1 maart is Nationale Polis Opruim dag

/ gepost op

De eerste zonnestralen beginnen al in huis te komen, tijd voor de voorjaarsschoonmaak! Gordijnen wassen, ramen lappen, kasten opruimen en nakijken. Het hoort allemaal bij de voorjaarsschoonmaak.

Na het zware schoonmaakwerk is het tijd om rustig aan tafel de administratie te ordenen. Daar horen ook uw verzekeringen onder. Wanneer heeft u deze voor het laatst kritisch bekeken? Passen uw verzekeringen nog wel bij uw situatie?

Kritisch kijken naar uw verzekeringen en de dekking voorkomt onnodig hoge premies. Verzekeren kent één gouden regel: Verzeker alleen de risico’s die u niet zelf kunt betalen.

Erik Hordijk van Hoyhoy.nl legde vanochtend bij BNR uit hoe u uw administratie kan opschonen.

Haal elk jaar de bezem door uw verzekeringen. Met onderstaande tips kunt u simpel en eenvoudig uw administratie opschonen.

Tip 1: Dekking autoverzekering

Pas de dekking van uw autoverzekering aan op de leeftijd van uw auto. Een oudere auto van 6 of 8 jaar hoeft niet meer volledig casco verzekerd te zijn. Elke autobezitter moet zijn of haar auto WA verzekeren. Veel mensen verzekeren hun nieuwe auto volledig casco, na vier jaar is het aan te raden om de dekking aan te passen naar een beperkt casco verzekering. Daarmee kunt u voor een middenklasse al gauw 350 euro per jaar besparen.

Tip 2: Pechhulp

Niet alleen de ANWB of Routemobiel bieden hulp voor pech onderweg aan. Autoverzekeraars bieden ook vaak pechhulp aan in hun pakket. Dan kunt u de ANWB of Routemobiel opzeggen. Daarnaast bieden veel dealers (bij een nieuwe auto) gratis pechhulp aan. Dan kunt u zowel de ANWB als de module pechhulp van uw autoverzekering opzeggen.

Tip 3: Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw zoon kan in een onbewaakt ogenblik een bal door de ruit van de buren trappen. Dan is een aansprakelijkheidsverzekering handig. Heeft u geen kinderen? Let er dan op dat u ook niet verzekerd bent voor kinderen. U zou in dat geval onnodig voor kinderen premie betalen.

Tip 4: Overbodige verzekeringen

Uw mobiel verzekeren of uw bruiloft? Of heeft u de garantie verlengd van uw wasmachine? In veel gevallen zijn dit overbodige verzekeringen. U betaalt namelijk in verhouding veel voor dit soort verzekeringen. U kunt beter een spaarpotje aanleggen voor onvoorziene situaties.

Tip 5: Samenwonen? Neem gezamenlijke verzekeringen

Gaat u samenwonen of woont u samen? En heeft u allebei een inboedel-, reis-, rechtsbijstand- of aansprakelijkheidsverzekering? Beëindig dan direct één van de twee verzekeringen. U betaalt minder voor een verzekering voor twee personen dan twee losse verzekeringen.

Tip 6: Medische kosten op vakantie

Veel reisverzekeringen bieden ook een dekking tegen medische kosten in het buitenland. U bent echter ook verzekerd voor medische kosten in het buitenland met uw zorgverzekering. Een reisverzekering voor medische kosten is daarom niet altijd nodig. Alleen als u naar landen gaat waar de medisch zorg duurder is dan in Nederland (zoals de VS of Zwitserland), is het verstandig om een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Tip 7: Eigen risico zorgverzekering

Bent u zo gezond als een vis? En verwacht u weinig tot geen gebruik te maken van medische zorg? Verhoog dan het eigen risico van uw zorgverzekering. Dit kan tot maximaal 500 euro (bovenop het standaard eigen risico van 220 euro in 2012). Met een verhoogd eigen risico krijgt u bij veel zorgverzekeraars korting op uw premie. De korting kan oplopen tot ruim 300 euro per jaar.

Tip 8: Rechtsbijstand auto

U kunt zowel bij uw autoverzekering als bij uw rechtsbijstandverzekering een rechtsbijstand dekking voor uw auto afsluiten. Bij uw autoverzekering kunt u voor iedere auto een rechtsbijstand dekking afsluiten. Terwijl u bij uw rechtsbijstandverzekering in één keer zowel uw auto als de auto van uw partner kan verzekeren. Een rechtsbijstandverzekering met verkeer kan dan een voordeligere optie zijn. Bovendien heeft u dan ook recht op verhaalsrechtsbijstand op het moment dat u iets gebeurt op de fiets of als voetganger.

Tip 9: Uitvaartverzekering of zelf sparen?

Een uitvaart kost gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro. Daar kunt u een uitvaartverzekering voor afsluiten. U kunt ook de kosten van een uitvaart zelf bij elkaar sparen. Dit is over het algemeen goedkoper en uw nabestaanden weten precies wat ze te besteden hebben.

Tip 10: Glasdekking bij inboedel én opstal

Bent u onlangs verhuist van een huurhuis naar een koophuis? Dan had u waarschijnlijk voor uw huurhuis een inboedelverzekering met glasdekking. Deze verzekering heeft u dan meegenomen naar uw nieuwe huis. Maar voor dit huis heeft u nu ook een opstalverzekering afgesloten. Meestal bevat een opstalverzekering ook een glasdekking, waardoor u bij beide verzekeringen voor glas bent verzekerd. Wij raden u aan om de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten om dubbele dekking te voorkomen.

Vergelijk uw verzekering

Word Facebook-fan en maak kans op een schoonmaakbon

Wordt Facebookfan van de Nationale Polis Opruim Dag. Dan maakt u kans op een schoonmaakbon. Laat uw keuken, badkamer, wc of trappenhuis een keer schoonmaken door professionals. Of retweet onze tips en gebruik #NPOD. Doet u beide, dan maakt u uiteraard dubbel kans!

 

1 maart is Nationale Polis Opruim dag 5.00/5 (100.00%) 1 stem(men)

Deel dit bericht

6 reacties op “1 maart is Nationale Polis Opruim dag

karel lanser

Uw redenatie dat een eigen risico bijdraagt tot lagere premie kosten en dus geld oplevert is onjuist, er word niet meer premie in mindering gebracht dan het bedrag van je eigen bijdrage boven de 220 wettelijke dus win je niets.

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

Geachte heer Lanser,
Wanneer u weinig zorg verwacht te gebruiken, kunt u overwegen om het eigen risico te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld met 500 euro, waardoor u een eigen risico van 720 euro heeft. Bij Agis levert dit een premiekorting van 255 euro op. U krijgt inderdaad niet het gehele vrijwillige eigen risico als korting. Maar wat is het risico dat u de gehele 500 euro aan zorg gebruikt.
Bijvoorbeeld:
Iemand heeft de zorgverzekering van Agis en betaalt 87 euro per maand (per jaar 1044 euro). En heeft een verhoogd eigen risico van 500 euro.

Eventueel eigen risico Jaarpremie incl. evt. eigen risico zonder premiekorting
(vrijwillig eigen risico)
Jaarpremie incl. evt. eigen risico met premiekorting (vrijwillig eigen risico)
0 euro 1299,00 1044
100 euro 1399,00 1144
220 euro (standaard eigen risico) 1519,00 1264
320 euro (100 euro vrijwillig eigen risico) 1519,00 1364
420 euro (200 euro vrijwillig eigen risico) 1519,00 1464
520 euro (300 euro vrijwillig eigen risico) 1519,00 1564
620 euro (400 euro vrijwillig eigen risico) 1519,00 1664
720 euro (500 euro vrijwillig eigen risico) 1519,00 1764

Met vriendelijke groet,
Redactie Hoyhoy.nl

Reageer

Beste Verzekeringssite,

Uw rekensommetjes kloppen niet. U telt het vrijwillige risico op bij de premie die wordt betaald zonder het eigen risico. Bij de premie zonder vrijwillig eigen risico mag alleen het wettelijke eigen risico worden opgeteld. Dan komt u aan een heel ander bedrag. Namelijk € 1739,00. U googelt met cijfers.

Met vriendelijke groet,
Kees

Reageer

Ik heb het nog eens nagerekend. Een verzekerde bij Agis zonder vrijwillig eigen risico betaalt in het uiterste geval €1519,00. Een verzekerde bij Agis met het hoogste vrijwillige risico betaalt in het uiterste geval totaal €1764,00. Met het hoogste vrijwillige risico ben je bij ziekte dus meer dan €245,00 duurder uit. Maar daarom wordt het ook “eigen risico” genoemd. Je gokt erop dat je niet ziek wordt en in dat geval bespaar je wat geld…

Reageer
Paul van Veen

Beste Verzekeringssite,

U geeft bij punt 8 aan dat je een rechtsbijstandsdekking “moet” afsluiten bij je autoverzekering. Mijns inziens is er geen enkele wettelijke verplichting dit te doen. Uw term “moet” suggereert van wel.

Met vriendelijke groet,
Paul

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

Geachte heer Zwaan,

Onze excuses. Wij hadden inderdaad een rekenfout gemaakt. Deze is inmiddels aangepast.

Met vriendelijke groet,

Redactie Hoyhoy.nl

Reageer

Reageer