Zorgverzekering weigeren

Let op!

Het is niet meer mogelijk om zorgverzekeringen te vergelijken op Hoyhoy.nl. Wij raden je zorgverzekering vergelijken via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over wanneer de zorgverzekeraar je mag weigeren voor de zorgverzekering? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: acceptatievoorwaarden.Zorgverzekering weigeren

Een zorgverzekeraar is wettelijk verplicht om iedereen te accepteren voor het basispakket van de zorgverzekering. Een ziektekostenverzekeraar mag dus nooit iemands zorgverzekering weigeren voor de basisverzekering op basis van geslacht, leeftijd of gezondheid. Deze acceptatieplicht geldt niet voor de aanvullende verzekering. Een verzekeraar kan in sommige gevallen een medische controle of gezondheidsverklaring eisen.
zorgverzekering weigeren

Medische acceptatie aanvullende zorgverzekering

Wil je van zorgverzekering overstappen, maar ben je bang dat je niet geaccepteerd wordt door een nieuwe verzekeraar voor de aanvullende verzekering? Uit onderzoek van ons blijkt dat voor slechts een kwart van de aanvullende pakketten acceptatie-eisen geldt. Het gaat dan vooral om de meest uitgebreide pakketten met zeer hoge vergoedingen (denk aan pakketten met dertig behandelingen per jaar voor fysiotherapie en volledige vergoeding voor behandelingen bij een orthodontist). Ongeveer een derde van de zorgverzekeraars kent zelfs helemaal geen medische eisen of wachttijden.

Tip: wees op tijd!

Wil je overstappen, maar weet je niet zeker of je geaccepteerd zal worden vanwege je medische verleden? Vraag dan op tijd een nieuwe zorgverzekering aan. Half november zijn de zorgpremies en polisvoorwaarden van alle zorgverzekeraars voor het nieuwe jaar bekend. Als je begin december een nieuwe zorgverzekering aanvraagt, hoor je in ieder geval vóór 31 december of je bent geaccepteerd. Je weet dan of je de oude zorgverzekering met een gerust hart kunt opzeggen.

Uitzondering: weigering basisverzekering

Er is één uitzondering waarbij een zorgverzekeraar je wel mag weigeren voor de basisverzekering. Dat is wanneer je verzekeraar de zorgverzekering wegens fraude of het niet betalen van de premie heeft beëindigd. De verzekeraar mag je dan vijf jaar lang voor een zorgverzekering weigeren. Je zult dan dus ergens anders een zorgverzekering moeten afsluiten.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes