Auto uitlenen: ben je verzekerd voor schade?
auto uitlenen
Heb jij een auto voor de deur staan? Grote kans dat je hem weleens hebt uitgeleend aan vrienden of familie. En dat zal over het algemeen geen problemen opleveren. Toch kan het helaas ook wel eens misgaan: die goede vriend of vriendin rijdt per ongeluk schade. Vervelend. Ben je hier dan eigenlijk voor verzekerd?

Autoverzekering op kenteken

Of het nou een ritje naar de supermarkt is of een roadtrip naar het buitenland: een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Wat dekt de autoverzekeraar wanneer iemand anders brokken maakt met jouw auto?

Een autoverzekering is altijd afgesloten op het kenteken van de auto. Het maakt dus niet uit wie er in je auto rijdt. Die goede vriend of vriendin die je auto heeft geleend, is dus gewoon verzekerd met jouw autoverzekering. Voorwaarde is wel dat diegene toestemming heeft om in jouw auto te rijden én in het bezit is van een geldig rijbewijs.

Schade door een ander?

Stel, je hebt je auto uitgeleend aan iemand anders en die rijdt schade? In dat geval wordt er dus gekeken naar de dekking van jouw autoverzekering. Bij een WA-verzekering ben je verzekerd voor schade veroorzaakt bij anderen. Rijdt een goede vriend opeens tegen een paaltje en heeft je auto schade? Dan wordt dit dus niet gedekt door de verzekeraar. Ben je WA + beperkt casco of allrisk verzekerd? In dat geval wordt schade aan je eigen auto wel gedekt.

Schade wel of niet claimen

Het claimen van schade heeft gevolgen voor je schadevrije jaren. Dit is ook het geval wanneer je jouw auto uitleent en er schade wordt gereden. Jij daalt daardoor op de bonus-malus ladder. En dat betekent dat je minder korting krijgt op je premie.

Gaat het om kleine schade aan je auto? Het kan verstandig zijn om dit niet te claimen en zelf te betalen. Je valt hierdoor niet terug op de bonus-malus ladder en gaat niet meer premie betalen. Je bent dan vaak uiteindelijk goedkoper uit dan wanneer je de schade wél claimt.

Afspraken maken

Schade aan je auto is natuurlijk al vervelend genoeg. Een discussie achteraf over wie wat gaat betalen is minstens zo vervelend. Maak daarom vooraf duidelijke afspraken met degene aan wie je de auto uitleent. In het geval van autoschade draait de eigenaar altijd op voor de kosten. Je kunt natuurlijk wel van te voren afspreken dat de ander een gedeelte van de schade betaalt.

Uitlenen aan zoon of dochter?

Leen jij heel soms de auto uit aan je zoon of dochter? Dan hoeft dit niet per se een probleem te zijn voor je verzekering. Dit is niet het geval wanneer je kind vaker in jouw auto rijdt dan jijzelf. Je moet dit dan aangeven bij de verzekeraar. Automobilisten tot 24 jaar worden gezien als een risicogroep. Dit kan ervoor zorgen dat je premie gaat stijgen.

Ook niet onbelangrijk om te vermelden: rijdt je zoon of dochter – die jonger is dan 24 – schade in jouw auto? Dan geldt er vaak een extra eigen risico.

Extra goed verzekerd

Zorg altijd dat je goed verzekerd bent. Wil jij ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen auto? Kies dan voor een WA + beperkt casco of allriskverzekering. Je kunt ook nog kiezen voor een inzittendenverzekering. Hiermee verzeker je jezelf en je medepassagiers mocht er onderweg iets gebeuren.

Besparen op je autoverzekering

Heb jij al een goede autoverzekering? Misschien kan het wel goedkoper. Vergelijk nu in een paar stappen eenvoudig alle autoverzekeringen en bespaar honderden euro’s. Ga direct vergelijken.
 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*