Zorgverzekering-tips

Zorgverzekering: tips

Er komt heel wat informatie op je af als het om je zorgverzekering gaat. Daarom hebben we een heleboel tips en begrippen voor je verzameld op deze pagina. Met deze uitgebreide uitleg kom je vast en zeker verder.

Aanbod zorgverzekeraar

Uiterlijk 19 november ontvang je van jouw zorgverzekeraar de nieuwe polis met polisvoorwaarden voor het nieuwe kalenderjaar. Wanneer je niet overstapt, ben je vanaf 1 januari tegen deze voorwaarden verzekerd. Door even je zorgverzekering te vergelijken kun je makkelijk zien of het voor jou van belang is over te stappen naar een goedkopere zorgverzekering of een zorgverzekering met betere voorwaarden.

Zorgverzekering opzeggen

Het opzeggen van de oude ziektekostenverzekering kan tot 1 januari. Op deze datum moet de opzegging bij de zorgverzekeraar binnen zijn. Je kunt je tot 1 februari aanmelden bij een nieuwe verzekeraar. De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari. Let op, ook wanneer je de nieuwe verzekering pas eind januari afsluit, moet de oude verzekering al voor 1 januari zijn opgezegd!

Wisselen van zorgverzekeraar

Alleen wanneer je je voor 1 januari verzekert bij een nieuwe verzekeraar, kun je deze opdracht geven de oude verzekering te beëindigen. Je moet dit zelf doorgeven aan de nieuwe verzekeraar. Wij raden je aan om ook de aanvullende pakketten die opgezegd moeten worden specifiek te noemen in dit verzoek. Let op: als je pas in januari de nieuwe verzekering wilt afsluiten, dan moet de huidige verzekering ook al voor 1 januari zijn opgezegd! Dit kan niet met terugwerkende kracht en wordt ook niet door de nieuwe maatschappij verzorgd. Hier ben je dus zelf verantwoordelijk voor. Denk eraan om ook de aanvullingen specifiek te vermelden in de opzegging. Wij raden je aan een opzegging altijd aangetekend te verzenden.

Wisselen van zorgverzekeraar na 1 februari

Tussen 1 februari en 1 januari van het volgende kalenderjaar kun je in een aantal gevallen een nieuwe zorgverzekering aanvragen of tussentijds wisselen van verzekeraar:
 • Als je 18 jaar bent geworden;
 • Als je uit het buitenland komt en je verplicht moet verzekeren voor de basisverzekering;
 • Als je uit militair dienstverband komt;
 • In verband met echtscheiding;
 • Als je momenteel niet bent verzekerd;
 • Bij beëindiging van een collectief;
 • Bij tussentijdse aanpassingen in de polisvoorwaarden door de zorgverzekeraar.
Informeer altijd eerst bij je huidige verzekeraar naar de mogelijkheden om je huidige verzekering te beëindigen voordat je besluit over te stappen.

Aanvullende zorgverzekering

Met een aanvullende zorgverzekering kies je voor een dekking die uitgebreider is dan alleen de basisverzekering. In ons premieoverzicht zijn de producten waarvoor medische selectie geldt op de aanvullende verzekeringen rood gekleurd.

Eigen risico zorgverzekeringen

Als je weinig medische kosten verwacht te maken, kun je besparen door een vrijwillig eigen risico te kiezen. De korting kan oplopen tot € 300,- bij een vrijwillige verhoging van € 500,-. Het eigen risico geldt per persoon en niet voor:
 • Bezoek aan huisarts
 • Verloskundige zorg
 • Kraamzorg
 • Jeugdpakket tandheelkundige zorg voor jongeren tot 18 jaar

Vakantie

Informeer voor je op reis gaat hoe je in het buitenland tegen ziektekosten verzekerd bent. En hoeveel er uitbetaald wordt als je medische kosten maakt. Niet alle polissen vergoeden de werkelijke kosten. Je kunt je daarvoor eventueel bijverzekeren door de rubriek medische kosten op een reisverzekering mee te verzekeren. De medische kosten in sommige landen (zoals de Verenigde Staten) zijn veel hoger dan in Nederland. Als je naar een dergelijke bestemming reist, is het belangrijk dat de medische kosten op de reisverzekering meeverzekerd worden. En dat deze verzekering de werkelijke kosten dekt.

Wachtlijst

Als je op een wachtlijst bij een ziekenhuis of specialist geplaatst wordt, vraag je verzekeraar dan te bemiddelen. Dat is geen vreemde vraag. Zij helpen je graag om eerder geholpen te worden.

Collectieve zorgverzekering

Kun je je via jouw werkgever collectief verzekeren, dan is dat zeker de moeite waard om te overwegen. Vaak gelden er op deze manier namelijk lagere tarieven. Bovendien betaalt de werkgever soms ook een deel van de premie. Een collectieve verzekering hoeft echter niet altijd de voordeligste of kwalitatief aantrekkelijkste verzekering te zijn. We raden je daarom aan om toch altijd een vergelijking te maken. Via hoyhoy.nl krijg je tot 10% korting op de basisverzekering en 12% op de aanvullende verzekeringen.

Vrije keuze zorgverlener

Wil je zelf je zorgverlener kiezen en ervan verzekerd zijn dat je alle kosten vergoed krijgt? Kies dan voor een restitutiepolis zonder gecontracteerde zorg. Let op: er zijn zowel restitutiepolissen mét als zonder gecontracteerde zorg. Bij een naturapolis is er altijd sprake van gecontracteerde zorg.

Elk gezinslid zijn eigen polis

Elke verzekerde kan zijn eigen verzekering en eigen risico kiezen. Je hoeft dus niet allemaal bij dezelfde verzekeraar of op dezelfde polis verzekerd te zijn. Voor elk gezinslid kun je de optimale verzekering en eigen risico uitkiezen. Dat kan handig zijn als één gezinslid meer gebruik denkt te maken van zorg dan een ander gezinslid.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes