Zorgverzekering-18-jaar

Zorgverzekering 18 jaar: wat is belangrijk?

Wanneer je 18 jaar wordt, ben je niet meer automatisch gratis meeverzekerd met je ouders. Je bent wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet je uiterlijk een maand na je 18 e verjaardag hebben geregeld. Doe je dit niet, dan krijg je een geldboete. Wacht daarom niet en bekijk direct welke zorgverzekering voor jou de beste keuze is.


Veel jongeren kiezen ervoor om bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven, waar ze via hun ouders waren verzekerd. Dit is door de verschillende levensfases waar ouders en kinderen in verkeren, niet altijd een goede en voordelige keuze. Je wilt een zorgverzekering die op jouw wensen aansluit. Er zijn niet voor niets verschillende aanbieders die zorgverzekeringen speciaal gericht op jongeren en studenten hebben.

18-jarigen kiezen vaak voor alleen een basisverzekering

Je moet als 18-jarige minimaal een basisverzekering afsluiten. Ondanks dat bij iedere zorgverzekeraar de inhoud van de basis verzekering hetzelfde is, zijn er behoorlijke prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders. Het is belangrijk om je goed te oriënteren omdat naast de prijs ook de werkwijze per verzekeraar kan verschillen. Sommige zorgverzekeraars bieden een beperkte keuzevrijheid van zorgaanbieders aan, waardoor hun premie lager ligt. Daarnaast zijn er verschillende polissen, die ook effect hebben op de hoogte van de basisprijs. Er zijn 3 soorten polissen:

  • Naturapolis: kosten gaan direct naar verzekeraar
  • Restitutiepolis: zelf voorschieten en dan declareren
  • Combinatiepolis: combinatie van naturapolis en restitutiepolis

In je basisverzekering worden o.a. kosten omtrent anticonceptie, brillen/lezen, tandarts, fysiotherapie niet meer vergoedt. Je kunt voor hiervoor een aanvullende verzekering nemen. In tegenstelling tot de basisverzekering, verschillen de aanvullende verzekeringen per verzekeraar. Het is goed om te controleren welke zorg je nodig verwacht te hebben, welke zorgverleners de zorgverzekeraar heeft gecontracteerd en welke polis bij jouw portemonnee past.

Vrijwillig eigen risico maximaal € 875

Voordat je zorgkosten worden vergoed, ben je eerst verplicht een eigen risico te betalen. Als je per maand minder premie wilt betalen, dan kun je ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen. In 2016 is het eigen risico 385 euro, die je kunt verhogen met maximaal 500 euro  tot 885 euro eigen risico. Bedenk wel dat je de eerste 885 euro uit eigen zak betaalt als je zorgkosten hebt, bijvoorbeeld als je door een ski-ongeluk of ander ongeval geopereerd moet worden.

Goed om te weten dat niet alle medische zorg meetelt voor het verplichte eigen risico. Je krijgt voor de volgende zorg geen rekening van je zorgverzekeraar toegestuurd:

  • zorg door de huisarts
  • alle zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed
  • de griepprik voor risicogroepen
  • verloskundige zorg, kraamzorg en gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld borstkankeronderzoek)

Bereken op hoyhoy.nl in 5 minuten een passende premie op basis van jouw eigen behoeftes en wensen.

Zorgverzekering 18 jaar, welke is de beste?

Regelmatige krijgen wij de vraag welke ziektekostenverzekering de beste is voor 18-jarige. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat dit heel erg af hangt van jouw wensen. Je kunt zelf kiezen bij welke verzekeraar je een zorgverzekering afsluit. Je bent verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering is voor iedereen gelijk en biedt bij iedere verzekeraar dezelfde zorg. Wel vragen verzekeraars verschillende premies voor de basis zorgverzekering. Het is dus verstandig om de premies te vergelijken.

Naast de verplichte basisverzekering kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Deze aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tandartsdekking, een dekking voor fysiotherapie of een vergoeding voor je bril of lenzen. De aanvullende dekkingen van verzekeraars zijn overal verschillend en voor iedere dekking betaal je een andere premie. Ook voor de aanvullende zorgverzekering is het daarom aan te raden om een vergelijking te doen voordat je iets afsluit. Dit scheelt je al snel veel geld!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes