulp in het buitenland tot het maximum Nederlandse tarief. Wanneer je naar een land op vakantie gaat, dat duurdere zorg heeft (zoals de VS of Canada) is het verstandig om bij te verzekeren. Dit kan door middel van een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering. ->Ja, kies voor Europa of Werelddekking. -> Nee, kies de standaard dekking.
 • Zwangerschap en anticonceptie? De basisverzekering vergoedt kraamzorg en bevalling. Je moet alleen een eigen bijdrage betalen. Je kan je voor deze kosten eventueel aanvullend verzekeren. Onder deze rubriek valt ook vaak anticonceptie. Tot 21 jaar krijg je de pil of een spiraaltje vergoed, met uitzondering van de wettelijke eigen bijdrage . Vind je het nodig om je voor gezinsplanning te verzekeren? -> Ja, kies de gewenste dekking. -> Nee, kies geen vergoeding.
 • Heb je een beugel, of verwacht je komend jaar een beugel te nemen? -> Ja, kies de gewenste dekking. -> Nee, kies voor geen vergoeding.

Geef op deze vragen antwoord en kies de ziektekostenverzekering die bij jouw wensen past.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes