8 vragen en antwoorden over windmolens
8 vragen en antwoorden over windmolens
Windmolens, je kunt ze tegenwoordig niet meer wegdenken. En de komende jaren komen er alleen maar meer bij. 14% van de opgewekte energie in Nederland moet in 2020 uit duurzame bronnen komen. Om dat doel te bereiken zijn windmolens onmisbaar. Hoogste tijd dus om wat veelgestelde vragen over windmolens te beantwoorden.

1. Hoe werkt een windmolen

Een windmolen heeft drie wieken die draaien als de wind waait. Aan de wieken zit een as die zit aangesloten op een generator. Deze generator is te vergelijken met een enorme fietsdynamo. Het principe is simpel; hoe harder het waait, hoe meer energie er wordt opgewekt.

2. Is windenergie duur?

Dat valt tegenwoordig erg mee. Doordat de techniek van windenergie goedkoper en efficiënter wordt, is windenergie ook steeds goedkoper. In tegenstelling tot gas, kolen en olie, dat wordt namelijk steeds duurder.

3. Waarom hebben we windenergie nodig?

Windenergie is schoon en oneindig! Omdat het in Nederland geproduceerd wordt, zijn we minder afhankelijk van energie uit andere landen.

4. is zonne-energie niet beter?

Hoewel zonne-energie ook een duurzame manier van energie opwekken is, redden we het niet alleen daarmee. Wist je dat 1 windmolen net zoveel energie opwerkt als 12 voetbalvelden met zonnepanelen?

5. Wat levert een windmolen op?

Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. 1 windmolen kan genoeg energie opwekken voor 2.000 huishoudens.

6. Zijn windmolens gevaarlijk voor vogels?

Windmolens zijn verantwoordelijk voor minder dan 1% van de vogelslachtoffers. Die vogeltjes zijn zo gek nog niet. Gebouwen en katten zijn voor vogels een veel groter gevaar. Wordt er wel een vogel geraakt, dan is het vaak zo dat deze opgejaagd werd door een andere vogel of ziek was.

7. Maakt een windmolen veel lawaai?

Dat een windmolen geluid maakt, valt niet te ontkennen. Om deze reden worden windmolens altijd minimaal 300 meter van huizen vandaan geplaatst. In zo’n geval hoor je ze net zo hard als je koelkast.

8. Waarom worden windmolens steeds hoger?

Dit komt omdat een windmolen van 180 meter 2 keer zo veel energie opwekt dan een windmolen van 120 meter. Hoe hoger de windmolen, hoe minder molens er dus nodig zijn.

Duurzame energie

Wil jij graag energie opgewekt uit windmolens? Dat kan. Door je gegevens in de energievergelijker in te vullen kun per energiecontract precies zien hoeveel procent er uit windenergie komt. Best handig toch?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*